Αν και η κατάργηση της δυνατότητας ψήφου των χρηστών για τις νέες λειτουργίες ήταν αυτό που μονοπώλησε το ενδιαφέρον στις πρόσφατες αλλαγές των όρων χρήσης του Facebook, υπήρξε μια λεπτομέρεια που πέρασε μάλλον απαρατήρητη αλλά που θα μπορούσε να αποτελεί ένδειξη για μια σημαντικότατη αλλαγή στην λειτουργία του κοινωνικού δικτύου. Πρόκειται για την αναφορά ότι το Facebook θα μπορεί να αξιοποιεί τα δημόσια δεδομένα των χρηστών του για να προβάλλει διαφημίσεις εκτός του facebook.com.

Αυτή, ουσιαστικά, είναι, έστω και έμμεσα, η πρώτη επίσημη επιβεβαίωση αυτού που συζητείται εδώ και αρκετό καιρό: ότι, δηλαδή, το Facebook, αργά ή γρήγορα, θα αναπτύξει το δικό του διαφημιστικό δίκτυο που επεκτείνεται πέρα από τα όρια του ίδιου του του ιστοχώρου.

Η ενδεχόμενη δημιουργία ενός τέτοιου δικτύου θα είχε δίχως αμφιβολία νόημα, αφού θα μπορούσε να εξελιχθεί στην βασικότερη πηγή εσόδων του κοινωνικού δικτύου. Επίσης, με δεδομένο τον όγκο αλλά και το βάθος της πληροφορίας που έχει το Facebook για τους χρήστες του, θα μπορούσε να εξελιχθεί σε ηγέτη του χώρου, απειλώντας ενδεχομένως απευθείας ακόμη και το AdSense της Google, που είναι αυτή τη στιγμή ο αδιαμφισβήτητος πρωταγωνιστής.

Βέβαια, για να είμαστε ξεκάθαροι, δεν υπάρχει ακόμα καμία ένδειξη ότι το όποιο δίκτυο δημιουργήσει το Facebook θα λειτουργεί με τρόπο παρόμοιο με αυτό του AdSense, που συνεργάζεται σχεδόν με οποιονδήποτε ενδιαφερόμενο ιδιοκτήτη ενός ιστοχώρου. Ήδη, όμως, το κοινωνικό δίκτυο έχει συνεργαστεί με τη Zynga για την προβολή διαφημίσεων στον ιστοχώρο της, ενώ εικασίες αναλυτών δεν αποκλείουν να κάνει κάτι αντίστοιχο με το Instagram και να το επεκτείνει, αργότερα, και σε άλλους συνεργάτες.

Χαρακτηριστικό όσο και σαφέστατο είναι, άλλωστε, το σχόλιο εκπροσώπου του Facebook στο Forbes: «Ό,τι κάνετε και λέτε στο Facebook μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να σας προβληθούν διαφημίσεις. Οι όροι χρήσης μας αναφέρουν ότι μπορούμε να διαφημίσουμε υπηρεσίες σε εσάς ακόμη και έξω από το Facebook, βάσει των δεδομένων που έχουμε στο Facebook».

Πηγή: gigaom.com

Παλιό άρθρο Το παραπάνω άρθρο είναι αρκετά παλιό, αφού δημοσιεύτηκε στις 24 Νοεμβρίου 2012. Εάν κάποια από τις πληροφορίες που αναφέρονται σε αυτό δεν ισχύει πια, ενημερώστε με μέσω της φόρμας επικοινωνίας για να το τροποποιήσω.
Γιώργος Σαρηγιαννίδης

Συντάκτης άρθρου: Γιώργος Σαρηγιαννίδης

Ο Γιώργος Σαρηγιαννίδης είναι απόφοιτος του τμήματος Επικοινωνίας, Μέσων και Πολιτισμού του Παντείου και κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος από το ίδιο τμήμα. Αυτή τη στιγμή εργάζεται ως freelancer σύμβουλος σε έργα διαδικτύου και intranets, με κύρια αντικείμενα την Αρχιτεκτονική της Πληροφορίας, την κατασκευή ιστοσελίδων και την διαχείριση περιεχομένου. Έχει ειδικευτεί στη μελέτη και τον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό portals, intranets και δικτυακών εφαρμογών, ενώ στο παρελθόν έχει ασχοληθεί και με τη δημοσιογραφία.
Website: http://www.gsarigiannidis.gr Twitter Facebook LinkedIn Google Plus Klout
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ