Μπορεί η πατρότητα του συνθήματος “The Web is the Platform” (Το Web είναι η πλατφόρμα) να ανήκει στη Mozilla, ωστόσο η ουσία του περιεχομένου του φαίνεται πως βρίσκει απόλυτα σύμφωνη και τη Google. Έτσι, η νέα βελτίωση που φέρνει η εταιρεία στην τελευταία beta έκδοση του Chrome αφορά την εισαγωγή του Web Speech APΙ, που επιτρέπει στους προγραμματιστές να δημιουργούν εφαρμογές που θα ελέγχονται μέσω φωνητικών εντολών.

Πιο συγκεκριμένα, πρόκειται για ένα JavaScript API που επιτρέπει κάθε είδους αλληλεπίδραση του browser με την φωνή του χρήστη και μπορεί να αξιοποιηθεί με πολλούς διαφορετικούς τρόπους: από την εκφώνηση κειμένων και την πλοήγηση σε ιστοσελίδες έως την ανάπτυξη πρωτότυπων παιχνιδιών.

Πέρα από το Web Speech API, ο Chrome 25, που αναμένεται να κυκλοφορήσει με τη μορφή σταθερής έκδοσης σε μερικές εβδομάδες, απενεργοποιεί την δυνατότητα «σιωπηλής» εγκατάστασης επεκτάσεων, καθώς πρόκειται για λειτουργία που ενώ δημιουργήθηκε με καλές προθέσεις, γρήγορα έγινε ενοχλητική λόγω της κατάχρησής της από τους προγραμματιστές.

Εάν δεν θέλετε να περιμένετε για να δείτε τις νέες λειτουργίες του Chrome 25, μπορείτε να κατεβάστε από τώρα την Beta έκδοση και να παίξετε με το demo του Web Speech API.

Πηγή: Google Chromium Blog

Παλιό άρθρο Το παραπάνω άρθρο είναι αρκετά παλιό, αφού δημοσιεύτηκε στις 14 Ιανουαρίου 2013. Εάν κάποια από τις πληροφορίες που αναφέρονται σε αυτό δεν ισχύει πια, ενημερώστε με μέσω της φόρμας επικοινωνίας για να το τροποποιήσω.
Γιώργος Σαρηγιαννίδης

Συντάκτης άρθρου: Γιώργος Σαρηγιαννίδης

Ο Γιώργος Σαρηγιαννίδης είναι απόφοιτος του τμήματος Επικοινωνίας, Μέσων και Πολιτισμού του Παντείου και κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος από το ίδιο τμήμα. Αυτή τη στιγμή εργάζεται ως freelancer σύμβουλος σε έργα διαδικτύου και intranets, με κύρια αντικείμενα την Αρχιτεκτονική της Πληροφορίας, την κατασκευή ιστοσελίδων και την διαχείριση περιεχομένου. Έχει ειδικευτεί στη μελέτη και τον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό portals, intranets και δικτυακών εφαρμογών, ενώ στο παρελθόν έχει ασχοληθεί και με τη δημοσιογραφία.
Website: http://www.gsarigiannidis.gr Twitter Facebook LinkedIn Google Plus Klout
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ