Στην τελευταία της αναβάθμιση στο API του Google+ για κινητά τηλέφωνα, η Google πρόσθεσε ένα ενδιαφέρον χαρακτηριστικό που απευθύνεται σε προγραμματιστές αλλά τα οφέλη του θα είναι άμεσα εμφανή και για τους χρήστες. Πρόκειται για τη δυνατότητα του “deep link” («βαθύς σύνδεσμος»), που βελτιώνει σημαντικά την εμπειρία χρήσης στην περίπτωση του διαμοιρασμού περιεχομένου μεταξύ εφαρμογών.

Πιο συγκεκριμένα, όταν ο χρήστης μοιραστεί ένα αντικείμενο (π.χ. τραγούδι, είδηση ή ο,τιδήποτε άλλο) από μια εφαρμογή στο Google+, η δημοσίευση θα περιλαμβάνει link που οδηγεί όχι στην ιστοσελίδα όπου φιλοξενείται η αντίστοιχη έκδοση του περιεχομένου, αλλά θα ανοίγει την σχετική εφαρμογή, μεταφέροντάς τον απευθείας στο συγκεκριμένο αντικείμενο. Εάν ο χρήστης δεν διαθέτει εγκατεστημένη την εφαρμογή, ο προγραμματιστής θα μπορεί να τον παραπέμπει στο εκάστοτε κατάστημα εφαρμογών (Google Play ή App Store) όπου θα ενθαρρύνει τη λήψη της.

Για παράδειγμα, εάν μοιραστείτε στο προφίλ σας στο Google+ ένα link από μια εφαρμογή όπως το Flipboard ή το Pulse, η δημοσίευση που θα εμφανιστεί στο κοινωνικό δίκτυο θα περιλαμβάνει παραπομπή στην εφαρμογή. Κάνοντας κλικ στον σύνδεσμο, ο χρήστης θα ανοίξει το περιεχόμενό του απευθείας στην εκάστοτε εφαρμογή.

Pulse Deep Link Flow[1]

Η λειτουργία των βαθέων συνδέσμων είναι όχι απλώς χρήσιμη αλλά και απαραίτητη, αφού πλέον ο browser έχει πάψει να έχει την αποκλειστικότητα ως μέσο διαμοιρασμού ψηφιακής πληροφορίας. Επίσης, αποτελεί ένα καλό κίνητρο για τους δημιουργούς των εφαρμογών ώστε να ενθαρρύνουν περισσότερο τον διαμοιρασμό του περιεχομένου τους στο Google+ και από αυτή την άποψη είναι μια λειτουργία από την οποία όλοι βγαίνουν, τελικά, ωφελημένοι.

Πηγή: Google+ Developers Blog

Παλιό άρθρο Το παραπάνω άρθρο είναι αρκετά παλιό, αφού δημοσιεύτηκε στις 18 Νοεμβρίου 2012. Εάν κάποια από τις πληροφορίες που αναφέρονται σε αυτό δεν ισχύει πια, ενημερώστε με μέσω της φόρμας επικοινωνίας για να το τροποποιήσω.
Γιώργος Σαρηγιαννίδης

Συντάκτης άρθρου: Γιώργος Σαρηγιαννίδης

Ο Γιώργος Σαρηγιαννίδης είναι απόφοιτος του τμήματος Επικοινωνίας, Μέσων και Πολιτισμού του Παντείου και κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος από το ίδιο τμήμα. Αυτή τη στιγμή εργάζεται ως freelancer σύμβουλος σε έργα διαδικτύου και intranets, με κύρια αντικείμενα την Αρχιτεκτονική της Πληροφορίας, την κατασκευή ιστοσελίδων και την διαχείριση περιεχομένου. Έχει ειδικευτεί στη μελέτη και τον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό portals, intranets και δικτυακών εφαρμογών, ενώ στο παρελθόν έχει ασχοληθεί και με τη δημοσιογραφία.
Website: http://www.gsarigiannidis.gr Twitter Facebook LinkedIn Google Plus Klout
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ

One thought on “Τα «βαθιά links» του Google Plus και γιατί έχουν ενδιαφέρον

  1. Pingback: Tο Google Maps επιστρέφει στο iPhone ως αυτόνομη εφαρμογή

Comments are closed.