Μια ενδιαφέρουσα βελτίωση πραγματοποίησε το Google Maps, που στην τελευταία του αναβάθμιση εμφανίζει στοιχεία της γεωμορφολογίας του πλανήτη όπως το είδος του εδάφους, την πυκνότητα της βλάστησης και τα φυσικά μορφώματα που εμφανίζονται στην επιφάνεια της γης. Τα εμπλουτισμένα αυτά δεδομένα μας δίνουν πλέον την ευκαιρία να δούμε ξεκάθαρα πού ξεκινούν και πού τελειώνουν τα μεγάλα δάση, οι έρημοι και τα βουνά του πλανήτη.

Για να καταλάβετε καλύτερα το επίπεδο της λεπτομέρειας που προστέθηκε, μπορείτε να συγκρίνετε στις εικόνες που ακολουθούν τον χάρτη της Νότιας Ασίας όπως απεικονιζόταν πριν:

Google Maps

…και μετά την αναβάθμιση:

Google Maps

Επίσης, οι αλλαγές στην υπηρεσία της Google μας δίνουν την ευκαιρία να μελετήσουμε τον τρόπο με τον οποίο τα φυσικά μορφώματα στην επιφάνεια της γης επηρεάζουν την ανάπτυξη των πόλεων και άλλων κατασκευών όπως φράγματα και γέφυρες. Δείτε, για παράδειγμα, την περιοχή βόρεια του Βανκούβερ, στον Καναδά πριν:

Google Maps

…και μετά την αναβάθμιση:

Google Maps

Τελικά, ίσως αν είχαμε Google Maps στο σχολείο να προσέχαμε περισσότερο στο μάθημα της γεωγραφίας…

Πηγή: Google Maps Blog

Παλιό άρθρο Το παραπάνω άρθρο είναι αρκετά παλιό, αφού δημοσιεύτηκε στις 28 Οκτωβρίου 2012. Εάν κάποια από τις πληροφορίες που αναφέρονται σε αυτό δεν ισχύει πια, ενημερώστε με μέσω της φόρμας επικοινωνίας για να το τροποποιήσω.
Γιώργος Σαρηγιαννίδης

Συντάκτης άρθρου: Γιώργος Σαρηγιαννίδης

Ο Γιώργος Σαρηγιαννίδης είναι απόφοιτος του τμήματος Επικοινωνίας, Μέσων και Πολιτισμού του Παντείου και κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος από το ίδιο τμήμα. Αυτή τη στιγμή εργάζεται ως freelancer σύμβουλος σε έργα διαδικτύου και intranets, με κύρια αντικείμενα την Αρχιτεκτονική της Πληροφορίας, την κατασκευή ιστοσελίδων και την διαχείριση περιεχομένου. Έχει ειδικευτεί στη μελέτη και τον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό portals, intranets και δικτυακών εφαρμογών, ενώ στο παρελθόν έχει ασχοληθεί και με τη δημοσιογραφία.
Website: http://www.gsarigiannidis.gr Twitter Facebook LinkedIn Google Plus Klout
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ