Στην απόκτηση 14 βιντεοπαιχνιδιών προχώρησε το Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης της Νέας Υόρκης (MoMa), στα πλαίσια της ευρύτερης προσπάθειάς του να αναγνωριστούν τα παιχνίδια ως μέσο καλλιτεχνικής έκφρασης. Πιο συγκεκριμένα, τα παιχνίδια που αγοράστηκαν και θα επιδειχθούν είναι τα Pac-Man, Tetris, Another World, Myst, SimCity, Vib-Ribbon, The Sims, Katamari Damacy, EVE Online, Dwarf Fortress, Portal, flOw, Passage και Canabalt.

«Είναι τα βιντεοπαιχνίδια τέχνη;» αναρωτιέται η ανακοίνωση του μουσείου για να δώσει την απάντηση: «Και βέβαια είναι, αλλά αποτελούν επίσης και εικαστική πρόταση (design) και η εικαστική προσέγγιση είναι αυτή που επιλέγουμε στη νέα επιδρομή μας σε αυτό το σύμπαν. Τα παιχνίδια έχουν επιλεγεί ως εξέχοντα παραδείγματα διαδιαστικού σχεδιασμού (interaction design) – ένας τομέας που το MoMa έχει ήδη εξερευνήσει εκτενώς, και μία από τις πιο σημαντικές και πολυσυζητημένες εκφράσεις της σύγχρονης σχεδιαστικής δημιουργικότητας».

Τα παιχνίδια θα παρουσιαστούν ως μέρος της συλλογής Αρχιτεκτονικής και Σχεδίου του μουσείου. Μάλιστα, το MoMa σχεδιάζει να προσθέσει στο μέλλον άλλα 26 παιχνίδια, ώστε να φτάσει τον συνολικό αριθμό τους στα 40. Σε αυτή τη δεύτερη παρτίδα θα περιλαμβάνονται τίτλοι όπως τα Pong, Snake, Space Invaders, Asteroids, Super Mario Bros, The Legend of Zelda και Minecraft.

Η επιλογή των παιχνιδιών έγινε με βάση όχι μόνο την οπτική τους ποιότητα αλλά και την «κομψότητα του κώδικα» και τον σχεδιασμό της συμπεριφοράς του παίκτη. Οι άνθρωποι του μουσείου έψαξαν για παιχνίδια που συνδύαζαν ιστορική και πολιτισμική συνάφεια, καθώς και καινοτόμες προσεγγίσεις στο θέμα της τεχνολογίας. Για να καταλήξουν συμβουλεύτηκαν ακαδημαϊκούς, κριτικούς και ειδικούς στην ψηφιακή συντήρηση, ώστε να κατανοήσουν ποιός είναι ο καλύτερος τρόπος να προβάλλουν και να διατηρήσουν αυτά τα ψηφιακά, διαδραστικά εκθέματα.

Μάλιστα, το μουσείο προσπάθησε, όπου ήταν δυνατό, να αποκτήσει αντίγραφα των παιχνιδιών στην αυθεντική τους μορφή (π.χ. σε δισκέτες), αλλά και τις συσκευές για τις οποίες προοριζόταν (π.χ. τις κονσόλες). Θα προσπαθήσει, επίσης, να αποκτήσει και τον πηγαίο κώδικα των παιχνιδιών, στη γλώσσα που έχει γραφτεί, ώστε να μπορέσει να την μεταφράσει στο μέλλον, σε περίπτωση που η αρχική τεχνολογία χαθεί τελείως.

Το κάθε παιχνίδι θα παρουσιαστεί με διαφορετικό τρόπο, ανάλογα με το τί κρίνεται πιο κατάλληλο κατά περίσταση.

Πηγή: Wired

Παλιό άρθρο Το παραπάνω άρθρο είναι αρκετά παλιό, αφού δημοσιεύτηκε στις 29 Νοεμβρίου 2012. Εάν κάποια από τις πληροφορίες που αναφέρονται σε αυτό δεν ισχύει πια, ενημερώστε με μέσω της φόρμας επικοινωνίας για να το τροποποιήσω.
Γιώργος Σαρηγιαννίδης

Συντάκτης άρθρου: Γιώργος Σαρηγιαννίδης

Ο Γιώργος Σαρηγιαννίδης είναι απόφοιτος του τμήματος Επικοινωνίας, Μέσων και Πολιτισμού του Παντείου και κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος από το ίδιο τμήμα. Αυτή τη στιγμή εργάζεται ως freelancer σύμβουλος σε έργα διαδικτύου και intranets, με κύρια αντικείμενα την Αρχιτεκτονική της Πληροφορίας, την κατασκευή ιστοσελίδων και την διαχείριση περιεχομένου. Έχει ειδικευτεί στη μελέτη και τον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό portals, intranets και δικτυακών εφαρμογών, ενώ στο παρελθόν έχει ασχοληθεί και με τη δημοσιογραφία.
Website: http://www.gsarigiannidis.gr Twitter Facebook LinkedIn Google Plus Klout
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ