Είσαστε από αυτούς που πιστεύουν πως τίποτα κακό δεν μπορεί να τους συμβεί ή, αντίθετα, προτιμάτε να προετοιμάζεστε όσο μπορείτε για κάθε δυσάρεστο ενδεχόμενο; Εάν ανήκετε στη δεύτερη κατηγορία αξίζει να ρίξετε μια ματιά στο Prey, ένα ελαφρύ, «αθόρυβο», open source και εντελώς δωρεάν πρόγραμμα που σας βοηθά να εντοπίσετε τα ίχνη του laptop σας ακόμη κι αν αυτό έχει κλαπεί.

Το μόνο που χρειάζεται από την πλευρά σας είναι να το εγκαταστήσετε (το Prey διαθέτει έκδοση όχι μόνο για Windows, αλλά και για Mac και Linux) και …να το αφήσετε να υπάρχει, ελπίζοντας ότι δεν θα το χρειαστείτε ποτέ.

Εγκατάσταση

Η εγκατάσταση του προγράμματος είναι εύκολη και μπορείτε να το περάσετε αφήνοντας όλες τις προεπιλεγμένες ρυθμίσεις. Κατά τη διάρκεια της εγκατάστασης θα σας ζητηθεί να δημιουργήσετε online λογαριασμό, κάτι που προφανώς είναι απαραίτητο ώστε να μπορείτε να παρακολουθείτε μέσω web interface την κίνηση στο μηχάνημά σας όταν αυτό δεν βρίσκεται στην κατοχή σας.

configuration configuration2 configuration3 configuration4

Πώς λειτουργεί

Ο …κόνδορας του Prey «κάθεται» ήσυχος στον υπολογιστή σας μέχρι να τον ενεργοποιήσετε από το web interface του προγράμματος αναφέροντας το laptop ως κλεμμένο, οπότε και σας βοηθά να το εντοπίσετε στέλνοντας αναφορές για τη δραστηριότητά του σε συγκεκριμένα χρονικά διαστήματα.

cpanel report-missingmail-missing

report Οι αναφορές, που στέλνονται και μέσω e-mail, περιλαμβάνουν τη γενική κατάσταση του συστήματος, λίστα με τα προγράμματα και τις συνδέσεις που τρέχουν τη δεδομένη στιγμή, πλήρη περιγραφή του δικτύου και του wifi που χρησιμοποιείται, screenshot της οθόνης ή ακόμα και φωτογραφία του κλέφτη, στην περίπτωση που το laptop σας διαθέτει ενσωματωμένη κάμερα! Και όλα αυτά χωρίς ο χρήστης να καταλάβει το παραμικρό – με εξαίρεση ασφαλώς το φως της κάμερας που θα ανάψει για λίγα δευτερόλεπτα και θα ξανασβήσει.

Στα πλαίσια της συγκεκριμένης παρουσίασης, δοκίμασα στην πράξη το Prey, αναφέροντας το laptop μου ως κλεμμένο. Μετά από λίγη ώρα έλαβα στο e-mail  μου την ειδοποίηση για την πρώτη αναφορά, την οποία μπορείτε να δείτε στη διπλανή εικόνα. Χαρακτηριστικό είναι πως αν δεν αναβόσβηνε το φωτάκι της κάμερας και εάν δεν γνώριζα από πριν γιατί συμβαίνει αυτό, δεν θα είχα καταλάβει ότι το laptop παρακολουθείται και ότι έχει σταλεί σχετική αναφορά.

alert Ας σημειωθεί επίσης ότι από τον πίνακα ελέγχου του web interface μπορείτε να επιλέξετε τί ακριβώς θα περιλαμβάνουν οι αναφορές και τί ενέργειες θα πραγματοποιήσει το Prey. Για παράδειγμα, εάν δεν θέλετε να υποψιαστεί το παραμικρό ο κλέφτης, μπορεί να θελήσετε να απενεργοποιήσετε τη λήψη φωτογραφίας.

Αντίθετα, εάν προτιμάτε μια πιο επιθετική τακτική, το Prey μπορεί να εμφανίζει κάθε τόσο στην οθόνη ένα προειδοποιητικό μήνυμα ότι το μηχάνημα είναι κλεμμένο και παρακολουθείται – ακόμη και να αλλάξει την εικόνα της επιφάνειας εργασίας (λειτουργεί μόνο σε Mac και Linux). Στην περίπτωση που πιστεύετε πως ο κλέφτης είναι ακόμα κάπου κοντά, μπορείτε ακόμη και να ενεργοποιήσετε ένα είδος ηχητικού συναγερμού, ώστε να το εντοπίσετε επιτόπου.

Περιορισμοί

Απαραίτητη προϋπόθεση για την αποστολή των αναφορών είναι, προφανώς, το laptop να είναι ανοιχτό και να έχει συνδεθεί στο internet. Αυτό σημαίνει πως εάν ο κλέφτης δεν ανοίξει τον υπολογιστή ή δεν συνδεθεί, το Prey δεν μπορεί να λειτουργήσει. Ακόμη κι αν δεν υπάρχει διαθέσιμη σύνδεση, ωστόσο, το πρόγραμμα αναζητά διαθέσιμα δωρεάν ασύρματα δίκτυα στη γύρω περιοχή και στην περίπτωση που εντοπίσει κάποιο, συνδέεται αθόρυβα και κάνει τη δουλειά του.

Ασφαλώς, στην περίπτωση που ο κλέφτης κάνει φορμάτ στον σκληρό δίσκο, το Prey αναγκαστικά διαγράφεται. Παρόλα αυτά, οι δημιουργοί του προγράμματος εξηγούν πως οι πιθανότητες να ανοίξει πρώτα τον υπολογιστή και να ψάξει για πολύτιμα δεδομένα είναι μεγάλες.

Είναι δεδομένο πως στην περίπτωση που συμβεί το απευκταίο, το Prey δεν μπορεί να εγγυηθεί την επιτυχή ανεύρεση του laptop. Δίνει ωστόσο μια επιπλέον ελπίδα, που δεν θα έλεγα πως είναι καθόλου αμελητέα.

Ηλεκτρονική διεύθυνση: http://preyproject.com/

Παλιό άρθρο Το παραπάνω άρθρο είναι αρκετά παλιό, αφού δημοσιεύτηκε στις 3 Μαΐου 2010. Εάν κάποια από τις πληροφορίες που αναφέρονται σε αυτό δεν ισχύει πια, ενημερώστε με μέσω της φόρμας επικοινωνίας για να το τροποποιήσω.
Γιώργος Σαρηγιαννίδης

Συντάκτης άρθρου: Γιώργος Σαρηγιαννίδης

Ο Γιώργος Σαρηγιαννίδης είναι απόφοιτος του τμήματος Επικοινωνίας, Μέσων και Πολιτισμού του Παντείου και κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος από το ίδιο τμήμα. Αυτή τη στιγμή εργάζεται ως freelancer σύμβουλος σε έργα διαδικτύου και intranets, με κύρια αντικείμενα την Αρχιτεκτονική της Πληροφορίας, την κατασκευή ιστοσελίδων και την διαχείριση περιεχομένου. Έχει ειδικευτεί στη μελέτη και τον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό portals, intranets και δικτυακών εφαρμογών, ενώ στο παρελθόν έχει ασχοληθεί και με τη δημοσιογραφία.
Website: http://www.gsarigiannidis.gr Twitter Facebook LinkedIn Google Plus Klout
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ

4 thoughts on “Εντοπίστε τα ίχνη του κλεμμένου σας laptop με το Prey

Comments are closed.