Το “viral” είναι μια λέξη που άρχισε να χρησιμοποιείται ιδιαίτερα μετά την έξαρση των υπηρεσιών κοινωνικής δικτύωσης για να περιγράψει τα βίντεο που μέσα σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα καταφέρνουν να εξαπλωθούν και να γίνουν εξαιρετικά δημοφιλή – κάτι, δηλαδή, σαν τα περίφημα «15 λεπτά δημοσιότητας» της ψηφιακής εποχής. Κι αν ο ορισμός σας μπερδεύει, μην πάτε μακριά: σκεφτείτε τα βίντεο που παλιότερα προωθούσατε μέσω e-mail σε όλες σας τις επαφές και που τώρα δημοσιεύετε στο Facebook, στο Twitter και στο Google+

Παιδιά, γάτες, άνθρωποι της διπλανής πόρτας αλλά και διασημότητες: πρωταγωνιστής ενός viral βίντεο μπορεί να είναι οποιοσδήποτε και τις περισσότερες φορές αναδεικνύεται με τρόπο εντελώς απρόβλεπτο. Έχετε αναρωτηθεί όμως ποτέ πόσα χρήματα καταλήγει να βγάζει ένα βίντεο που αν και δημιουργήθηκε για πλάκα κατέληξε να προβάλλεται στις οθόνες εκατομμυρίων ανθρώπων ανά τον κόσμο;

David After Dentist

Η ερώτηση είναι μάλλον παγίδα, αφού η απάντηση δεν μπορεί να είναι σαφής. Κι αυτό γιατί όχι μόνο το YouTube δεν επιτρέπει στους συνεργάτες του να αποκαλύψουν τα ποσά που κερδίζουν από τις διαφημίσεις, αλλά και επειδή οι πηγές των εσόδων για τους δημιουργούς ενός viral βίντεο μπορεί να έρθουν από εκεί που δεν τις περιμένεις.

Ας πάρουμε το παράδειγμα της μικρής Lily, που έγινε γνωστή χάρη στην αντίδρασή της όταν έμαθε ότι θα πάει με τους γονείς της στη Disneyland για τα γενέθλιά της. Σύμφωνα με άρθρο των Times της Νέας Υόρκης, η μητέρα της όχι μόνο κέρδισε 3.000 δολάρια μέσα σε τρεις εβδομάδες, αλλά ενδέχεται να βγάλει πολλά περισσότερα επειδή η Disney θέλει να χρησιμοποιήσει το βίντεο σε τηλεοπτική της διαφήμιση.

Ακόμη πιο εντυπωσιακή όμως είναι η περίπτωση του David DeVore, πατέρα του 7χρονου David από το περίφημο “David After Dentist”. Η επιτυχία του συγκεκριμένου βίντεο ήταν τόσο μεγάλη, που σύντομα η προώθησή του έγινε για τον DeVore η βασική του εργασία. Έτσι, σήμερα το βίντεο διαθέτει online κατάστημα αποκλειστικά αφιερωμένο σε αυτό, όπου μπορεί κανείς να αγοράσει μπλουζάκια και αυτοκόλλητα με το πρόσωπο και τις καλύτερες ατάκες του μικρού David.

Κι αν τα ακριβή ποσά που φέρνουν στους δημιουργούς τους τα βίντεο που γίνονται viral δεν μπορούν να γίνουν γνωστά, ακόμα πιο δύσκολη είναι η απάντηση στο ερώτημα του τί είναι αυτό που κάνει τελικά ένα βίντεο viral. Εδώ το μόνο στο οποίο συμφωνούν όλοι είναι ότι δεν υπάρχει συγκεκριμένη συνταγή και πως τα περισσότερα από τα βίντεο που κατέληξαν να γίνουν viral, δεν προορίζονταν για τέτοια τη στιγμή που δημιουργούνταν.

Φαίνεται πως η μόνη έγκυρη συμβουλή που μπορεί να δοθεί σε κάποιον σε τέτοιες περιπτώσεις είναι να ακολουθήσει το ένστικτό του – κι αν του κάτσει, η ανταμοιβή αναμένεται πλούσια (αν και δεν ξέρω κατά πόσο αυτό το τελευταίο μπορεί να ισχύσει και για τα αντίστοιχα ελληνικά βίντεο).

Πηγές: Social Times, NY Times

Παλιό άρθρο Το παραπάνω άρθρο είναι αρκετά παλιό, αφού δημοσιεύτηκε στις 3 Νοεμβρίου 2011. Εάν κάποια από τις πληροφορίες που αναφέρονται σε αυτό δεν ισχύει πια, ενημερώστε με μέσω της φόρμας επικοινωνίας για να το τροποποιήσω.
Γιώργος Σαρηγιαννίδης

Συντάκτης άρθρου: Γιώργος Σαρηγιαννίδης

Ο Γιώργος Σαρηγιαννίδης είναι απόφοιτος του τμήματος Επικοινωνίας, Μέσων και Πολιτισμού του Παντείου και κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος από το ίδιο τμήμα. Αυτή τη στιγμή εργάζεται ως freelancer σύμβουλος σε έργα διαδικτύου και intranets, με κύρια αντικείμενα την Αρχιτεκτονική της Πληροφορίας, την κατασκευή ιστοσελίδων και την διαχείριση περιεχομένου. Έχει ειδικευτεί στη μελέτη και τον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό portals, intranets και δικτυακών εφαρμογών, ενώ στο παρελθόν έχει ασχοληθεί και με τη δημοσιογραφία.
Website: http://www.gsarigiannidis.gr Twitter Facebook LinkedIn Google Plus Klout
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ

One thought on “Πόσα λεφτά βγάζουν τα βίντεο που γίνονται viral στο YouTube;

Comments are closed.