2009-12-22 03 27 40 Καμιά φορά έχω την κακή συνήθεια να διαγράφω τα αρχεία μου με shift-delete… Πρόκειται για την απευθείας διαγραφή, που δεν στέλνει καν τα έγγραφα στον κάδο ανακύκλωσης. Πρακτικά, είναι συντόμευση της διαδικασίας της απλής διαγραφής και του αδειάσματος, στη συνέχεια, του κάδου ανακύκλωσης.

Τί συμβαίνει όμως αν διαγράψετε κατά λάθος κάτι με shift-delete ή αν αδειάσετε τον κάδο και μετά συνειδητοποιήσετε πως κάποιο από τα αρχεία που περιείχε θα θέλατε να το είχατε επαναφέρει; Γενικά, λύσεις για την επαναφορά δεδομένων υπάρχουν αρκετές, δωρεάν, όμως, λίγες.

Όταν, λοιπόν, βρέθηκα στη δυσάρεστη θέση να διαγράψω κατά λάθος γύρω στα 4GB με shift-delete, ήμουν αποφασισμένος να τα επαναφέρω ακόμη κι αν έπρεπε να καταφύγω σε εμπορική λύση. Για καλή μου τύχη, η αναζήτησή μου με έφερε στη σελίδα του Handy Recovery, το οποίο είναι μεν εμπορική εφαρμογή, αλλά διαθέτει και μια δωρεάν, lite έκδοση που έχει βέβαια πιο περιορισμένο εύρος δυνατοτήτων αλλά έκανε άψογα τη δουλειά.

handy-recoveryΟ τρόπος με τον οποίο λειτουργεί το πρόγραμμα είναι πολύ απλός: αφού επιλέξετε τον δίσκο στον οποίο βρίσκονταν τα δεδομένα που διαγράψατε, πατάτε το κουμπί “Analyze”. Το πρόγραμμα εμφανίζει τότε ολόκληρη τη δομή του δίσκου, συμπεριλαμβάνοντας και τους φακέλους που έχουν διαγραφεί, επισημαίνοντάς τους με ειδική ένδειξη. Εσείς το μόνο που χρειάζεται να κάνετε είναι να επιλέξετε τους φακέλους ή τα αρχεία που θέλετε να επαναφέρετε και να πατήσετε “Recover”. Το πρόγραμμα θα σας ρωτήσει πού θα γίνει η επαναφορά και θα σας προτείνει έναν δικό του φάκελο στην διαδρομή C:\Recovered Files. Αν συμφωνείτε το αφήνετε ή διαλέγετε άλλη διαδρομή, και ξεκινάτε την επαναφορά.

Από ότι διαπίστωσα, η διαδικασία της επαναφοράς δεν αργεί περισσότερο από όσο θα διαρκούσε ένα copy-paste των δεδομένων, πράγμα που σημαίνει ότι ο συνολικός χρόνος που θα διαρκέσει θα εξαρτηθεί από τον όγκο τους.

Η ετυμηγορία: το Handy Recovery είναι ένα πρόγραμμα θα ευχόσασταν να μην το χρειαστείτε, αλλά θα ευγνωμονείτε τον δημιουργό του αν κάποια στιγμή βρεθείτε στην ανάγκη του. Και παρόλο που η δωρεάν έκδοσή του χρονολογείται από το 2004 και δεν ενημερώνεται πια, εγκαταστάθηκε κανονικά στα Windows 7 μου και έτρεξε χωρίς κανένα απολύτως πρόβλημα.

  • Το απευθείας link του Handy Recovery 1.0 (δωρεάν έκδοση): http://www.handyrecovery.com/handyrecovery-fw.exe
  • Η ηλεκτρονική διεύθυνση της εφαρμογής: http://www.handyrecovery.com/ (προσοχή, για να κατεβάσετε τη δωρεάν έκδοση, χρησιμοποιήστε το απευθείας link που παρατίθεται πιο πάνω, γιατί στο site τους δεν θα το βρείτε σε αρκετά προφανές σημείο και μπορεί να κατεβάσετε την εμπορική εφαρμογή που έχει περιορισμούς)
Παλιό άρθρο Το παραπάνω άρθρο είναι αρκετά παλιό, αφού δημοσιεύτηκε στις 22 Δεκεμβρίου 2009. Εάν κάποια από τις πληροφορίες που αναφέρονται σε αυτό δεν ισχύει πια, ενημερώστε με μέσω της φόρμας επικοινωνίας για να το τροποποιήσω.
Γιώργος Σαρηγιαννίδης

Συντάκτης άρθρου: Γιώργος Σαρηγιαννίδης

Ο Γιώργος Σαρηγιαννίδης είναι απόφοιτος του τμήματος Επικοινωνίας, Μέσων και Πολιτισμού του Παντείου και κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος από το ίδιο τμήμα. Αυτή τη στιγμή εργάζεται ως freelancer σύμβουλος σε έργα διαδικτύου και intranets, με κύρια αντικείμενα την Αρχιτεκτονική της Πληροφορίας, την κατασκευή ιστοσελίδων και την διαχείριση περιεχομένου. Έχει ειδικευτεί στη μελέτη και τον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό portals, intranets και δικτυακών εφαρμογών, ενώ στο παρελθόν έχει ασχοληθεί και με τη δημοσιογραφία.
Website: http://www.gsarigiannidis.gr Twitter Facebook LinkedIn Google Plus Klout
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ

6 thoughts on “Handy Recovery 1.0: Επανακτήστε αρχεία που αδειάσατε από τον κάδο ανακύκλωσης ή διαγράψατε με shift-delete

  1. ένα καλό test είναι να σβήσεις και να επαναφέρεις μουσικά άλμπουμ. Όταν τα επανέφερα με παρεμφερές πρόγραμμα, αρχικά χάρηκα, και μετά κατάλαβα ότι είχε ανακατέψει όλα τα μεταδεδομένα (τίτλους κλπ των τραγουδιών, καθιστώντας τα άχρηστα). Περίεργο, αλλά έτσι έγινε. Ίσως λοιπόν αυτό είναι ένα καλό τεστ για τέτοιες εφαρμογές.

  2. Εγώ επανέφερα αρχεία βίντεο. Δεν κάθισα φυσικά να τα δω ένα-ένα, αλλά τα μεγέθη τους φαίνονται όλα σωστά και 2-3 που άνοιξα για να βεβαιωθώ, έπαιζαν κανονικά.

    Επίσης, έκανα πριν λίγο και μια δοκιμή με μουσικά άλμπουμ για να δω πώς τα πάει κι εκεί. Διέγραψα γύρω στα 900ΜΒ μουσικής με shift-delete και τα επανέφερα. Η επαναφορά δείχνει να έγινε σωστά και σε καμιά 10αριά τραγούδια που δοκίμασα τα tags φαίνονται σωστά και, φυσικά, τα κομμάτια παίζουν κανονικά.

    Φαντάζομαι πάντως πως σημαντικό ρόλο παίζει και ο χρόνος κατά τον οποίο θα κάνεις την επαναφορά. Όσο πιο σύντομα γίνει, τόσο το καλύτερο.

  3. δυστυχώς βρέθηκα στην ανάγκη του, τιο κατέβασα, αλλα στο κρίσιμο σημείο, αρνείται να κάνει recover 'πάνω από ένα file ημερησίως', πρέπει λέει να το αγοράσω. Δεν ξέρω αν άλλαξαν πολιτική, δοκίμασα πολλές φορές, με παραπέμπει σε αγορά, $49…

  4. Η τελευταία του έκδοση είναι trial και όντως κοστίζει 49 δολάρια.

    Κατέβασε την δωρεάν έκδοση απευθείας από εδώ: http://www.handyrecovery.com/handyrecovery-fw.exe (είναι το ίδιο link που παραθέτω στο τέλος της καταχώρησης).

    Εγώ αυτή χρησιμοποίησα και δούλεψε χωρίς πρόβλημα.

  5. Δίκιο έχεις, βιάστηκα… Αυτή όχι μόνο δεν ζητάει λεφτά αλλά δούλεψε και άψογα επαναφέροντας πολλά .rar parts που έσβησα καταλάθος. Μετά έγιναν extract και δούλεψαν κανονικά. Thanks! Και Καλή Χρονιά να έχουμε!

  6. Καλησπέρα! Πατάω το recover για έναν φάκελο, αλλά μου αντιγράφει τον φάκελο χωρίς το περιεχόμενο. Τι πρέπει να κάνω;

Comments are closed.