Συνήθως τα φώτα της δημοσιότητας μονοπωλούνται από τη Google και ξεχνάμε πως στο χώρο της αναζήτησης υπάρχει και η Yahoo!, με πάνω από 700 εκατομμύρια χρήστες τη μέρα. Σε μια προσπάθεια να κατανοήσει καλύτερα πού θα πρέπει να εστιάσει την προσοχή της, η εταιρεία αξιοποιεί το CORE, ένα πολύπλοκο πακέτο αλγόριθμων που αναλαμβάνει να αποφασίσει τί είδους ειδήσεις θα δει ο κάθε χρήσης, βάσει των δημογραφικών χαρακτηριστικών του.

Yahoo! CORE

Το CORE (Content Optimization and Relevance Engine) φιλτράρει 1,2 terabytes δεδομένων την ώρα προκειμένου να αποφασίσει ποιές ειδήσεις θα σερβίρει σε ποιούς χρήστες. Ο αριθμός αυτός ισοδυναμεί με 644 εκατομμύρια εκτυπωμένες σελίδες. Οι ειδήσεις αυτές προσωποποιούνται βάσει των δημογραφικών στοιχείων και της αναγνωστικής συμπεριφοράς του κάθε χρήστη, ώστε η Yahoo! να ξέρει ποιες ταιριάζουν σε συγκεκριμένες κατηγορίες κοινού. Με αυτό τον τρόπο, η αρχική σελίδα της εταιρείας εμφανίζει περίπου 13 εκατομμύρια διαφορετικούς συνδυασμούς στον τρόπο προβολής των ειδήσεων της και προσωποποιεί 2,2 δισεκατομμύρια μεμονωμένα άρθρα.

Το αποτέλεσμα της χρήστης του CORE ήταν να αυξηθεί σημαντικά η αλληλεπίδραση των χρηστών με το περιεχόμενο του ιστοχώρου της Yahoo!, που είδε αύξηση κατά 300% στο click-through rate των ειδήσεων (δηλαδή στην αναλογία των κλικ που γίνονται πάνω σε μία συγκεκριμένη είδηση, σε σχέση με τον αριθμό των εμφανίσεων που έχει ο τίτλος αυτής της είδησης στους χρήστες).

Για να επιδείξει τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί το CORE, η Yahoo! δημιούργησε μια διαδραστική εφαρμογή που παρουσιάζει τα στατιστικά των χρηστών σχεδόν σε πραγματικό χρόνο. Μέσω αυτής, μπορείτε να περιορίσετε τα στοιχεία ώστε να αφορούν συγκεκριμένες ηλικιακές ομάδες, φύλο και είδος περιεχομένου και να καταλάβετε τις αναγνωστικές τους συνήθειες. Πέρα από τον χαρακτήρα επίδειξης, δηλαδή, το CORE δεν αποκλείεται να φανεί χρήσιμο σε ανθρώπους από τον χώρο του μάρκετινγκ.

Πηγές: ReadWriteWeb, Slashgear

Παλιό άρθρο Το παραπάνω άρθρο είναι αρκετά παλιό, αφού δημοσιεύτηκε στις 12 Φεβρουαρίου 2012. Εάν κάποια από τις πληροφορίες που αναφέρονται σε αυτό δεν ισχύει πια, ενημερώστε με μέσω της φόρμας επικοινωνίας για να το τροποποιήσω.
Γιώργος Σαρηγιαννίδης

Συντάκτης άρθρου: Γιώργος Σαρηγιαννίδης

Ο Γιώργος Σαρηγιαννίδης είναι απόφοιτος του τμήματος Επικοινωνίας, Μέσων και Πολιτισμού του Παντείου και κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος από το ίδιο τμήμα. Αυτή τη στιγμή εργάζεται ως freelancer σύμβουλος σε έργα διαδικτύου και intranets, με κύρια αντικείμενα την Αρχιτεκτονική της Πληροφορίας, την κατασκευή ιστοσελίδων και την διαχείριση περιεχομένου. Έχει ειδικευτεί στη μελέτη και τον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό portals, intranets και δικτυακών εφαρμογών, ενώ στο παρελθόν έχει ασχοληθεί και με τη δημοσιογραφία.
Website: http://www.gsarigiannidis.gr Twitter Facebook LinkedIn Google Plus Klout
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ

One thought on “Η Yahoo! επιδεικνύει πώς φέρνει προσωποποιημένα αποτελέσματα σε 700 εκ. ανθρώπους, με το CORE

Comments are closed.