Ένα νέο πακέτο αναφορών που αφορά τα στατιστικά χρήσης των εφαρμογών φορητών συσκευών ανακοίνωσε η Google. Πρόκειται για το Mobile App Analytics, που σκοπό έχει να βοηθήσει τους δημιουργούς και διαχειριστές mobile εφαρμογών να κατανοήσουν ολόκληρο το ταξίδι μιας εφαρμογής, από την στιγμή που ο χρήστης την εντοπίζει έως την λήψη και, τελικά, την ίδια της την χρήση. Παράλληλα, έχει κυκλοφορήσει ήδη εφαρμογή του Google Analytics για την πλατφόρμα του Android, ενώ δεν αποκλείεται αργότερα να ακολουθήσει και αντίστοιχη για το iOS.

Σε ό,τι αφορά το νέο πακέτο στοιχείων χρήσης, αυτά περιλαμβάνουν τρία διαφορετικά είδη αναφορών:

Απόκτηση της εφαρμογής και ανάλυση χρηστών

Google Mobile App Analytics

Το συγκεκριμένο πακέτο περιλαμβάνει πληροφορίες που αφορούν τους νέους και ενεργούς χρήστες της εφαρμογής, τις πηγές από τις οποίες κατέληξαν τελικά στο Google Play για να την αποκτήσουν. Επίσης, εμφανίζει ξεχωριστά στοιχεία για κάθε διαφορετική έκδοση της εφαρμογής και μια ανάλυση των συσκευών στις οποίες χρησιμοποιείται.

Αλληλεπίδραση των χρηστών με την εφαρμογή

Google Mobile App Analytics

Περιλαμβάνει στοιχεία που αφορούν τη συχνότητα με την οποία επισκέπτονται οι χρήστες την εφαρμογή, αλλά και το πόσο χρόνο αφιερώνουν σε αυτή. Επίσης, με ειδικά διαγράμματα ροής εμφανίζονται οι διαδρομές που ακολουθούν κατά την πλοήγησή τους.

Google Mobile App Analytics

Τέλος, οι προγραμματιστές μπορούν να δουν ακόμη και στοιχεία που αφορούν τους ανεπιθύμητους τερματισμούς που πραγματοποιούνται στις εφαρμογές τους, ώστε να κατανοήσουν καλύτερα προ πρόβλημα.

Απόδοση της εφαρμογής

Google Mobile App Analytics

Ο διαχειριστής εδώ μπορεί να ορίσει στόχους για την εφαρμογή του, που μπορεί να αφορούν συγκεκριμένες ενέργειες (π.χ. η παραμονή στην εφαρμογή για τουλάχιστον 10 λεπτά ή το κλικ σε κάποια διαφήμιση).  Επίσης, σε περίπτωση που πουλάει ψηφιακά αγαθά μέσω της εφαρμογής του, μπορεί να μετρήσει τον αριθμό των αγορών και το κέρδος που αυτές του αποφέρουν.

Προς το παρόν το Mobile App Analytics βρίσκεται σε δοκιμαστική φάση και όσοι θέλουν να το δοκιμάσουν μπορούν να συμπληρώσουν την σχετική φόρμα εκδήλωσης ενδιαφέροντος. Σύμφωνα με το TechCrunch, η υπηρεσία αναμένεται να γίνει διαθέσιμη σε όλους τους χρήστες προς το τέλος του καλοκαιριού, ενώ ήδη είναι διαθέσιμη στο Google Play η εφαρμογή του Google Analytics για Android.

google-analytics-android-app 

Πηγές: Google Analytics Blog, TechCrunch

Παλιό άρθρο Το παραπάνω άρθρο είναι αρκετά παλιό, αφού δημοσιεύτηκε στις 29 Ιουνίου 2012. Εάν κάποια από τις πληροφορίες που αναφέρονται σε αυτό δεν ισχύει πια, ενημερώστε με μέσω της φόρμας επικοινωνίας για να το τροποποιήσω.
Γιώργος Σαρηγιαννίδης

Συντάκτης άρθρου: Γιώργος Σαρηγιαννίδης

Ο Γιώργος Σαρηγιαννίδης είναι απόφοιτος του τμήματος Επικοινωνίας, Μέσων και Πολιτισμού του Παντείου και κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος από το ίδιο τμήμα. Αυτή τη στιγμή εργάζεται ως freelancer σύμβουλος σε έργα διαδικτύου και intranets, με κύρια αντικείμενα την Αρχιτεκτονική της Πληροφορίας, την κατασκευή ιστοσελίδων και την διαχείριση περιεχομένου. Έχει ειδικευτεί στη μελέτη και τον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό portals, intranets και δικτυακών εφαρμογών, ενώ στο παρελθόν έχει ασχοληθεί και με τη δημοσιογραφία.
Website: http://www.gsarigiannidis.gr Twitter Facebook LinkedIn Google Plus Klout
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ