GoDaddy

Αν και όλος ο υπόλοιπος πλανήτης γιορτάζει τα Χριστούγεννα, στο GoDaddy φαίνεται πως έχει ήδη αρχίσει η Εβδομάδα των Παθών, με την εταιρεία να πληρώνει με τον πιο οδυνηρό τρόπο τις συνέπειες της απόφασής της να ταχθεί υπέρ του SOPA. Οι αποχωρήσεις των χρηστών ήταν μαζικές και μόνο την Παρασκευή τα domains που αποσύρθηκαν ξεπέρασαν τις 21.000, ενώ τον ίδιο δρόμο ακολούθησε λίγες μέρες αργότερα και η Wikipedia. Όσο για τον τρόπο που η εταιρεία διαχειρίστηκε την κρίση, στην καλύτερη περίπτωση μπορεί να χαρακτηριστεί ως σπασμωδικός.

Γεγονός είναι πως οι χειρισμοί του GoDaddy ήταν από την αρχή επιπόλαιοι. Δεν ήταν τόσο το γεγονός ότι αποφάσισε να πάρει δημόσια θέση για ένα θέμα στο οποίο η άποψη του κοινού ήταν σαφέστατα αντίθετη, αλλά, κυρίως, ότι επέλεξε να την παρουσιάσει κλειδώνοντας τα σχόλια.

Η ενέργεια αυτή, προφανώς, αποσκοπούσε στο να αποτρέψει την αρνητική κριτική που ήταν βέβαιο πως θα δεχόταν η εταιρεία από τους χρήστες της. Στην εποχή όμως των κοινωνικών δικτύων, των blogs και των πάμπολλων καναλιών online επικοινωνίας, μια τέτοια απόφαση ήταν, το λιγότερο, αφελής. Ίσως αν τα σχόλια παρέμεναν ανοιχτά η πλειοψηφία των χρηστών να εκτονωνόταν εκεί και οι απώλειες να ήταν αρκετά μικρότερες.

Το δεύτερο λάθος ήταν ο τρόπος με τον οποίο επέλεξε να αναδιπλωθεί για να κατευνάσει τα πνεύματα. Η δεύτερη, «διορθωτική» ανακοίνωση έλεγε ότι το GoDaddy αποσύρει την υποστήριξή του στο SOPA μέχρι αυτό να κερδίσει την εύνοια του κοινού και αφιέρωνε το μεγαλύτερο μέρος της σε αναφορές για το πόσο σημαντικό είναι για την εταιρεία το θέμα της αντιμετώπισης της πειρατείας και της προστασίας των πνευματικών δικαιωμάτων. Με λίγα λόγια, δεν έπειθε ακόμα και τον πιο καλοπροαίρετο πως επρόκειτο για ειλικρινή μεταστροφή.

Αποτέλεσμα όλων αυτών ήταν να ξεσπάσει ένα κύμα διαμαρτυριών εναντίων του GoDaddy το οποίο οι άνθρωποι της υπηρεσίας δεν κατάφεραν σε καμία στιγμή να κατευνάσουν. Χαρακτηριστικό είναι ότι μόνο την Παρασκευή 23 Δεκεμβρίου 2011 η εταιρεία έχασε 21.054 domains, ενώ οι συνολικές απώλειες για την εβδομάδα 19-23 Δεκεμβρίου ξεπέρασαν τα 72.000 domains.

Λίγες μέρες αργότερα ο Jimmy Wales ανήγγειλε «με υπερηφάνεια» ότι τα domains της Wikipedia και της Wikia μεταφέρονται από το GoDaddy σε άλλο registrar, λόγω της απαράδεκτης στάσης τους στο θέμα του SOPA.

Το Tweet του Jimmy Wales σχετικά με την απόσυρση των domain της Wikipedia από το GoDaddy

Σε όλο αυτό το διάστημα οι αντιδράσεις του GoDaddy εξακολουθούσαν να προκαλούν ειρωνικά χαμόγελα. Σύμφωνα με το TheNextWeb, υπήρξαν χρήστες που ανέφεραν ότι μετά την υποβολή αίτησης μεταφοράς των domains τους δέχτηκαν τηλεφώνημα από υπαλλήλους της εταιρείας που, ζητώντας συγνώμη, τους παρακαλούσαν να ξανασκεφτούν την απόφασή τους.

Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά, το GoDaddy κατηγορήθηκε από ανταγωνιστή του ότι καθυστερούσε αδικαιολόγητα τη διαδικασία μεταφοράς των domain επιστρέφοντας ελλιπείς πληροφορίες στο Whois τους. Σε αυτό το τελευταίο το GoDaddy απάντησε πως τέτοιου είδους ζητήματα θα πρέπει να συζητούνται μεταξύ εταιρειών πριν δημοσιευθούν κατηγορίες σε ένα blog και ανέφερε πως το συγκεκριμένο θέμα αφορά τεχνικό περιορισμό που αποτελεί συνήθη πρακτική και ότι μπαίνει προκειμένου να αποφευχθούν καταχρήσεις.

 

Το πόσο μεγάλη είναι τελικά η ζημιά για το GoDaddy είναι κάτι που δεν μπορούμε ακόμα να εκτιμήσουμε, κυρίως γιατί δεν έχουμε δει ακόμη τις συνέπειες στην πλήρη τους έκταση. Φαίνεται πάντως πως το περιστατικό αποτελεί ίσως το ηχηρότερο, μέχρι στιγμής, μήνυμα προς τους υποστηρικτές του SOPA, κυρίως γιατί αυτή τη φορά προήλθε από την ίδια την διαδικτυακή κοινότητα και όχι από, μεγάλες μεν, αλλά μεμονωμένες εταιρείες.

Πηγές: TheNextWeb, Huffington Post, TechCrunch

Παλιό άρθρο Το παραπάνω άρθρο είναι αρκετά παλιό, αφού δημοσιεύτηκε στις 27 Δεκεμβρίου 2011. Εάν κάποια από τις πληροφορίες που αναφέρονται σε αυτό δεν ισχύει πια, ενημερώστε με μέσω της φόρμας επικοινωνίας για να το τροποποιήσω.
Γιώργος Σαρηγιαννίδης

Συντάκτης άρθρου: Γιώργος Σαρηγιαννίδης

Ο Γιώργος Σαρηγιαννίδης είναι απόφοιτος του τμήματος Επικοινωνίας, Μέσων και Πολιτισμού του Παντείου και κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος από το ίδιο τμήμα. Αυτή τη στιγμή εργάζεται ως freelancer σύμβουλος σε έργα διαδικτύου και intranets, με κύρια αντικείμενα την Αρχιτεκτονική της Πληροφορίας, την κατασκευή ιστοσελίδων και την διαχείριση περιεχομένου. Έχει ειδικευτεί στη μελέτη και τον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό portals, intranets και δικτυακών εφαρμογών, ενώ στο παρελθόν έχει ασχοληθεί και με τη δημοσιογραφία.
Website: http://www.gsarigiannidis.gr Twitter Facebook LinkedIn Google Plus Klout
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ

3 thoughts on “Το (απελπισμένο) GoDaddy χάνει 21.054 domains σε μια μέρα – και τη Wikipedia

  1. Pingback: Ο Λευκός Οίκος παίρνει θέση για το SOPA, που παγώνει επ’ αόριστον

  2. Pingback: Η Wikipedia δεν ξεχνά το SOPA και εγκαταλείπει επίσημα το GoDaddy

Comments are closed.