Με εργαλεία του έναν ιστοχώρο και μια mobile εφαρμογή, το Historypin είναι μια βραβευμένη μη-κερδοσκοπική υπηρεσία που αναλαμβάνει, σε συνεργασία με τη Google, να σας ταξιδέψει πίσω στο χρόνο και να σας δείξει όψεις μιας περιοχής στο παρελθόν. Η κεντρική ιδέα είναι απλή: αξιοποιώντας χάρτες από το Google Maps «καρφιτσώνει» παλιές φωτογραφίες πάνω σε συγκεκριμένες τοποθεσίες. Οι εικόνες αυτές είναι κατηγοριοποιημένες με tags και αναζητήσιμες βάσει της τοποθεσίας τους και της ημερομηνίας κατά την οποία τραβήχτηκαν, ενώ μπορούν να προβληθούν πάνω από την σημερινή εικόνα της εκάστοτε περιοχής.

image

Το Historypin έχει ήδη συνάψει συνεργασία με εθνικές βιβλιοθήκες και μουσεία που φιλοξενούν μεγάλες συλλογές ιστορικών φωτογραφιών, έχοντας έτσι ήδη έναν καθόλου ευκαταφρόνητο όγκο περιεχομένου. Αξίζει να σημειωθεί ότι μόνο κατά την περίοδο της beta λειτουργίας του διέθετε δεκάδες χιλιάδες φωτογραφίες και γύρω στους 20.000 χρήστες.

Παρόλα αυτά, η φιλοδοξία των δημιουργών του είναι οι ίδιοι οι χρήστες να συμβάλλουν στη διαμόρφωσή του, υποβάλλοντας τις φωτογραφίες τους και τα σχόλιά τους για αυτές. Για το λόγο αυτό έχει δημιουργηθεί εφαρμογή για κινητά τηλέφωνα (προς το παρόν διαθέσιμη μόνο για συσκευές Αndroid) που διευκολύνει τη διαδικασία της λήψης και δημοσίευσης νέων εικόνων. Η εφαρμογή περιλαμβάνει και μια άκρως ενδιαφέρουσα δυνατότητα με την οποία οι χρήστες μπορούν να δουν παλιότερες εκδοχές ενός αξιοθέατου σημαδεύοντάς το με το κινητό τους.

image

Μάλιστα, οι δημιουργοί του Historypin εξηγούν πως σύντομα αναμένεται, εκτός από φωτογραφίες, να ξεκινήσουν να ενσωματώνουν στην υπηρεσία και οπτικοακουστικό υλικό από σημαντικές ιστορικές στιγμές που έχουν συνδεθεί με μια τοποθεσία.

Μπορείτε να επισκεφθείτε το Historypin και να ξεκινήσετε αμέσως να το εξερευνείτε ή να πάρετε προηγουμένως μια πρώτη γεύση παρακολουθώντας την όμορφη παρουσίαση που ακολουθεί.

via Mashable

Παλιό άρθρο Το παραπάνω άρθρο είναι αρκετά παλιό, αφού δημοσιεύτηκε στις 13 Ιουλίου 2011. Εάν κάποια από τις πληροφορίες που αναφέρονται σε αυτό δεν ισχύει πια, ενημερώστε με μέσω της φόρμας επικοινωνίας για να το τροποποιήσω.
Γιώργος Σαρηγιαννίδης

Συντάκτης άρθρου: Γιώργος Σαρηγιαννίδης

Ο Γιώργος Σαρηγιαννίδης είναι απόφοιτος του τμήματος Επικοινωνίας, Μέσων και Πολιτισμού του Παντείου και κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος από το ίδιο τμήμα. Αυτή τη στιγμή εργάζεται ως freelancer σύμβουλος σε έργα διαδικτύου και intranets, με κύρια αντικείμενα την Αρχιτεκτονική της Πληροφορίας, την κατασκευή ιστοσελίδων και την διαχείριση περιεχομένου. Έχει ειδικευτεί στη μελέτη και τον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό portals, intranets και δικτυακών εφαρμογών, ενώ στο παρελθόν έχει ασχοληθεί και με τη δημοσιογραφία.
Website: http://www.gsarigiannidis.gr Twitter Facebook LinkedIn Google Plus Klout
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ

3 thoughts on “Το Historypin σας δείχνει τον κόσμο όπως ήταν κάποτε

    • Ναι, ακόμα και για την Αθήνα οι φωτογραφίες είναι λίγες… Πάντως, αξίζει ίσως να περιμένουμε να δούμε πώς θα εξελιχθεί, αφού έχει μόλις μία εβδομάδα που βγήκε από τη beta φάση.

Comments are closed.