Στα μέχρι πρότινος κρυφά εργαστήρια του X Labs, του «μυστικού εργαστηρίου» όπου η Google σπρώχνει την τεχνολογία στα άκρα της, δημιουργήθηκε δίκτυο 1.000 υπολογιστών που προσπαθεί να εξομοιώσει τον ανθρώπινο εγκέφαλο. Για να δοκιμαστούν οι δυνατότητες του δικτύου, οι δημιουργοί του τού ανέθεσαν έναν απλό για τους ανθρώπους αλλά μάλλον δύσκολο για τον υπολογιστή στόχο: να αναγνωρίσει τις γάτες στα βίντεο του YouTube.

Σύμφωνα με το άρθρο των New York Times, που δημοσίευσαν την είδηση, το δίκτυο των 16.000 επεξεργαστών τα πήγε περίφημα, μαθαίνοντας να αναγνωρίζει γάτες από τις περίπου 10 εκατομμύρια ψηφιακές εικόνες που βρήκε στα βίντεο. Το εντυπωσιακό της υπόθεσης, όμως, ήταν ότι η ανθρώπινη βοήθεια που δέχτηκε ήταν ελάχιστη, αφού όπως εξηγεί ο Jeff Dean, ένας από τους επικεφαλής του έργου, «Ποτέ δεν του εξηγήσαμε κατά τη διάρκεια της εκπαίδευσης ότι “αυτό είναι μια γάτα”. Ουσιαστικά επινόησε μόνο του την έννοια της γάτας».

Τα θετικά αποτελέσματα του πειράματος, που πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ, οδήγησαν τη Google στην απόφαση να βγάλει το εγχείρημα εκτός του X Lab και να το μεταφέρει σε τμήμα της που ασχολείται με υπηρεσίες αναζήτησης.

Αν και, φυσικά, το δίκτυο έχει πολύ δρόμο για να καταφέρει να πλησιάσει ακόμη και στο ελάχιστο τον ανθρώπινο εγκέφαλο σε τέτοιου είδους διεργασίες, η έρευνα της Google αποδεικνύει το πόσο μπορούν να βελτιωθούν οι αλγόριθμοι εκμάθησης όταν τους δοθεί πρόσβαση σε μεγάλες ποσότητες δεδομένων.

Πηγή: New York Times, via Mashable

Παλιό άρθρο Το παραπάνω άρθρο είναι αρκετά παλιό, αφού δημοσιεύτηκε στις 27 Ιουνίου 2012. Εάν κάποια από τις πληροφορίες που αναφέρονται σε αυτό δεν ισχύει πια, ενημερώστε με μέσω της φόρμας επικοινωνίας για να το τροποποιήσω.
Γιώργος Σαρηγιαννίδης

Συντάκτης άρθρου: Γιώργος Σαρηγιαννίδης

Ο Γιώργος Σαρηγιαννίδης είναι απόφοιτος του τμήματος Επικοινωνίας, Μέσων και Πολιτισμού του Παντείου και κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος από το ίδιο τμήμα. Αυτή τη στιγμή εργάζεται ως freelancer σύμβουλος σε έργα διαδικτύου και intranets, με κύρια αντικείμενα την Αρχιτεκτονική της Πληροφορίας, την κατασκευή ιστοσελίδων και την διαχείριση περιεχομένου. Έχει ειδικευτεί στη μελέτη και τον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό portals, intranets και δικτυακών εφαρμογών, ενώ στο παρελθόν έχει ασχοληθεί και με τη δημοσιογραφία.
Website: http://www.gsarigiannidis.gr Twitter Facebook LinkedIn Google Plus Klout
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ