Στο κλασικό βιβλίο-σύμβολο κατά της λογοκρισίας του Ρέι Μπράντμπερι (γνωστό επίσης και από την ταινία του Τρυφό), οι 451 βαθμοί φαρενάιτ (περίπου 233 βαθμοί κελσίου) είναι η θερμοκρασία κατά την οποία το χαρτί υπερθερμαίνεται και αρχίζει να καίγεται. Με αυτό το σκεπτικό, δεν είναι καθόλου άστοχη η πρόταση του εκπροσώπου της Google, Tim Bray, ώστε να υιοθετηθεί το Error 451 ως ο νέος κωδικός λάθους για να υποδεικνύει τις σελίδες που έχουν πάψει να είναι διαθέσιμες λόγω λογοκρισίας.

Το «Σφάλμα 451» του Bray θα λειτουργεί πάνω-κάτω όπως και το γνωστό μας Error 404, μόνο που εδώ θα εξηγείται πως η σελίδα δεν μπόρεσε να βρεθεί λόγω του ότι έχει υποστεί λογοκρισία. Αυτή τη στιγμή, οι σελίδες οι οποίες παύουν να είναι διαθέσιμες για τον συγκεκριμένο λόγο εμφανίζουν το γενικό Σφάλμα 403, που σημαίνει πως η πρόσβαση σε αυτές έχει απαγορευτεί.

Το πλεονέκτημα του Error 451, λοιπόν, είναι ότι θα δίνει στον χρήστη μια εξήγηση ως προς το γιατί δεν έχει πρόσβαση στη σελίδα, ενώ η πρόταση του Bray είναι να συνοδεύεται από λεπτομέρειες που θα αφορούν τις αιτίες και την αρχή που εξέδωσε την απόφαση.

Η πρόταση έχει σίγουρα ενδιαφέρον και ο κωδικός του σφάλματος είναι κάτι παραπάνω από ταιριαστός. Ωστόσο, είναι αμφίβολο το κατά πόσο θα γίνει τελικά αποδεκτό από τις κυβερνήσεις ένα όνομα όπως το Error 451, που παραπέμπει τόσο άμεσα στην έννοια της λογοκρισίας. Επίσης, δεν έχει ακόμα ξεκαθαρίσει το εάν ο οργανισμός Internet Engineering Task Force, που επιβλέπει τα συγκεκριμένα πρότυπα, θα εγκρίνει τη γενικότερη ιδέα.

via Webmonkey

Παλιό άρθρο Το παραπάνω άρθρο είναι αρκετά παλιό, αφού δημοσιεύτηκε στις 25 Ιουνίου 2012. Εάν κάποια από τις πληροφορίες που αναφέρονται σε αυτό δεν ισχύει πια, ενημερώστε με μέσω της φόρμας επικοινωνίας για να το τροποποιήσω.
Γιώργος Σαρηγιαννίδης

Συντάκτης άρθρου: Γιώργος Σαρηγιαννίδης

Ο Γιώργος Σαρηγιαννίδης είναι απόφοιτος του τμήματος Επικοινωνίας, Μέσων και Πολιτισμού του Παντείου και κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος από το ίδιο τμήμα. Αυτή τη στιγμή εργάζεται ως freelancer σύμβουλος σε έργα διαδικτύου και intranets, με κύρια αντικείμενα την Αρχιτεκτονική της Πληροφορίας, την κατασκευή ιστοσελίδων και την διαχείριση περιεχομένου. Έχει ειδικευτεί στη μελέτη και τον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό portals, intranets και δικτυακών εφαρμογών, ενώ στο παρελθόν έχει ασχοληθεί και με τη δημοσιογραφία.
Website: http://www.gsarigiannidis.gr Twitter Facebook LinkedIn Google Plus Klout
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ