Stop Online Piracy Act (SOPA)

Αν και το θέμα δεν έχει παίξει πολύ στην Ελλάδα, ίσως κάπου να έχει πάρει το μάτι σας το SOPA (Stop Online Piracy Act) και το Protect IP. Πρόκειται για δύο νομοσχέδια που επιχειρεί να περάσει το Αμερικανικό Κοινοβούλιο, σύμφωνα με τα οποία οι ίδιοι οι ιστοχώροι είναι υπεύθυνοι να εντοπίζουν τυχόν παράνομο υλικό στους servers τους και όχι οι φορείς των οποίων τα δικαιώματα θίγονται. Εάν τα νομοσχέδια περάσουν αναμένεται να προκαλέσουν σοβαρότατα προβλήματα στη λειτουργία των δημοφιλέστερων ιστοχώρων του πλανήτη. Κι αυτό γιατί βασίζονται σε περιεχόμενο που παράγουν οι ίδιοι οι χρήστες τους, γεγονός που καθιστά τον προληπτικό έλεγχο, πρακτικά, αδύνατο.

Αυτό που ισχύει μέχρι σήμερα είναι ότι οι υπηρεσίες που φιλοξενούν το περιεχόμενο προστατεύονται από τις παραβιάσεις πνευματικών δικαιωμάτων, με την προϋπόθεση ότι είναι συνεργάσιμες, κάνοντας όλες τις απαραίτητες ενέργειες για την αφαίρεση του επίμαχου υλικού όταν λαμβάνουν την σχετική ειδοποίηση από τους νόμιμους κατόχους του.

Με τα δύο νέα νομοσχέδια, ωστόσο, οι ιστοχώροι αναλαμβάνουν την ευθύνη να ελέγξουν οι ίδιοι το περιεχόμενό τους, να εντοπίσουν και να αφαιρέσουν το παράνομο υλικό, ύστερα από υποδείξεις που μπορεί να γίνουν από οποιονδήποτε.

Με λίγα λόγια, οποιοσδήποτε θεωρεί ότι το περιεχόμενο μιας ιστοσελίδας θίγει τα πνευματικά του δικαιώματα μπορεί να υποβάλλει πολύ εύκολα μια σχετική αίτηση, την οποία ο διαχειριστής είναι υποχρεωμένος να ελέγξει ο ίδιος και να λάβει τα απαραίτητα μέτρα. Διαφορετικά, οι συνέπειες θα είναι βαρύτατες και θα μπορούσαν να οδηγήσουν ακόμη και στην παύση της λειτουργίας των ιστοχώρων.

Δεν χρειάζεται και πολλή φαντασία για να σκεφτεί κανείς τον όγκο των αιτημάτων που θα μπορούσαν να αντιμετωπίζουν καθημερινά εταιρείες όπως η Google ή το Facebook που βασίζουν τις υπηρεσίες τους στην δημιουργία περιεχομένου από τους ίδιους τους χρήστες. Αναγνωρίζοντας το πρόβλημα, 9 μεγάλες εταιρείες (Facebook, Google, Twitter, eBay, LinkedIn, Mozilla, Yahoo!, AOL και Zynga) συνέταξαν ανοιχτή επιστολή που δημοσίευσαν με τη μορφή ολοσέλιδης καταχώρησης στους New York Times.

Η επιστολή κατά του SOPA

Το γεγονός ότι οι παραπάνω εταιρείες μπήκαν στον κόπο να συντάξουν από κοινού την επιστολή φανερώνει την σοβαρότητα του θέματος. Επίσης, μια ομάδα οργανισμών μεταξύ των οποίων βρίσκονται η Mozilla και η Creative Commons, δημιούργησε το americancensorship.org που ενημερώνει τους χρήστες για τα νομοσχέδια και περιγράφει με πιο απλά λόγια τις συνέπειές τους μέσω του παρακάτω infographic, αλλά και του βίντεο που το ακολουθεί:

Stop Online Privacy Act

Πηγές: Mashable, The Verge

Παλιό άρθρο Το παραπάνω άρθρο είναι αρκετά παλιό, αφού δημοσιεύτηκε στις 17 Νοεμβρίου 2011. Εάν κάποια από τις πληροφορίες που αναφέρονται σε αυτό δεν ισχύει πια, ενημερώστε με μέσω της φόρμας επικοινωνίας για να το τροποποιήσω.
Γιώργος Σαρηγιαννίδης

Συντάκτης άρθρου: Γιώργος Σαρηγιαννίδης

Ο Γιώργος Σαρηγιαννίδης είναι απόφοιτος του τμήματος Επικοινωνίας, Μέσων και Πολιτισμού του Παντείου και κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος από το ίδιο τμήμα. Αυτή τη στιγμή εργάζεται ως freelancer σύμβουλος σε έργα διαδικτύου και intranets, με κύρια αντικείμενα την Αρχιτεκτονική της Πληροφορίας, την κατασκευή ιστοσελίδων και την διαχείριση περιεχομένου. Έχει ειδικευτεί στη μελέτη και τον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό portals, intranets και δικτυακών εφαρμογών, ενώ στο παρελθόν έχει ασχοληθεί και με τη δημοσιογραφία.
Website: http://www.gsarigiannidis.gr Twitter Facebook LinkedIn Google Plus Klout
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ

3 thoughts on “Οι μεγάλοι του internet ενάντια σε νομοσχέδια που απειλούν τις online ελευθερίες

  1. Pingback: Το GoDaddy τάσσεται υπέρ του SOPA και το μετανιώνει (αναγκαστικά)

  2. Pingback: Το GoDaddy χάνει 21.054 domains σε μια μέρα - και τη Wikipedia

  3. Pingback: Ο Λευκός Οίκος παίρνει θέση για το SOPA, που παγώνει επ’ αόριστον

Comments are closed.