Το Twitter, ως μέσο, έχει καταφέρει να αναστατώσει πολλούς, με τον χώρο της δημοσιογραφίας να έχει επηρεαστεί άμεσα από την εξάπλωσή του. Καθώς ακόμη το τοπίο βρίσκεται υπό διαμόρφωση, πολλά είναι τα μέσα που ακόμη «ψάχνονται», προσπαθώντας να καταλάβουν ποια είναι τελικά η καλύτερη στρατηγική που μπορούν να ακολουθήσουν. Άλλοι το βλέπουν ως απειλή κι άλλοι ως ευκαιρία, γι’ αυτό και ο τρόπος με τον οποίο το αντιμετωπίζουν σε κάποιες περιπτώσεις διαφέρει δραματικά. Χαρακτηριστικά ως προς αυτό είναι τα παραδείγματα τριών Βρετανικών μέσων, του BBC, του Sky News και του Reuters, που το καθένα τους επιλέγει από μια διαφορετική προσέγγιση.

sky-news

Πιο αυστηρό από όλους είναι το Sky News, που έδωσε οδηγία στους δημοσιογράφους του να μην κάνουν retweet πληροφορίες από άλλους χρήστες του Twitter που δεν είναι υπάλληλοι του σταθμού, με τους παραβάτες, μάλιστα, να τιμωρούνται. «Μην κάνετε retweet πληροφορίες που δημοσιεύονται από άλλους δημοσιογράφους ή απλούς χρήστες του Twitter. Τέτοιες πληροφορίες μπορεί να είναι λανθασμένες και δεν έχουν περάσει από την διαδικασία επιμέλειας του Sky News», αναφέρει χαρακτηριστικά η οδηγία.

Επίσης, οι δημοσιογράφοι προειδοποιούνται ότι θα πρέπει να κάνουν tweets μόνο για τα θέματα τα οποία τους έχουν ανατεθεί και όχι για πράγματα που δεν αφορούν τη δουλειά τους. Αυτό, φυσικά, αφορά μόνο τους επαγγελματικούς τους λογαριασμούς. Αντίθετα, ενθαρρύνεται το retweet σε θέματα που έχουν δημιουργηθεί από συναδέλφους τους στο Sky News.

bbc

Το BBC, από την άλλη, έχει ζητήσει από όλο το δημοσιογραφικό του προσωπικό να μεταδίδει έκτακτα γεγονότα πρώτα στο δημοσιογραφικό μηχανισμό του δικτύου και μετά στο Twitter. Ζητούμενο είναι να μεταδίδονται άμεσα οι πληροφορίες χωρίς την όποια καθυστέρηση συνεπάγεται η προηγούμενη δημοσίευσή τους στο Twitter. «Η πρώτη μας προτεραιότητα παραμένει να διασφαλίσουμε ότι οι σημαντικές πληροφορίες φτάνουν στους συναδέλφους μας στο BBC, και έτσι και στο κοινό μας, όσο το δυνατόν πιο γρήγορα – και φυσικά όχι αφού δημοσιευθούν στο Twitter», αναφέρει χαρακτηριστικά εκπρόσωπος του μέσου.

reuters-social-pulseΤην ίδια στιγμή, το Reuters ακολουθεί μια εντελώς διαφορετική προσέγγιση σε ό,τι αφορά τις υπηρεσίες κοινωνικής δικτύωσης, αφού δημιούργησε το Social Pulse, μια περιοχή ειδικά σχεδιασμένη ώστε να παρουσιάζει τις πιο πολυσυζητημένες ειδήσεις, εταιρείες αλλά και μεμονωμένους χρήστες από ολόκληρο το διαδίκτυο. Έτσι, στη σελίδα www.reuters.com/social μπορεί κανείς να δει τα δημοφιλέστερα άρθρα όπως προκύπτουν όχι βάσει των επισκέψεων ή των σχολίων που έχουν δεχτεί αλλά βάσει του τί συζητείται περισσότερο μεταξύ των ανθρώπων και των οργανισμών που το ίδιο το Reuters ακολουθεί.

Σε αντίθεση, δηλαδή, με τους αυστηρούς κανόνες των δύο προηγούμενων, η υπηρεσία του Reuters προβάλλει ακόμα και links που δεν παραπέμπουν σε δικές του ειδήσεις, αλλά σε άρθρα τρίτων μέσων.

 

Από τις τρεις προαναφερθείσες περιπτώσεις φαίνεται αρκετά καθαρά το πόσο θολό είναι ακόμα το τοπίο στον χώρο των παραδοσιακών μέσων ενημέρωσης ως προς τη σχέση που θέλουν να αναπτύξουν με τις νέες τεχνολογίες, αλλά και το πόσο σημαντικός είναι πλέον ο ρόλος που διαδραματίζουν για αυτά οι υπηρεσίες κοινωνικής δικτύωσης. Ειδικά το Twitter αγκάλιασε από νωρίς το ρόλο του ως δημοσιογραφικό εργαλείο και το είδαμε να δημοσιεύει ακόμα και ολόκληρη ενότητα με οδηγίες για το πώς θα μπορέσουν οι δημοσιογράφοι να το αξιοποιήσουν στο έπακρο. 

Πηγές: in.gr, Guardian

Παλιό άρθρο Το παραπάνω άρθρο είναι αρκετά παλιό, αφού δημοσιεύτηκε στις 13 Φεβρουαρίου 2012. Εάν κάποια από τις πληροφορίες που αναφέρονται σε αυτό δεν ισχύει πια, ενημερώστε με μέσω της φόρμας επικοινωνίας για να το τροποποιήσω.
Γιώργος Σαρηγιαννίδης

Συντάκτης άρθρου: Γιώργος Σαρηγιαννίδης

Ο Γιώργος Σαρηγιαννίδης είναι απόφοιτος του τμήματος Επικοινωνίας, Μέσων και Πολιτισμού του Παντείου και κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος από το ίδιο τμήμα. Αυτή τη στιγμή εργάζεται ως freelancer σύμβουλος σε έργα διαδικτύου και intranets, με κύρια αντικείμενα την Αρχιτεκτονική της Πληροφορίας, την κατασκευή ιστοσελίδων και την διαχείριση περιεχομένου. Έχει ειδικευτεί στη μελέτη και τον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό portals, intranets και δικτυακών εφαρμογών, ενώ στο παρελθόν έχει ασχοληθεί και με τη δημοσιογραφία.
Website: http://www.gsarigiannidis.gr Twitter Facebook LinkedIn Google Plus Klout
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ

3 thoughts on “Twitter και δημοσιογραφία: 3 διαφορετικές προσεγγίσεις από BBC, Sky News και Reuters

Comments are closed.