Αν ήταν άνθρωπος θα ήταν ακόμα παιδί, αλλά στον κόσμο του διαδικτύου ο Firefox θεωρείται μάλλον μεσήλικας, αφού μετά τους …αρχαίους Internet Explorer (1995) αλλά και Opera (από το 1994, παρακαλώ), είναι ένας από τους παλιότερους της παρέας των μεγάλων browser.  Κυκλοφορώντας την πρώτη δοκιμαστική έκδοσή του στις 23 Σεπτεμβρίου του 2002, ο browser της Mozilla, που τότε ήταν ακόμα γνωστός ως Phoenix, έμελλε να αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο σερφάρουμε στο διαδίκτυο και να γίνει η πρώτη εφαρμογή που κατάφερε να αμφισβητήσει την παντοκρατορία του Internet Explorer.

Όπως είχαμε δει σε παλιότερο άρθρο, η ονομασία του browser της Mozilla πέρασε από χίλια κύματα, αφού διαδοχικά προβλήματα πνευματικών δικαιωμάτων ανάγκασαν σύντομα τον Phoenix να μετονομαστεί σε Firebird, για να καταλήξει στο γνωστό σε όλους μας πια Firefox (που ας σημειωθεί πως δεν έχει καμία σχέση με αλεπού, αφού είναι η δεύτερη ονομασία για το κόκκινο πάντα).

Red Panda - Firefox

Ως βασικά στοιχεία της πρώτης εκείνης έκδοσης του Phoenix προβαλλόταν η παραμετροποιήσιμη μπάρα, η δυνατότητα αναζήτησης στους σελιδοδείκτες και τα αγαπημένα, οι «λογικές» προεπιλεγμένες ρυθμίσεις και η «ταχύτητα, ταχύτητα και πάλι ταχύτητα».

Phoenix

Στις 15 Ιουνίου 2004 η Mozilla εγκαινιάζει την δυνατότητα εγκατάστασης επεκτάσεων, που, μαζί με τις καρτέλες (tabs), αποτέλεσε το μεγάλο όπλο του browser της. Λίγους μήνες αργότερα, στις 9 Νοεμβρίου του ίδιου έτους κυκλοφορεί ο Firefox 1.0, η πρώτη πλήρης έκδοση του browser, που συνοδεύεται από μια ολοσέλιδη διαφήμιση στους Times της Νέας Υόρκης.

Firefox - New York Times Add

Η πορεία του Firefox στη δεκαετία του 2000 υπήρξε άκρως επιτυχημένη, με τον browser της Mozilla να ξεπερνά τον Φλεβάρη του 2008 τις 500 εκατομμύρια λήψεις. Τον Ιούνιο του 2008 ο Firefox 3.0 μπαίνει στο βιβλίο των ρεκόρ Γκίνες ως η εφαρμογή με τις περισσότερες λήψεις μέσα σε 24 ώρες.

Τον Φλεβάρη του 2011 ενσωματώνει την λειτουργία του Do Not Track στην beta έκδοση του Firefox 4, ενώ στις 29 Μαρτίου της ίδιας χρονιάς κυκλοφορεί ο Firefox για Android. Ένα μήνα μετά, η Mozilla παίρνει την μεγάλη απόφαση να υιοθετήσει ταχύτερο ρυθμό αναβαθμίσεων, φέρνοντας στους χρήστες της νέα έκδοση του Firefox κάθε έξι εβδομάδες. Τον Ιούνιο του 2012, οι συνολικές λήψεις των επεκτάσεων του Firefox ξεπερνούν τα 3 δισεκατομμύρια, με το 85% των χρηστών του να έχουν τουλάχιστον μία επέκταση εγκατεστημένη.

12 χρόνια μετά την γέννησή του, ο Firefox έχει πλέον πάνω από 450 εκατομμύρια χρήστες ανά τον κόσμο, ενώ το 40% του κώδικά του γράφεται από εθελοντές. Από το τέλος του 2011, πάντως, έχει παραχωρήσει στον Chrome την δεύτερη θέση του πιο δημοφιλούς browser, αν και, ως τρίτος, πια, παραμένει ακόμη μια άκρως υπολογίσιμη δύναμη, αφού χρησιμοποιείται στο 23% των επιτραπέζιων υπολογιστών του πλανήτη.

Πηγές: Neowin, technology-digital.com, mozilla.org

Παλιό άρθρο Το παραπάνω άρθρο είναι αρκετά παλιό, αφού δημοσιεύτηκε στις 24 Σεπτεμβρίου 2012. Εάν κάποια από τις πληροφορίες που αναφέρονται σε αυτό δεν ισχύει πια, ενημερώστε με μέσω της φόρμας επικοινωνίας για να το τροποποιήσω.
Γιώργος Σαρηγιαννίδης

Συντάκτης άρθρου: Γιώργος Σαρηγιαννίδης

Ο Γιώργος Σαρηγιαννίδης είναι απόφοιτος του τμήματος Επικοινωνίας, Μέσων και Πολιτισμού του Παντείου και κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος από το ίδιο τμήμα. Αυτή τη στιγμή εργάζεται ως freelancer σύμβουλος σε έργα διαδικτύου και intranets, με κύρια αντικείμενα την Αρχιτεκτονική της Πληροφορίας, την κατασκευή ιστοσελίδων και την διαχείριση περιεχομένου. Έχει ειδικευτεί στη μελέτη και τον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό portals, intranets και δικτυακών εφαρμογών, ενώ στο παρελθόν έχει ασχοληθεί και με τη δημοσιογραφία.
Website: http://www.gsarigiannidis.gr Twitter Facebook LinkedIn Google Plus Klout
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ