Από τον Αύγουστο του 2010, οπότε και έγινε η μεταφορά του στο WordPress, μέχρι σήμερα, το Freeweird άλλαξε αρκετές φορές στοιχεία της εμφάνισής του χωρίς ωστόσο ποτέ να εγκαταλείψει το αρχικό του template (το Minimal, της ElegantThemes, για όσους έχουν την απορία). Σχεδόν δυο χρόνια μετά, ήρθε η ώρα για έναν πλήρη επανασχεδιασμό, που στόχο έχει να κάνει το website φιλικότερο προς τις φορητές συσκευές αξιοποιώντας τις δυνατότητες του responsive design.

Εν αρχή ην το TwentyEleven

Ένα από τα μεγαλύτερα πλεονεκτήματα του WordPress απέναντι σε όλα σχεδόν τα υπόλοιπα CMS είναι ότι εδώ μπορείς να βρεις πολύ όμορφα, δωρεάν και μη, θέματα για να ντύσεις το website ή το blog σου. Το πρόβλημα με αυτά όμως είναι ότι σε περιορίζουν στη δική τους δομή, έρχονται συχνά φορτωμένα με πράγματα που δεν χρειάζεσαι ενώ τους λείπουν άλλα που θα ήθελες να ενσωματώσεις.

Για το λόγο αυτό, το νέο template του Freeweird δημιουργήθηκε από το μηδέν ως child theme στο TwentyEleven, που δεν είναι άλλο από το προεγκατεστημένο θέμα του WordPress.

Άλλο ένα responsive website

Ο «ρευστός» σχεδιασμός που ακόμη και στην Ελλάδα είναι πιο γνωστός ως “responsive design” έχει εξελιχθεί σε δημοφιλέστατη τάση τους τελευταίους μήνες, και οι λόγοι είναι αρκετά προφανείς: επιτρέπει σε μια ιστοσελίδα να προσαρμόζει το περιεχόμενό της αυτόματα στο μέγεθος της οθόνης στην οποία προβάλλεται. Αν και δεν αποτελεί σε καμία περίπτωση πανάκεια, είναι ωστόσο μια σχετικά εύκολη και φτηνή (σε σύγκριση με την δημιουργία  ξεχωριστών εφαρμογών) λύση που αντιμετωπίζει αποτελεσματικά τις νέες ανάγκες που δημιουργήθηκαν από τις πολλές διαφορετικές οθόνες που κατάκλυσαν τη ζωή μας.


Για να καταλάβετε πώς έχει υλοποιηθεί αυτό στο νέο Freeweird, αρκεί – εάν βρισκόσαστε σε επιτραπέζιο υπολογιστή ή laptop – να αλλάξετε το μέγεθος του browser σας και να δείτε την σελίδα να προσαρμόζεται ανάλογα.

Πιο έξυπνο (τουλάχιστον στο iPad)

Το καλό με το responsive design είναι ότι εκτός από τις ανάγκες που καλύπτει, προσφέρει και ενδιαφέρουσες νέες δυνατότητες που επιτρέπουν μια πιο πρακτική αλληλεπίδραση με συγκεκριμένες συσκευές. Στην περίπτωση του Freeweird, συγκεκριμένα, έχει αξιοποιηθεί το γεγονός ότι οι χρήστες iPad ή άλλων tablets αντίστοιχου μεγέθους μπορούν να περιστρέψουν την οθόνη τους.

Έτσι, όταν κρατάτε όρθια την συσκευή σας (portrait mode) και βρισκόσαστε στην σελίδα ενός μεμονωμένου άρθρου, τα περισσότερα περιφερειακά στοιχεία αφαιρούνται δίνοντας τον μέγιστο δυνατό χώρο στο ίδιο το περιεχόμενο. Αν πάλι προτιμάτε να κάνετε μια πιο «διαγώνια» πλοήγηση, αρκεί να γυρίσετε την οθόνη σε πλάγια θέση (landscape mode) για να εμφανιστούν τα tags του άρθρου, παρόμοια θέματα αλλά και τα τελευταία άρθρα που έχουν δημοσιευθεί στο website.

Πιο απλό και (ελπίζω) πιο γρήγορο

Ένας ακόμη βασικότατος λόγος για τον οποίο πραγματοποιήθηκε ο επανασχεδιασμός ήταν για να αποφορτιστεί το blog από πολλά στοιχεία που ήταν μάλλον περιττά. Έτσι, έχουν αφαιρεθεί τελείως από την δεξιά στήλη όλα τα plugins των ιστοχώρων κοινωνικής δικτύωσης και οι παραπομπές στις σελίδες του Freeweird σε Facebook, Twitter και Google+ τοποθετήθηκαν με πιο διακριτικό τρόπο στο επάνω δεξιά μέρος της σελίδας. Επίσης, από τα 28 (!) plugins που υπήρχαν εγκατεστημένα, αφαιρέθηκαν ακριβώς τα μισά.

Αποτέλεσμα αυτών είναι το website να γίνει πιο απλό ως προς την πλοήγησή του και, εάν όλα έχουν πάει καλά, πιο γρήγορο στο φόρτωμα.
Το Freeweird στο iPhone Το Freeweird στο iPhone

…και πάντα σε Beta φάση

Αν και οι βασικές λειτουργίες του νέου Freeweird έχουν ολοκληρωθεί, υπάρχουν πολλά πράγματα που δεν μπορείς να τα δεις παρά μόνο αφού το website βγει στον αέρα και δοκιμαστεί σε πραγματικές συνθήκες. Υπάρχουν ακόμη αρκετές μικροαλλαγές που πρέπει να πραγματοποιηθούν, ενώ είμαι σίγουρος πως στην πορεία θα προκύψουν κι άλλες. Για το λόγο αυτό, εάν παρατηρήσετε οποιοδήποτε πρόβλημα ή απλά έχετε κάποια πρόταση ή ένσταση, μη διστάσετε να το στείλετε χρησιμοποιώντας την φόρμα επικοινωνίας.

ΥΓ: Η κεντρική φωτογραφία που συνοδεύει το άρθρο απεικονίζει, τιμής ένεκεν, την παλιά εικόνα του website, αφού την καινούρια την έχετε ήδη μπροστά σας 🙂

Παλιό άρθρο Το παραπάνω άρθρο είναι αρκετά παλιό, αφού δημοσιεύτηκε στις 28 Μαΐου 2012. Εάν κάποια από τις πληροφορίες που αναφέρονται σε αυτό δεν ισχύει πια, ενημερώστε με μέσω της φόρμας επικοινωνίας για να το τροποποιήσω.
Γιώργος Σαρηγιαννίδης

Συντάκτης άρθρου: Γιώργος Σαρηγιαννίδης

Ο Γιώργος Σαρηγιαννίδης είναι απόφοιτος του τμήματος Επικοινωνίας, Μέσων και Πολιτισμού του Παντείου και κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος από το ίδιο τμήμα. Αυτή τη στιγμή εργάζεται ως freelancer σύμβουλος σε έργα διαδικτύου και intranets, με κύρια αντικείμενα την Αρχιτεκτονική της Πληροφορίας, την κατασκευή ιστοσελίδων και την διαχείριση περιεχομένου. Έχει ειδικευτεί στη μελέτη και τον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό portals, intranets και δικτυακών εφαρμογών, ενώ στο παρελθόν έχει ασχοληθεί και με τη δημοσιογραφία.
Website: http://www.gsarigiannidis.gr Twitter Facebook LinkedIn Google Plus Klout
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ

2 thoughts on “To Freeweird γίνεται responsive και πιο φιλικό στις φορητές συσκευές

  1. Pingback: Livefyre Comments 3: ίσως η πιο «κοινωνική» πλατφόρμα σχολιασμού

  2. Pingback: Έφτασε το Twenty Twelve, το νέο θέμα του Wordpress

Comments are closed.