Το Joomla! είναι ένα πολύ εύκολο στην εκμάθησή του σύστημα διαχείρισης περιεχομένου (CMS) και γι’ αυτό βρίσκεται μέσα στα δημοφιλέστερα της κατηγορίας του. Όσοι το έχετε χρησιμοποιήσει γνωρίζετε ήδη πως η δημιουργία και επεξεργασία άρθρων είναι αρκετά απλή διαδικασία που δεν απαιτεί εξειδικευμένες γνώσεις. Παρόλα αυτά, γίνεται λίγο βαρετή και χρονοβόρα στην περίπτωση που σκοπεύετε να ενημερώνετε τακτικά το website.

Το Windows Live Writer από την άλλη, είναι ένα καταπληκτικό δωρεάν πρόγραμμα της Microsoft, που επιτρέπει στους bloggers να ενημερώνουν και να διαχειρίζονται τα blogs τους πιο εύκολα από ποτέ. Τί θα συνέβαινε, λοιπόν, εάν το Joomla! συναντούσε το Windows Live Writer; – Κατακόρυφη αύξηση της παραγωγικότητας των διαχειριστών περιεχομένου!

Για να συνδέσετε το Windows Live Writer με το website σας που είναι φτιαγμένο σε Joomla! χρειάζεται να ακολουθήσετε τα εξής βήματα:

  • Πηγαίνετε στο περιβάλλον διαχείρισης του Joomla! και στο Global Configuration / System ενεργοποιήστε την επιλογή Enable Web Services.
  • Κατεβάστε και εγκαταστήστε το MovableType XML-RPC Plugin ακολουθώντας την τυπική διαδικασία εγκατάστασης του Joomla! (από το install/uninstall).
  • Πηγαίνετε στον plugin manager, εντοπίστε το plugin που μόλις εγκαταστήσατε και ενεργοποιήστε το. Εκεί θα έχετε τη δυνατότητα να τροποποιήσετε αρκετές ρυθμίσεις όπως: να ελέγξετε τις κατηγορίες στις οποίες θα μπορείτε να προσθέτετε περιεχόμενο, τους επιτρεπόμενους τύπους αρχείων, τη διαδρομή όπου θα αποθηκεύονται οι φωτογραφίες, το επίπεδο των χρηστών που επιτρέπεται να προσθέτουν και να επεξεργάζονται άρθρα κ.α.  Εγώ που το χρησιμοποίησα στο προσωπικό μου website όπου είμαι ο μοναδικός χρήστης, άφησα τις προεπιλεγμένες ρυθμίσεις που με κάλυψαν απόλυτα.

enable-web-services plugin-settings

  • Στη συνέχεια ανοίξτε τον Windows Live Writer (ή αν δεν το έχετε ήδη, κατεβάστε το) και προσθέστε ένα νέο blog επιλέγοντας Blogs / Add blog account. Εάν ανοίγετε το πρόγραμμα για πρώτη φορά, δεν χρειάζεται να κάνετε τίποτα, αφού θα σας εμφανίσει από μόνο του τη σχετική οθόνη.
  • Στην οθόνη επιλογής της υπηρεσίας blog που χρησιμοποιείτε (What blog service do you use?), επιλέξτε “Other blog service”.
  • Στο “Add blog account” δώστε τα στοιχεία του website σας: διεύθυνση url, όνομα χρήστη και κωδικό.
  • Στο “Select blog type” επιλέξτε “Movable type” από το dropdown και στο “remote posting url for your blog” γράψτε: http://www.yoursite.gr/xmlrpc/index.php αντικαθιστώντας το “yoursite.gr” με την πραγματική διεύθυνση του website σας.
  • Εάν όλα πήγαν καλά, το Windows Live Writer θα συνδεθεί με το website σας και στην τελευταία οθόνη θα σας ζητήσει να δώσετε ένα όνομα ώστε να μπορείτε να το βρίσκετε εύκολα σε περίπτωση που χρησιμοποιείτε το πρόγραμμα για να διαχειρίζεστε περισσότερα από ένα blogs.

add-blog-account select-serviceadd-accountselect-blogtype setting-up blog-setup

 

Αυτό ήταν! Είσαστε πλέον έτοιμοι να ενημερώνετε και να διαχειρίζεστε τα περιεχόμενα του website σας απευθείας από το Windows Live Writer, χωρίς να χρειάζεται καν να επισκεφθείτε το Joomla!. Εάν φιλοδοξείτε να δημοσιεύετε συχνά περιεχόμενο, είναι βέβαιο πως με αυτό τον τρόπο ο αριθμός των καταχωρήσεών σας θα αυξηθεί κατακόρυφα. Για μια πιο αναλυτική ματιά στα πλεονεκτήματα του προγράμματος, δείτε τη σχετική καταχώρηση.

Πηγή για το συγκεκριμένο άρθρο αποτέλεσε το κείμενο του Ν.Κ. Διονυσόπουλου: “Using Windows Live Writer to edit Joomla! content”.

Παλιό άρθρο Το παραπάνω άρθρο είναι αρκετά παλιό, αφού δημοσιεύτηκε στις 2 Μαΐου 2010. Εάν κάποια από τις πληροφορίες που αναφέρονται σε αυτό δεν ισχύει πια, ενημερώστε με μέσω της φόρμας επικοινωνίας για να το τροποποιήσω.
Γιώργος Σαρηγιαννίδης

Συντάκτης άρθρου: Γιώργος Σαρηγιαννίδης

Ο Γιώργος Σαρηγιαννίδης είναι απόφοιτος του τμήματος Επικοινωνίας, Μέσων και Πολιτισμού του Παντείου και κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος από το ίδιο τμήμα. Αυτή τη στιγμή εργάζεται ως freelancer σύμβουλος σε έργα διαδικτύου και intranets, με κύρια αντικείμενα την Αρχιτεκτονική της Πληροφορίας, την κατασκευή ιστοσελίδων και την διαχείριση περιεχομένου. Έχει ειδικευτεί στη μελέτη και τον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό portals, intranets και δικτυακών εφαρμογών, ενώ στο παρελθόν έχει ασχοληθεί και με τη δημοσιογραφία.
Website: http://www.gsarigiannidis.gr Twitter Facebook LinkedIn Google Plus Klout
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ