Soluto

Αν και μια «φρέσκια» εγκατάσταση Windows είναι αρκετά ικανοποιητική ως προς τον χρόνο εκκίνησης (boot time), δεν συμβαίνει το ίδιο μετά από κάποιο καιρό, οπότε και θα έχετε εγκαταστήσει στο μεταξύ αρκετά επιπλέον προγράμματα. Κι αυτό γιατί ορισμένα από αυτά ενδέχεται να ξεκινούν αυτόματα κατά την εκκίνηση του συστήματος, είτε επειδή εσείς το επιλέξατε είτε γιατί αυτή ήταν η προεπιλεγμένη ρύθμιση κατά την εγκατάστασή τους, την οποία δεν φροντίσατε να αλλάξετε.

Το Soluto είναι ένα δωρεάν πρόγραμμα που μέσα από ένα εύχρηστο και καλαίσθητο περιβάλλον σας βοηθά να ξεκαθαρίσετε τις εφαρμογές που θα ξεκινούν αυτόματα κατά την εκκίνηση των Windows, ακόμη κι αν δεν διαθέτετε τις απαραίτητες γνώσεις ώστε να αναγνωρίσετε τί ακριβώς κάνει η κάθε μία.

Από καθαρά τεχνικής άποψης, το Soluto δεν κάνει κάτι πολύ διαφορετικό από ότι άλλα αντίστοιχα προγράμματα της κατηγορίας, όπως π.χ. το Startup Delayer που είχε αναφερθεί σε παλιότερη καταχώρηση. Είτε απενεργοποιεί εφαρμογές από την εκκίνηση των Windows ή τις φορτώνει αργότερα, όταν ο υπολογιστής θα βρίσκεται σε αδρανή (idle) κατάσταση.

Το βασικό πλεονέκτημά του όμως είναι η ευχρηστία, καθώς ο τρόπος με τον οποίο εμφανίζει τα δεδομένα και τα αποτελέσματα είναι προσιτός και κατανοητός ακόμη και σε χρήστες που δεν έχουν κανένα ιδιαίτερο τεχνικό υπόβαθρο.

 

Η εγκατάσταση

Η εγκατάσταση του προγράμματος είναι εύκολη και δεν απαιτεί κάποια ιδιαίτερη ρύθμιση από την πλευρά σας. Το μόνο που πρέπει να ξέρετε είναι πως διαρκεί λίγο παραπάνω από ότι μια συνηθισμένη εφαρμογή και πως όταν ολοκληρωθεί, θα χρειαστεί να κάνετε επανεκκίνηση.

installingsetup-done

Όταν τα Windows φορτώσουν ξανά, θα το δείτε κάτω αριστερά στην οθόνη σας να μετρά τον χρόνο εκκίνησης του συστήματός σας και στο τέλος να εμφανίζει το συνολικό αποτέλεσμα. Επίσης εδώ καλό είναι να γνωρίζετε πως η πρώτη εκκίνηση της εφαρμογής κρατά μερικά λεπτά, διάστημα κατά το οποίο, ωστόσο, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε κανονικά τον υπολογιστή σας.

estimatingfinishedloading2   

Οι επιλογές

Η αρχική οθόνη του Soluto εμφανίζει όλες τις εφαρμογές που ξεκινούν αυτόματα με το σύστημά σας, κατανεμημένες σε τρεις διαφορετικές κατηγορίες:

  • previewNo Brainer: οι εφαρμογές που μπορείτε άφοβα να αφαιρέσετε από την εκκίνηση χωρίς να υπάρχει φόβος να προκαλέσετε πρόβλημα στον υπολογιστή σας.
  • Potentially removable: οι εφαρμογές που θα μπορούσατε ίσως να αφαιρέσετε από την εκκίνηση, αλλά μόνο εφόσον γνωρίζετε τί κάνετε. Για παράδειγμα, σε αυτή την κατηγορία εμπίπτει το antivirus και κάποια προγράμματα που σχετίζονται με την κάρτα γραφικών ή ήχου.
  • Required: πρόκειται για τις εφαρμογές που δεν μπορείτε να αφαιρέσετε και που πρέπει οπωσδήποτε να ξεκινούν με τα Windows.

Επιλέγοντας κάποια εφαρμογή μπορείτε να δείτε τον χρόνο που θα κερδίσετε εάν την αφαιρέσετε από την εκκίνηση, ενώ οι πιθανές επιλογές σας για το πώς θα την χειριστείτε είναι τρεις:

  • Pause: Η εφαρμογή παύει να ξεκινά αυτόματα και θα πρέπει να την τρέξετε μόνοι σας όταν τη χρειαστείτε.
  • Delay: Καθυστερεί την εκκίνηση της εφαρμογής. Συγκεκριμένα, την φορτώνει όταν το σύστημα βρίσκεται σε κατάσταση αδράνειας (idle state).
  • In Boot: Η εφαρμογή ξεκινά κανονικά με την εκκίνηση των Windows.

Για να σας βοηθήσει μάλιστα να αποφασίσετε, το Soluto σας δείχνει πώς χειρίζονται οι άλλοι χρήστες του προγράμματος τη συγκεκριμένη εφαρμογή.

pauseadvanced  

 

Ο ξανακερδισμένος χρόνος

Αφού ολοκληρώσετε το «ξεκαθάρισμα», το Soluto σας εμφανίζει τον συνολικό χρόνο τον οποίο κερδίσατε. Σε περίπτωση που μετανιώσετε για κάποια από τις επιλογές σας, στην περιοχή “Removed applications” κρατά αρχείο με τις εφαρμογές που αφαιρέσατε από την εκκίνηση, ώστε αν το επιθυμείτε να τις επαναφέρετε. Επίσης, στην περιοχή “History” σας δείχνει με ένα καλαίσθητο διαδραστικό χρονολόγιο το ιστορικό των αλλαγών που έχετε κάνει από την ημέρα που αρχίσατε να χρησιμοποιείτε το πρόγραμμα.

timeline time-regained

Στο τέλος του άρθρου μπορείτε να βρείτε και ένα βίντεο – παρουσίαση του προγράμματος, που δείχνει καλύτερα τις δυνατότητές του. Εάν – όπως εγώ – έχετε εγκαταστήσει πολλές εφαρμογές στον υπολογιστή σας με αποτέλεσμα η εκκίνησή του να καθυστερεί πλέον αρκετά, αξίζει σίγουρα να ρίξετε μια ματιά στο Soluto, αφού μπορεί να σας βοηθήσει να επανακτήσετε αρκετό από τον …χαμένο χρόνο στην εκκίνηση του υπολογιστή σας.

Ηλεκτρονική διεύθυνση: http://www.soluto.com/

 

Παλιό άρθρο Το παραπάνω άρθρο είναι αρκετά παλιό, αφού δημοσιεύτηκε στις 9 Ιουνίου 2010. Εάν κάποια από τις πληροφορίες που αναφέρονται σε αυτό δεν ισχύει πια, ενημερώστε με μέσω της φόρμας επικοινωνίας για να το τροποποιήσω.
Γιώργος Σαρηγιαννίδης

Συντάκτης άρθρου: Γιώργος Σαρηγιαννίδης

Ο Γιώργος Σαρηγιαννίδης είναι απόφοιτος του τμήματος Επικοινωνίας, Μέσων και Πολιτισμού του Παντείου και κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος από το ίδιο τμήμα. Αυτή τη στιγμή εργάζεται ως freelancer σύμβουλος σε έργα διαδικτύου και intranets, με κύρια αντικείμενα την Αρχιτεκτονική της Πληροφορίας, την κατασκευή ιστοσελίδων και την διαχείριση περιεχομένου. Έχει ειδικευτεί στη μελέτη και τον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό portals, intranets και δικτυακών εφαρμογών, ενώ στο παρελθόν έχει ασχοληθεί και με τη δημοσιογραφία.
Website: http://www.gsarigiannidis.gr Twitter Facebook LinkedIn Google Plus Klout
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ