Μου έχει τύχει μερικές φορές να θελήσω να κάνω αναζήτηση στα περιεχόμενα ενός site, το οποίο όμως δεν έχει μηχανή αναζήτησης ή η αναζήτησή του είναι πολύ κακή.

Η καλύτερη λύση, σε αυτή την περίπτωση, ήταν να πηγαίνω στο Google, να επιλέγω “Σύνθετη Αναζήτηση” και στο πεδίο “Τομέας δικτύου” να γράφω τη διεύθυνση του site το οποίο θέλω να ψάξω.

Όλο αυτό είναι αποτελεσματικό, αλλά απαιτεί πολλά κλικ και δεν είναι ιδιαίτερα πρακτικό. Αντίθετα, με τη δημιουργία ενός απλού bookmark στον Firefox, μπορείτε να αναζητήσετε τα περιεχόμενα του site στο οποίο βρίσκεστε, όποιο κι αν είναι αυτό, απευθείας από την address bar. Η διαδικασία είναι απλή, γίνεται μια φορά, και έχει ως εξής:

  • Στον Firefox, επιλέξτε Bookmarks / Organize Bookmarks
  • Επιλέξτε τον φάκελο στον οποίο θέλετε να αποθηκεύσετε το νέο bookmark (π.χ. στο Bookmarks Toolbar), κάντε δεξί κλικ και επιλέξτε New Bookmark.
  • Συμπληρώστε το νέο bookmark ως εξής:
  1. Name: Site search (ή οτιδήποτε άλλο θέλετε)
  2. Location: κάντε αντιγραφή – επικόλληση το παρακάτω:

    javascript:location=%22http://www.google.com/search?num=100&q=%s+site:%22%20+%20escape(location.hostname)

  3. Keyword: search (ή οτιδήποτε άλλο θέλετε, φτάνει να είναι εύκολο και να το θυμόσαστε εύκολα)
  • Tέλος, πατήστε Add.

Στο εξής, όταν βρίσκεστε σε ένα οποιοδήποτε site, πατώντας στην μπάρα διευθύνσεων “search λέξη κλειδί“, θα εμφανίζονται στην οθόνη σας τα αποτελέσματα της αναζήτησης για τους όρους “λέξη κλειδί” στο τρέχον site (εννοείται ότι αντικαθιστάτε το “λέξη κλειδί” με την πραγματική λέξη ή λέξεις που θέλετε να αναζητήσετε).

Η αναζήτηση γίνεται μέσω Google, γι’ αυτό και τα αποτελέσματα φορτώνουν στην αντίστοιχη σελίδα. Υποθέτω πως κάτι αντίστοιχο θα μπορεί να εφαρμοστεί και σε άλλους browsers, αλλά δεν το έχω δοκιμάσει για να μπορώ να το βεβαιώσω.

Παλιό άρθρο Το παραπάνω άρθρο είναι αρκετά παλιό, αφού δημοσιεύτηκε στις 20 Σεπτεμβρίου 2008. Εάν κάποια από τις πληροφορίες που αναφέρονται σε αυτό δεν ισχύει πια, ενημερώστε με μέσω της φόρμας επικοινωνίας για να το τροποποιήσω.
Γιώργος Σαρηγιαννίδης

Συντάκτης άρθρου: Γιώργος Σαρηγιαννίδης

Ο Γιώργος Σαρηγιαννίδης είναι απόφοιτος του τμήματος Επικοινωνίας, Μέσων και Πολιτισμού του Παντείου και κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος από το ίδιο τμήμα. Αυτή τη στιγμή εργάζεται ως freelancer σύμβουλος σε έργα διαδικτύου και intranets, με κύρια αντικείμενα την Αρχιτεκτονική της Πληροφορίας, την κατασκευή ιστοσελίδων και την διαχείριση περιεχομένου. Έχει ειδικευτεί στη μελέτη και τον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό portals, intranets και δικτυακών εφαρμογών, ενώ στο παρελθόν έχει ασχοληθεί και με τη δημοσιογραφία.
Website: http://www.gsarigiannidis.gr Twitter Facebook LinkedIn Google Plus Klout
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ