Το μεγάλο ξεσκαρτάρισμα της Google που ξεκίνησε το 2011 συνεχίζεται και η εταιρεία πριν από λίγες μέρες ανακοίνωσε ότι τερματίζει μερικές ακόμη λειτουργίες – κάποιες από τις οποίες ίσως να σας λείψουν. Η πιο άμεση «απώλεια» αφορά την συγχώνευση του αποθηκευτικού χώρου μεταξύ Picasa και Google Drive, που πλέον περιορίζεται και για τις δύο υπηρεσίες μαζί, στα 5GB.

Φυσικά, η μείωση δεν είναι δραματική, αφού το Picasa είχε έτσι κι αλλιώς όριο στο 1GB, κι αυτό μόνο εφόσον τα αρχεία σας υπερέβαιναν έναν ορισμένο μέγεθος (τα 800 pixel για τις φωτογραφίες και τα 15 λεπτά για τα βίντεο). Κάτω από αυτά τα όρια οι χρήστες έχουν τη δυνατότητα να ανεβάσουν έτσι κι αλλιώς απεριόριστο αριθμό αρχείων.

Η Google δικαιολογεί την απόφασή της λέγοντας πως το κοινό όριο είναι πιο σαφές για τους χρήστες, ενώ εξηγεί πως όσοι βρίσκονται κοντά στα τρέχοντα όρια θα διατηρήσουν τον ίδιο αποθηκευτικό χώρο ακόμη και μετά την αλλαγή (μήπως να αρχίσετε να γεμίζετε το Picasa με φωτογραφίες όσο προλαβαίνετε;).

Η άλλη σημαντική αλλαγή αφορά την απόσυρση της λειτουργίας AdSense for Feeds του Feedburner, που επέτρεπε την προβολή διαφημίσεων στο RSS Feed ενός ιστοχώρου. Η απόσυρση ξεκίνησε από τις 2 Οκτωβρίου και θα κλείσει τελείως στις 3 Δεκεμβρίου. Φυσικά, τα feeds που διατηρείτε στο Feedburner εξακολουθούν να λειτουργούν κανονικά και δεν υπάρχει λόγος να τα αλλάξετε.

Παρόλα αυτά, τα σημάδια δεν είναι και τόσο καλά για το Feedburner, αφού ήδη εδώ και καιρό το API του έχει προγραμματιστεί να τερματιστεί σε μια διαδικασία που θα ολοκληρωθεί στις 20 Οκτωβρίου 2012. Ακόμη, ο λογαριασμός της υπηρεσίας στο Twitter μας έχει αποχαιρετήσει από τον Ιούλιο, το blog το ίδιο, δεν υπάρχει σελίδα στο Google+, ενώ το feedburner.jp δεν ανανεώθηκε καν.

Ποιό θα είναι το μέλλον της υπηρεσίας παραμένει προς το παρόν άγνωστο, αλλά με τα μέχρι στιγμής δεδομένα μόνο αισιόδοξος δεν μπορεί να είναι κανείς. Βέβαια, τα link προς τα feed κατά πάσα πιθανότητα θα μείνουν ανεπηρέαστα, αφού διαφορετικά θα προκαλούσαν τεράστιο πρόβλημα σε πολύ κόσμο.

Ωστόσο, όπως σωστά παρατηρεί ο sotostips.gr, υπάρχουν ανησυχίες ως προς το τί θα απογίνουν οι διάφορες επιμέρους υπηρεσίες (π.χ. η λειτουργία του newsletter, τα στατιστικά, ο αυτόματος διαμοιρασμός στα κοινωνικά δίκτυα κ.α.) ενώ όλα δείχνουν ότι πλέον δεν θα πρέπει να περιμένουμε τίποτα νέο από το Feedburner, που στην καλύτερη περίπτωση θα παραμείνει απλώς στάσιμο.

Κατά τα άλλα, το πιο πρόσφατο ξεσκαρτάρισμα της Google επηρεάζει, επίσης, τις παρακάτω υπηρεσίες:

  • Καταργείται το Classic Plus, που επέτρεπε τον ορισμό εικόνας φόντου για το google.com.
  • Καταργείται το Spreadsheet Gadgets, που έδινε την δυνατότητα εισαγωγής παραμετροποιημένων λειτουργιών στα λογιστικά φύλλα του Google Docs και που πλέον έχει χάσει την αξία του καθώς οι περισσότερες λειτουργίες έχουν ενσωματωθεί στην εφαρμογή.
  • Καταργούνται τα Google News Badges και Recommended Sections. Και οι δύο είναι λειτουργίες του Google News που επέτρεπαν στον χρήστη να παραμετροποιήσουν την υπηρεσία.
  • Το Insights for Search ενσωματώνεται στο Google Trends, ενώ παύει να υποστηρίζεται το Trends for Websites.
  • Καταργείται το Places Directory, μια εφαρμογή για Android που βοηθούσε τους χρήστες να βρουν κοντινά σημεία ενδιαφέροντος, με την αιτιολογία ότι η ίδια πληροφορία ενσωματώνεται πλέον με πολύ καλύτερο τρόπο στο Google Maps.

Πηγές: Google Official Blog, sotostips.gr

Παλιό άρθρο Το παραπάνω άρθρο είναι αρκετά παλιό, αφού δημοσιεύτηκε στις 2 Οκτωβρίου 2012. Εάν κάποια από τις πληροφορίες που αναφέρονται σε αυτό δεν ισχύει πια, ενημερώστε με μέσω της φόρμας επικοινωνίας για να το τροποποιήσω.
Γιώργος Σαρηγιαννίδης

Συντάκτης άρθρου: Γιώργος Σαρηγιαννίδης

Ο Γιώργος Σαρηγιαννίδης είναι απόφοιτος του τμήματος Επικοινωνίας, Μέσων και Πολιτισμού του Παντείου και κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος από το ίδιο τμήμα. Αυτή τη στιγμή εργάζεται ως freelancer σύμβουλος σε έργα διαδικτύου και intranets, με κύρια αντικείμενα την Αρχιτεκτονική της Πληροφορίας, την κατασκευή ιστοσελίδων και την διαχείριση περιεχομένου. Έχει ειδικευτεί στη μελέτη και τον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό portals, intranets και δικτυακών εφαρμογών, ενώ στο παρελθόν έχει ασχοληθεί και με τη δημοσιογραφία.
Website: http://www.gsarigiannidis.gr Twitter Facebook LinkedIn Google Plus Klout
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ