Windows 8

Τον περασμένο μήνα η Mozilla είχε ανακοινώσει την πρόθεσή της να δημιουργήσει ειδική έκδοση του Firefox για το Metro, το νέο περιβάλλον χρήσης των Windows 8, και τώρα ήρθε η ώρα να ξεκινήσει και επίσημα η ανάπτυξή της. Η είδηση, ωστόσο, βρίσκεται στο γεγονός ότι το πρόγραμμα θα ανήκει σε ένα νέο τύπο εφαρμογών για Winows 8, που παρότι θα είναι φτιαγμένοι για το desktop θα τους επιτρέπεται η πρόσβαση στην εμπειρία χρήσης του Metro.

Προς το παρόν, η Microsoft σκοπεύει να συμπεριλάβει στη συγκεκριμένη κατηγορία εφαρμογών μόνο τους browsers, που λόγω της ιδιαίτερης φύσης τους αντιμετωπίζονται με διαφορετικό τρόπο από τα υπόλοιπα προγράμματα.

Αυτό σημαίνει πως ένας επιτραπέζιος browser που θα έχει πρόσβαση στις λειτουργίες του Metro, θα αποτελεί μία και μοναδική εφαρμογή που θα μπορεί να λειτουργήσει τόσο στο κλασσικό περιβάλλον των Windows όσο και στο Metro. Σε εξαίρεση με τις υπόλοιπες εφαρμογές για το Metro, οι νέοι αυτοί browsers θα μπορούν να διανέμονται μέσω παραδοσιακών μεθόδων (βλ. links στους ιστοχώρους των κατασκευαστών) αντί για το Windows Store.

Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με τη Microsoft, η έκδοση για Metro θα λειτουργεί μόνο στην περίπτωση που ο χρήστης έχει επιλέξει τον εναλλακτικό browser ως τον προεπιλεγμένο του. Εάν, δηλαδή, έχει ως προεπιλογή του υπολογιστή του τον Internet Explorer δεν θα μπορεί να χρησιμοποιήσει την Metro έκδοση του Firefox. Ο λόγος για αυτή την απόφαση βρίσκεται στο ότι επιθυμία της εταιρείας είναι να δημιουργήσει μια συνεπή εμπειρία χρήστης μεταξύ των δύο περιβαλλόντων.

Η Metro έκδοση του Internet Explorer 10

Το πλεονέκτημα των παραπάνω για τους προγραμματιστές είναι ότι ο νέος αυτός τύπος εφαρμογών θα μπορεί να χρησιμοποιεί τα API των Win32 που χρειάζονται οι browsers για πολλές βασικές λειτουργίες (όπως για το rendering της HTML5 και την εκτέλεση πολλαπλών διεργασιών στο παρασκήνιο), ενώ την ίδια στιγμή θα εναρμονίζεται με τη νέα φιλοσοφία του Metro. Σύμφωνα, μάλιστα, με το The Verge, οι browsers αυτής της κατηγορίας θα μπορούσαν, θεωρητικά, να υποστηρίζουν και Flash, κάτι που οι υπάρχοντες browsers για Metro δεν μπορούν να υποστηρίξουν.

Μένει τώρα να δούμε αν η Microsoft θα ρίξει στο μέλλον λίγο ακόμα νερό στο κρασί της, ώστε να επιτρέψει και σε άλλου τύπου προγράμματα, εκτός από τους browsers, να μπουν σε αυτή τη νέα κατηγορία εφαρμογών.

Όσο για την ανάπτυξη του Firefox, το ars technica αναφέρει πως ήδη έχει δημιουργηθεί μια πρόχειρη έκδοση της εφαρμογής για Metro και παρόλο που το άρθρο δεν κάνει αναφορά σε συγκεκριμένη ημερομηνία κυκλοφορίας, είναι ασφαλές να υποθέσουμε πως στόχος της Mozilla είναι να έχει έτοιμο τον νέο browser με την επίσημη κυκλοφορία των Windows 8.

Πηγές: The Verge, ars technica

Παλιό άρθρο Το παραπάνω άρθρο είναι αρκετά παλιό, αφού δημοσιεύτηκε στις 11 Μαρτίου 2012. Εάν κάποια από τις πληροφορίες που αναφέρονται σε αυτό δεν ισχύει πια, ενημερώστε με μέσω της φόρμας επικοινωνίας για να το τροποποιήσω.
Γιώργος Σαρηγιαννίδης

Συντάκτης άρθρου: Γιώργος Σαρηγιαννίδης

Ο Γιώργος Σαρηγιαννίδης είναι απόφοιτος του τμήματος Επικοινωνίας, Μέσων και Πολιτισμού του Παντείου και κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος από το ίδιο τμήμα. Αυτή τη στιγμή εργάζεται ως freelancer σύμβουλος σε έργα διαδικτύου και intranets, με κύρια αντικείμενα την Αρχιτεκτονική της Πληροφορίας, την κατασκευή ιστοσελίδων και την διαχείριση περιεχομένου. Έχει ειδικευτεί στη μελέτη και τον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό portals, intranets και δικτυακών εφαρμογών, ενώ στο παρελθόν έχει ασχοληθεί και με τη δημοσιογραφία.
Website: http://www.gsarigiannidis.gr Twitter Facebook LinkedIn Google Plus Klout
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ

One thought on “Ξεκίνησε η ανάπτυξη του Firefox για Metro – πιο ελαστική η Microsoft με τους browsers

  1. Pingback: Μια πρώτη ματιά στον Firefox για Metro

Comments are closed.