Θέλοντας να αποτίσουν φόρο τιμής στον Άαρον Σβαρτς, τον 26χρονο ακτιβιστή, χάκερ και συνιδρυτή του Reddit που αυτοκτόνησε στις 11 Ιανουαρίου, ερευνητές ξεκίνησαν να δημοσιεύουν συγγράμματά τους σε PDF μέσω του hashtag #pdftribute στο Twitter.

Ο Σβαρτς βρισκόταν αντιμέτωπος με πρόστιμα 4 εκατομμυρίων δολαρίων και πάνω από 50 χρόνια φυλάκισης, με την κατηγορία ότι έκλεψε 4 εκατομμύρια έγγραφα από το Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Μασαχουσέτης (MIT) και το αρχείο επιστημονικών περιοδικών και ακαδημαϊκών εγγράφων JSTOR.

Η καμπάνια δημιουργήθηκε με σκοπό να τιμήσει την μνήμη του Σβαρτς και την μάχη που έδωσε για την ελεύθερη πρόσβαση σε ακαδημαϊκά έγγραφα και την δημοσίευση αυτών στο διαδίκτυο.

Από το πρωί της Κυριακής, μάλιστα, φαίνεται πως εκατοντάδες ήταν αυτοί που συμμετείχαν στην διαμαρτυρία / φόρο τιμής, δημοσιεύοντας συνδέσμους προς χιλιάδες έγγραφα. Μερικές ώρες αργότερα, μάλιστα,δημιουργήθηκε και το pdftribute.net που συγκεντρώνει σε μια σελίδα όλους τους συνδέσμους προς τα PDF, για τον ευκολότερο εντοπισμό τους.

Υπεύθυνη για τη δημιουργία του #pdftribute φαίνεται πως είναι η Eva Vivalt, η οποία αργότερα με Tweet της ανέφερε πως το hashtag κατάφερε να γίνει ιδιαίτερα δημοφιλές, έχοντας πάνω από 500 Tweet την ώρα.

Κατά ειρωνική σύμπτωση, η αυτοκτονία του Σβαρτς συνέβη ελάχιστες μέρες αφότου το JSTOR ανακοίνωνε ότι θα διέθετε δωρεάν πάνω από 4,5 εκατομμύρια άρθρα του.

Πηγή: Cnet News

Παλιό άρθρο Το παραπάνω άρθρο είναι αρκετά παλιό, αφού δημοσιεύτηκε στις 13 Ιανουαρίου 2013. Εάν κάποια από τις πληροφορίες που αναφέρονται σε αυτό δεν ισχύει πια, ενημερώστε με μέσω της φόρμας επικοινωνίας για να το τροποποιήσω.
Γιώργος Σαρηγιαννίδης

Συντάκτης άρθρου: Γιώργος Σαρηγιαννίδης

Ο Γιώργος Σαρηγιαννίδης είναι απόφοιτος του τμήματος Επικοινωνίας, Μέσων και Πολιτισμού του Παντείου και κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος από το ίδιο τμήμα. Αυτή τη στιγμή εργάζεται ως freelancer σύμβουλος σε έργα διαδικτύου και intranets, με κύρια αντικείμενα την Αρχιτεκτονική της Πληροφορίας, την κατασκευή ιστοσελίδων και την διαχείριση περιεχομένου. Έχει ειδικευτεί στη μελέτη και τον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό portals, intranets και δικτυακών εφαρμογών, ενώ στο παρελθόν έχει ασχοληθεί και με τη δημοσιογραφία.
Website: http://www.gsarigiannidis.gr Twitter Facebook LinkedIn Google Plus Klout
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ