Ας ξεκινήσουμε από τις απαραίτητες συστάσεις: Ο εφευρέτης, μηχανολόγος και ηλεκτρολόγος μηχανικός Νίκολα Τέσλα (1856 – 1943) υπήρξε ένας από τους σημαντικότερους φυσικούς στην ιστορία της επιστήμης, τόσο που σύγχρονοι μελετητές τον έχουν αποκαλέσει ως «τον άνθρωπο που εφηύρε τον Εικοστό Αιώνα». Το Oatmeal, από την άλλη, είναι ένας δημοφιλέστατος ιστοχώρος που δημιουργήθηκε το 2009 από τον Matthew Inman, ο οποίος με τα κόμιξ του σχολιάζει, πρακτικά, ό,τι γουστάρει. Πώς, όμως, συνδέονται μεταξύ τους αυτά τα δύο;
Ο Inman, όντας μεγάλος θαυμαστής του Τέσλα και του έργου του, ξεκίνησε το περασμένο καλοκαίρι να ενθαρρύνει μέσω του Oatmeal έναν έρανο για την για την διάσωση του παλιού εργαστηρίου του επιστήμονα. Πιο συγκεκριμένα, η ιδιοκτησία, που ονομάζεται Wardenclyffe, υπήρξε εδώ και χρόνια μήλο της έριδος μεταξύ της εταιρείας Agfa, που την είχε στην κατοχή της και ενός μη κερδοσκοπικού οργανισμού που ήθελε να την διασώσει ως σημείο ιστορικού ενδιαφέροντος.
Η αρχική πρόθεση του Νίκολα Τέσλα για το Wardenclyffe ήταν να αξιοποιηθεί για την πραγματοποίηση διατλαντικών ασύρματων επικοινωνιών και την μετάδοση ασύρματης ενέργειας. Στον χώρο, μάλιστα, υπήρχε ημιτελής πύργος αναμεταδόσεων που είχε ξεκινήσει να δημιουργείται για αυτό τον λόγο. Το 1917, ωστόσο, ο Τέσλα πούλησε την ιδιοκτησία για 20.000 δολάρια, προκειμένου να ξεχρεώσει λογαριασμούς του και ο πύργος καταστράφηκε.
Από το 1969 έως το 1992 ο χώρος χρησιμοποιούταν από την γνωστή εταιρεία φωτογραφικών ειδών Agfa. Τον Φλεβάρη του 2009 η Agfa έβαλε πωλητήριο στην ιδιοκτησία χωρίς, ωστόσο, μέχρι σήμερα να βρει αγοραστή.
Το 1994 δημιουργήθηκε ο μη κερδοσκοπικός οργανισμός Tesla Wardenclyffe Project Inc., που ζήτησε από την Agfa να δωρίσει τον χώρο προκειμένου να καταγραφεί στο Εθνικό Μητρώο Σημείων Ιστορικού Ενδιαφέροντος των ΗΠΑ. Η Agfa, όμως, επέμεινε στην θέση της να πουλήσει την ιδιοκτησία, με μια τιμή που έφτανε τα 1,6 εκατομμύρια δολάρια. Ο μη κερδοσκοπικός οργανισμός, από την πλευρά του, συγκέντρωσε μόλις 850 εκατομμύρια, γεγονός που προκάλεσε, προφανώς, αδιέξοδο.
Έτσι, το καλοκαίρι του 2012, το Oatmeal ζήτησε από τους αναγνώστες του να πραγματοποιήσουν δωρεές προκειμένου να συγκεντρωθούν άλλα 850 εκ. δολάρια και να μπορέσει να πραγματοποιηθεί η εξαγορά. Η επιτυχία της καμπάνιας ήταν τεράστια και αντί για το επιδιωκόμενο ποσό, το ίδρυμα κατάφερε να συγκεντρώσει, τελικά, 1,4 εκ. δολάρια, με δωρεές που προήλθαν από περισσότερες από 100 χώρες.
Οι υπογραφές έπεσαν στις 5 Οκτωβρίου και η δύναμη του διαδικτύου κατάφερε να πραγματοποιήσει μέσα σε δύο μόνο μήνες ένα όνειρο 16 ετών. Σίγουρα ο Τέσλα θα ήταν περήφανος…
Πηγή: ars technica
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ FREEWEIRD