Οι πολλαπλές επιφάνειες εργασίας (multiple desktops) είναι μια λειτουργικότητα που δεν γνωρίζουν όλοι οι χρήστες των Windows, και ακόμη λιγότεροι είναι αυτοί που τη χρησιμοποιούν συστηματικά. Παρόλα αυτά, όσοι συνηθίζουν να κάνουν ταυτόχρονα πολλά και διαφορετικά πράγματα στον υπολογιστή τους, θα διαπιστώσουν πως η συγκεκριμένη λύση είναι ιδιαίτερα πρακτική και μπορεί να αυξήσει σε σημαντικό βαθμό την παραγωγικότητά τους.

Σε παλιότερη καταχώρηση είχα προτείνει το Virtual Dimension ως μια πολύ απλή και αξιόπιστη λύση, δεν είναι, ωστόσο, σε καμία περίπτωση αρκετή για όσους ζητούν το κάτι παραπάνω. Το Dexpot, λοιπόν, έρχεται ακριβώς για να προσθέσει αυτό το «κάτι παραπάνω», δίνοντας στο χρήστη δυνατότητες όπως:

  • Δημιουργία έως και 20 διαφορετικών επιφανειών χρήσης, με 2-3 διαφορετικούς τρόπους εμφάνισης και χειρισμού τους
  • Παράθεση όλων των ανοιχτών παραθύρων το ένα δίπλα στο άλλο (tiling) για μια γρήγορη επισκόπηση
  • Γρήγορη αναζήτηση (με λέξεις – κλειδιά) σε όλα τα ανοιχτά παράθυρα ενός desktop
  • Full-screen προεπισκόπηση όλων των ανοιχτών παραθύρων. Εκτός από όμορφο, είναι και αρκετά πρακτικό.
  • Προεπισκόπηση των άλλων επιφανειών, χωρίς να αφήσετε αυτή στην οποία βρίσκεστε.
  • Δημιουργία κανόνων (rules) για αυτόματη κατανομή των παραθύρων στις επιφάνειες εργασίας.
  • Ρύθμιση πάρα πολλών και διαφορετικών παραμέτρων. Όσα προαναφέρθηκαν είναι μέρος μόνο αυτών που μπορεί να κάνει ο χρήστης αν αποφασίσει να ψάξει λίγο παραπάνω τις ρυθμίσεις του προγράμματος.

Πέρα από αυτά, ως επιπλέον πλεονεκτήματα του Dexpot μπορούν να αναφερθούν και τα εξής:

  • είναι φτιαγμένο για να τρέχει απροβλημάτιστα και σε 64bit συστήματα,
  • είναι αρκετά ελαφρύ,
  • διαθέτει portable έκδοση, για να μπορεί να το τρέξει κανείς χωρίς εγκατάσταση, απευθείας από usb stick

Τέλος, ας σημειωθεί πως το πρόγραμμα είναι δωρεάν μόνο για προσωπική χρήση αλλά όχι και για εμπορική.

Update (19/04/2010): Στην τελευταία του έκδοση, το Dexpot έρχεται με μερικά plugins που προσθέτουν ενδιαφέρουσες δυνατότητες. Πιο σημαντική από αυτές είναι το SevenDex, το οποίο προορίζεται για χρήση με τα Windows 7 και προσθέτει τη δυνατότητα επισκόπησης των επιφανειών απευθείας από την Taskbar του λειτουργικού. Επίσης, μπορεί να σας αρέσει και το εντυπωσιακό Dexcube που περιστρέφει την οθόνη κατά την εναλλαγή της επιφάνειας, θυμίζοντας τον “κύβο” του Compiz στο Linux, αν και υστερεί κατά πολύ σε χρηστικότητα σε σχέση με αυτό. Για να ενεργοποιήσετε τα plugins πηγαίνετε στις ρυθμίσεις (Settings) του προγράμματος και επιλέξτε την περιοχή “Plugins and Extras”.

sevendex-set sevendex-demo

Η ετυμηγορία: Αν και βρίσκω τον τρόπο με τον οποίο λειτουργούν τα πολλαπλά desktop στο Linux ασυναγώνιστο, όσοι θέλουν να φέρουν τη συγκεκριμένη λειτουργικότητα στα Windows δύσκολα θα μπορέσουν να βρουν καλύτερη λύση από το Dexpot.

Ηλεκτρονική διεύθυνση: http://dexpot.de/

Παλιό άρθρο Το παραπάνω άρθρο είναι αρκετά παλιό, αφού δημοσιεύτηκε στις 17 Σεπτεμβρίου 2009. Εάν κάποια από τις πληροφορίες που αναφέρονται σε αυτό δεν ισχύει πια, ενημερώστε με μέσω της φόρμας επικοινωνίας για να το τροποποιήσω.
Γιώργος Σαρηγιαννίδης

Συντάκτης άρθρου: Γιώργος Σαρηγιαννίδης

Ο Γιώργος Σαρηγιαννίδης είναι απόφοιτος του τμήματος Επικοινωνίας, Μέσων και Πολιτισμού του Παντείου και κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος από το ίδιο τμήμα. Αυτή τη στιγμή εργάζεται ως freelancer σύμβουλος σε έργα διαδικτύου και intranets, με κύρια αντικείμενα την Αρχιτεκτονική της Πληροφορίας, την κατασκευή ιστοσελίδων και την διαχείριση περιεχομένου. Έχει ειδικευτεί στη μελέτη και τον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό portals, intranets και δικτυακών εφαρμογών, ενώ στο παρελθόν έχει ασχοληθεί και με τη δημοσιογραφία.
Website: http://www.gsarigiannidis.gr Twitter Facebook LinkedIn Google Plus Klout
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ