Το Google Earth σας επιτρέπει να ταξιδέψετε στο χρόνο και να δείτε την εικόνα που είχαν στο παρελθόν μια σειρά από περιοχές, αντιπαραβάλλοντάς τη με τη σημερινή τους όψη. Για ορισμένες περιοχές μάλιστα, τα δεδομένα φτάνουν έως και στην περίοδο του μεσοπολέμου, εμφανίζοντας εξαιρετικό ενδιαφέρον.

Το χαρακτηριστικό ονομάζεται “Historical Imagery” και ενεργοποιείται επιλέγοντας το εικονίδιο με το ρολογάκι, που εμφανίζει μια μπάρα με τις διαθέσιμες χρονολογίες που ανά περιοχή μπορεί να φτάνει σε διαφορετικό βάθος.

image

Για παράδειγμα, οι διαθέσιμες περιοχές της Αθήνας φτάνουν έως τον Γενάρη του 2001, ενώ τη Νέα Υόρκη έχει δεδομένα έως το 1974 και το Λονδίνο έως και το 1945. Ασφαλώς δεν έχουν όλες οι περιοχές παλαιότερες φωτογραφίες και είναι χαρακτηριστικό ότι από την Ελλάδα διαθέσιμο είναι μόνο ένα μέρος της Αθήνας.

Στις παρακάτω εικόνες μπορείτε να συγκρίνετε την εικόνα της περιοχής του Φαλήρου το 2001 και σήμερα:

image

image

…ή την Συγγρού στο ύψος του Παντείου, πριν και μετά την ανέγερση του κτιρίου της Εθνικής Τράπεζας:

image

Ίσως το πιο ενδιαφέρον παράδειγμα ωστόσο είναι αυτό που παρουσιάζεται σε σχετική ανακοίνωση του Google Lat Long Blog και αντιπαραβάλει την Βαρσοβία του 1935 με την μεταπολεμική εικόνα της πόλης μόλις δέκα χρόνια αργότερα:

image

» Κατεβάστε το Google Earth (διατίθεται τόσο για PC, όσο και για Mac και Linux)

Παλιό άρθρο Το παραπάνω άρθρο είναι αρκετά παλιό, αφού δημοσιεύτηκε στις 21 Οκτωβρίου 2010. Εάν κάποια από τις πληροφορίες που αναφέρονται σε αυτό δεν ισχύει πια, ενημερώστε με μέσω της φόρμας επικοινωνίας για να το τροποποιήσω.
Γιώργος Σαρηγιαννίδης

Συντάκτης άρθρου: Γιώργος Σαρηγιαννίδης

Ο Γιώργος Σαρηγιαννίδης είναι απόφοιτος του τμήματος Επικοινωνίας, Μέσων και Πολιτισμού του Παντείου και κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος από το ίδιο τμήμα. Αυτή τη στιγμή εργάζεται ως freelancer σύμβουλος σε έργα διαδικτύου και intranets, με κύρια αντικείμενα την Αρχιτεκτονική της Πληροφορίας, την κατασκευή ιστοσελίδων και την διαχείριση περιεχομένου. Έχει ειδικευτεί στη μελέτη και τον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό portals, intranets και δικτυακών εφαρμογών, ενώ στο παρελθόν έχει ασχοληθεί και με τη δημοσιογραφία.
Website: http://www.gsarigiannidis.gr Twitter Facebook LinkedIn Google Plus Klout
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ

2 thoughts on “Το Google Earth σας ταξιδεύει στο χωροχρόνο, εμφανίζοντας το πριν και το μετά γνωστών περιοχών

  1. Pingback: Tweets that mention Ταξιδεύοντας στο χώρο και στο χρόνο με το Google Earth | Freeweird -- Topsy.com

  2. Pingback: Google Earth 6 πιο ρεαλιστικό από ποτέ, με 3D δέντρα και καλύτερη ενσωμάτωση του Street View | Freeweird

Comments are closed.