Ένα από τα σημαντικότερα νέα χαρακτηριστικά του Firefox 3 είναι τα smart bookmarks – η δυνατότητα, δηλαδή, να καταλογογραφείς τις αγαπημένες σου σελίδες με τη χρήση ετικετών (tagging) και να τις εμφανίζεις με διάφορους, έξυπνους τρόπους. Όσοι χρησιμοποιούν τα labels του Gmail ή γνωρίζουν πως λειτουργεί το tagging στα blogs, είναι σίγουρα εξοικειωμένοι με αυτό τον τρόπο κατηγοριοποίησης της πληροφορίας.

Ο Firefox 3, από προεπιλογή εμφανίζει τις σελίδες που επισκέπτεστε συχνότερα, αυτές που έχουν γίνει bookmark πρόσφατα, καθώς επίσης και τα πρόσφατα tags.

Αυτό που ενδεχομένως δεν γνωρίζετε είναι ότι μπορείτε να δημιουργήσετε μόνοι σας τα δικά σας smart bookmarks, παραμετροποιημένα με βάση τις ανάγκες σας.

Για να το κάνετε αυτό, πηγαίνετε Bookmarks / Organize bookmarks και αφού επιλέξετε το σημείο στο οποίο θέλετε να τοποθετήσετε τον νέο σας “έξυπνο σελιδοδείκτη” και πατήστε Organize / New Bookmark. Εκεί δώστε το όνομα που θέλετε και στο πεδίο Location είναι που θα πρέπει να δώσετε τις τιμές που θα ορίσουν τα εμφανιζόμενα Bookmarks. Για να δείτε πως περίπου μοιάζουν αυτές οι τιμές, ακολουθούν μερικά παραδείγματα:

Τα 10 sites που επισκέπτεστε πιο συχνά:
place:queryType=0&sort=8&maxResults=10

Τα 10 πιο πρόσφατα Bookmarks:
place:queryType=1&sort=11&maxResults=10

Τα 15 Bookmarks που επισκέπτεστε πιο συχνά
place:queryType=1&sort=8&maxResults=15

Τα 10 sites που περιέχουν τον όρο “Firefox” που επισκέπτεστε συχνότερα:
place:queryType=0&sort=8&maxResults=10&terms=firefox

Τις 5 σελίδες που ανήκουν στο domain “blogspot.com” και επισκέπτεστε συχνότερα:
place:queryType=0&sort=8&maxResults=5&domain=blogspot.com

Για να κατανοήσετε καλύτερα τη λογική με την οποία δημιουργούνται τα smart bookmarks, δείτε το άρθρο “Create Your Own Smart Bookmarks in Firefox 3” όπου η όλη διαδικασία εξηγείται ακόμη καλύτερα, με εικόνες.

Επίσης, αν θέλετε να εμφαθύνετε ακόμη περισσότερο, επισκεφθείτε την αντίστοιχη σελίδα στο MozillaZine Forum.

Παλιό άρθρο Το παραπάνω άρθρο είναι αρκετά παλιό, αφού δημοσιεύτηκε στις 7 Ιουνίου 2008. Εάν κάποια από τις πληροφορίες που αναφέρονται σε αυτό δεν ισχύει πια, ενημερώστε με μέσω της φόρμας επικοινωνίας για να το τροποποιήσω.
Γιώργος Σαρηγιαννίδης

Συντάκτης άρθρου: Γιώργος Σαρηγιαννίδης

Ο Γιώργος Σαρηγιαννίδης είναι απόφοιτος του τμήματος Επικοινωνίας, Μέσων και Πολιτισμού του Παντείου και κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος από το ίδιο τμήμα. Αυτή τη στιγμή εργάζεται ως freelancer σύμβουλος σε έργα διαδικτύου και intranets, με κύρια αντικείμενα την Αρχιτεκτονική της Πληροφορίας, την κατασκευή ιστοσελίδων και την διαχείριση περιεχομένου. Έχει ειδικευτεί στη μελέτη και τον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό portals, intranets και δικτυακών εφαρμογών, ενώ στο παρελθόν έχει ασχοληθεί και με τη δημοσιογραφία.
Website: http://www.gsarigiannidis.gr Twitter Facebook LinkedIn Google Plus Klout
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ