Ας υποθέσουμε ότι μόλις έφτασε ο καινούριος υπολογιστής σας και πέρα από τα Windows δεν έχει κανένα από τα αγαπημένα σας προγράμματα. Αυτό που φαντάζομαι ότι θα έκαναν οι περισσότεροι είναι να πάνε στα websites των εφαρμογών, να τις κατεβάσουν και να τις εγκαταστήσουν μία-μία. Το πρόβλημα όμως με όλη αυτή τη διαδικασία δεν είναι μόνο ότι είναι χρονοβόρα, αλλά και ότι καμιά φορά ορισμένοι χρήστες δεν προσέχουν και αφήνουν τα προγράμματα να εγκαταστήσουν ανεπιθύμητες “συνοδευτικές” εφαρμογές όπως toolbars, spyware κλπ.

Από όποια πλευρά κι αν το δείτε, λοιπόν, το Ninite είναι μια πολύ πρακτική υπηρεσία που κάνει το εξής απλό: δημιουργεί ένα “πακέτο” εφαρμογών που το κατεβάζετε και το τρέχετε για να εγκαταστήσει αυτόματα τις εφαρμογές, χωρίς να σας ενοχλήσει σε καμία στιγμή της διαδικασίας. Πιο αναλυτικά, τα βήματα είναι 3:

  • Πηγαίνετε στο ninite.com και επιλέξτε τις εφαρμογές που θέλετε να εγκαταστήσετε από τη σχετική λίστα. Φυσικά, δεν θα βρείτε εκεί όλα τα προγράμματα που χρησιμοποιείτε, αλλά σίγουρα θα συναντήσετε αρκετά, καθώς περιλαμβάνονται δεκάδες καταχωρήσεις.
  • Πατήστε “Get installer” για να κατεβάσετε το πακέτο, το οποίο είναι πολύ μικρό σε μέγεθος (το διευκρινίζω για να μην εκπλαγείτε σε περίπτωση που περιμένατε να είναι μεγαλύτερο).
  • Τρέξτε το αρχείο που κατεβάσατε και απλά περιμένετε να τελειώσει. Το Ninite θα κατεβάσει τις τελευταίες εκδόσεις των εφαρμογών και θα τις εγκαταστήσει εντελώς αυτόματα. Όταν ολοκληρωθεί η διαδικασία, θα δείτε πως τα προγράμματα που είχατε επιλέξει στο πρώτο βήμα είναι τώρα εγκατεστημένα στον υπολογιστή σας.

Το Ninite ως εφαρμογή δεν χρειάζεται καν εγκατάσταση και λειτουργεί σε όλες τις εκδόσεις των Windows. Είναι ιδανική λύση για αρχάριους χρήστες που βρίσκουν δύσκολη την εγκατάσταση προγραμμάτων αλλά και για όσους θέλουν να εγκαταστήσουν πολλά προγράμματα μαζί π.χ. μετά από φορμάτ ή αγορά νέου υπολογιστή.

Για την ακρίβεια, ο μόνος λόγος για να προτιμήσει κανείς την “παραδοσιακή” εγκατάσταση προγραμμάτων έναντι του Ninite είναι γιατί θέλει να κάνει πολύ συγκεκριμένες ρυθμίσεις, διαφορετικές από αυτές που ενδείκνυνται για τους περισσότερους χρήστες. Αξίζει σίγουρα να του ρίξετε μια ματιά, καθώς είναι μια υπηρεσία που μπορεί να σας λύσει τα χέρια.

Ηλεκτρονική διεύθυνση: http://ninite.com/

Παλιό άρθρο Το παραπάνω άρθρο είναι αρκετά παλιό, αφού δημοσιεύτηκε στις 4 Ιανουαρίου 2010. Εάν κάποια από τις πληροφορίες που αναφέρονται σε αυτό δεν ισχύει πια, ενημερώστε με μέσω της φόρμας επικοινωνίας για να το τροποποιήσω.
Γιώργος Σαρηγιαννίδης

Συντάκτης άρθρου: Γιώργος Σαρηγιαννίδης

Ο Γιώργος Σαρηγιαννίδης είναι απόφοιτος του τμήματος Επικοινωνίας, Μέσων και Πολιτισμού του Παντείου και κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος από το ίδιο τμήμα. Αυτή τη στιγμή εργάζεται ως freelancer σύμβουλος σε έργα διαδικτύου και intranets, με κύρια αντικείμενα την Αρχιτεκτονική της Πληροφορίας, την κατασκευή ιστοσελίδων και την διαχείριση περιεχομένου. Έχει ειδικευτεί στη μελέτη και τον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό portals, intranets και δικτυακών εφαρμογών, ενώ στο παρελθόν έχει ασχοληθεί και με τη δημοσιογραφία.
Website: http://www.gsarigiannidis.gr Twitter Facebook LinkedIn Google Plus Klout
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ

One thought on “Κατεβάστε μαζικά και εγκαταστήστε αυτόματα εφαρμογές με το Ninite

Comments are closed.