Ενώ η μάχη των tablets με τους επιτραπέζιους υπολογιστές συνεχίζεται για το ποιά θα είναι η συσκευή που θα επικρατήσει στο άμεσο μέλλον, η Google φαίνεται πως κοιτά λίγο παραπέρα, προτείνοντάς μας κάτι εντελώς διαφορετικό. Πρόκειται για το Project Glass που φέρνει μια ολόκληρη οθόνη σε ένα ζευγάρι γυαλιά και το αποτέλεσμα θυμίζει κάτι από ταινίες επιστημονικής φαντασίας.

Η Google θέλει να μας βάλει τα γυαλιά, με το Project Glass

Προϊόν του – όχι και τόσο μυστικού, πια – Google X, το Project Glass φιλοδοξεί να αντικαταστήσει τα smartphones σε κάποιες βασικές τους λειτουργίες, χωρίς να χρειάζεται να δεσμεύουμε τα χέρια μας, αλλά ούτε καν να παίρνουμε τα μάτια από αυτό που κοιτάζουμε.

Τα γυαλιά διαθέτουν ενσωματωμένη κάμερα, μικρόφωνο, αισθητήρες κίνησης και GPS, αλλά και δυνατότητα σύνδεσης στο διαδίκτυο μέσω 3G ή 4G, κάτι που τους επιτρέπει να στέλνουν και να λαμβάνουν δεδομένα σε πραγματικό χρόνο. Αν και είναι νωρίς ακόμα για εκτιμήσεις, σύμφωνα με δημοσίευμα των New York Times, τα γυαλιά θα μπορούσαν να διατεθούν στο κοινό ακόμη και στο τέλος του 2012, ενώ μάλλον θα τρέχουν λογισμικό βασισμένο στο Android

Η Google θέλει να μας βάλει τα γυαλιά, με το Project Glass

Ασφαλώς, για να θεωρηθεί έτοιμο το Project Glass και να διατεθεί στο εμπόριο θα πρέπει να αντιμετωπιστούν αρκετά θέματα, από τη διάρκεια ζωής της μπαταρίας έως το πώς θα χωρέσει ο όλος μηχανισμός σε ένα τόσο μικρό αντικείμενο. Πρόκειται, ωστόσο, για κάτι που σίγουρα έχει προοπτικές και που ξεφεύγει από τον χαρακτήρα της απλής επίδειξης, αφού θα μπορούσε άνετα να έχει πρακτική χρησιμότητα στην καθημερινότητά μας.

Άλλωστε, μια από τις προϋποθέσεις για την επιτυχία μιας τεχνολογίας είναι να γίνει όσο το δυνατόν πιο διάφανη στον χρήστη, ώστε να μην χρειάζεται αυτός ούτε καν να σκεφτεί τον τρόπο με τον οποίο θα την χρησιμοποιήσει. Και σε αυτό τον τομέα, ένα ζευγάρι γυαλιά είναι σχεδόν ασυναγώνιστα (τουλάχιστον μέχρι να κυκλοφορήσει «αναβάθμιση» σε φακούς επαφής).

Κι αν δεν μας πιστεύετε, απλά δείτε το βίντεο:

Πηγή: New York Times, via Google OS blog

Παλιό άρθρο Το παραπάνω άρθρο είναι αρκετά παλιό, αφού δημοσιεύτηκε στις 4 Απριλίου 2012. Εάν κάποια από τις πληροφορίες που αναφέρονται σε αυτό δεν ισχύει πια, ενημερώστε με μέσω της φόρμας επικοινωνίας για να το τροποποιήσω.
Γιώργος Σαρηγιαννίδης

Συντάκτης άρθρου: Γιώργος Σαρηγιαννίδης

Ο Γιώργος Σαρηγιαννίδης είναι απόφοιτος του τμήματος Επικοινωνίας, Μέσων και Πολιτισμού του Παντείου και κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος από το ίδιο τμήμα. Αυτή τη στιγμή εργάζεται ως freelancer σύμβουλος σε έργα διαδικτύου και intranets, με κύρια αντικείμενα την Αρχιτεκτονική της Πληροφορίας, την κατασκευή ιστοσελίδων και την διαχείριση περιεχομένου. Έχει ειδικευτεί στη μελέτη και τον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό portals, intranets και δικτυακών εφαρμογών, ενώ στο παρελθόν έχει ασχοληθεί και με τη δημοσιογραφία.
Website: http://www.gsarigiannidis.gr Twitter Facebook LinkedIn Google Plus Klout
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ

One thought on “Η Google θέλει να μας βάλει τα γυαλιά, με το Project Glass

  1. Pingback: Ο νόμος του Μουρ στα κοινωνικά δίκτυα, κατά Ζούκερμπεργκ

Comments are closed.