Σημαντικές απώλειες στον αριθμό των χρηστών από το Ηνωμένο Βασίλειο είχε το Facebook τον περασμένο Δεκέμβριο, σύμφωνα με δημοσίευμα της Guardian. Αντλώντας τα δεδομένα της από την εταιρεία παρακολούθησης υπηρεσιών κοινωνικής δικτύωσης SocialBakers, η εφημερίδα κάνει λόγο για πτώση που φτάνει τους 600.000 χρήστες.

Αν και μια κάποια πτώση είναι αναμενόμενη για την περίοδο των Χριστουγέννων, το Ηνωμένο Βασίλειο ήταν η μόνη από τις 10 δημοφιλέστερες για το Facebook περιοχές που σημείωσε πτώση, με τον αριθμό των χρηστών να πέφτει κατά 1,86%.

Η Guardian, μάλιστα, αναφέρει το ενδεχόμενο το Facebook να πλησιάζει το «σημείο κορεσμού» – το ανώτατο όριο, δηλαδή, των χρηστών που μπορεί να δεχτεί στις χώρες που αποτελούν τον βασικό κορμό του. Εάν κάτι τέτοιο πράγματι ισχύει, τότε η συνέχιση της ανάπτυξής του θα εξαρτάται ολοένα και περισσότερο από την αύξηση της βάσης του στις αναπτυσσόμενες χώρες.

Το TechCrunch, παρόλα αυτά, αμφισβητεί την ακρίβεια των δεδομένων της SocialBakers, τα οποία θεωρεί πως δεν είναι αρκετά αξιόπιστα ώστε να μας δώσουν την πλήρη εικόνα. Το ίδιο το Facebook αναφέρει ότι τέτοιου είδους δεδομένα αντλούνται από το διαφημιστικό εργαλείο του, που παρέχει προσεγγιστικές εκτιμήσεις για τον αριθμό των χρηστών στους οποίους θα φτάσει μια διαφήμιση και, συνεπώς, δεν είναι το πιο κατάλληλο εργαλείο για να μετρήσει κανείς την συνολική πορεία του κοινωνικού δικτύου.

Ακόμη και ο ίδιος ο CEO της SocialBakers, άλλωστε, φρόντισε να κρατήσει κάποιες αποστάσεις εξηγώντας πως λόγω του τρόπου με τον οποίο πραγματοποιούνται οι μετρήσεις, μπορεί να υπάρξουν αρκετές αποκλίσεις. Συμφωνεί, ωστόσο, με το συμπέρασμα της Guardian ότι η αγορά του Ηνωμένου Βασιλείου είναι από τις πλέον κορεσμένες για το Facebook, αφού η εκεί διείσδυση του κοινωνικού δικτύου πλησιάζει το 53% του συνολικού πληθυσμού κα το 62% του πληθυσμού που διαθέτει πρόσβαση στο διαδίκτυο.

Πηγές: Guardian, TechCrunch

Παλιό άρθρο Το παραπάνω άρθρο είναι αρκετά παλιό, αφού δημοσιεύτηκε στις 14 Ιανουαρίου 2013. Εάν κάποια από τις πληροφορίες που αναφέρονται σε αυτό δεν ισχύει πια, ενημερώστε με μέσω της φόρμας επικοινωνίας για να το τροποποιήσω.
Γιώργος Σαρηγιαννίδης

Συντάκτης άρθρου: Γιώργος Σαρηγιαννίδης

Ο Γιώργος Σαρηγιαννίδης είναι απόφοιτος του τμήματος Επικοινωνίας, Μέσων και Πολιτισμού του Παντείου και κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος από το ίδιο τμήμα. Αυτή τη στιγμή εργάζεται ως freelancer σύμβουλος σε έργα διαδικτύου και intranets, με κύρια αντικείμενα την Αρχιτεκτονική της Πληροφορίας, την κατασκευή ιστοσελίδων και την διαχείριση περιεχομένου. Έχει ειδικευτεί στη μελέτη και τον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό portals, intranets και δικτυακών εφαρμογών, ενώ στο παρελθόν έχει ασχοληθεί και με τη δημοσιογραφία.
Website: http://www.gsarigiannidis.gr Twitter Facebook LinkedIn Google Plus Klout
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ