Μια ενδιαφέρουσα εφαρμογή που αξιοποιεί με έξυπνο τρόπο τη λειτουργία των QR codes ανακοίνωσε η Wikipedia. Πρόκειται για το QRpedia, που δίνει στους χρήστες τη δυνατότητα να δημιουργήσουν κωδικούς QR που οδηγούν σε άρθρα της δημοφιλούς ηλεκτρονικής εγκυκλοπαίδειας. Η διαφορά του σε σχέση με τις πολλές αντίστοιχες εφαρμογές που κυκλοφορούν είναι ότι μπορεί να αναγνωρίσει τη γλώσσα του χρήστη και να του σερβίρει έτσι την αντίστοιχη έκδοση του άρθρου.
Για παράδειγμα, στον κωδικό της παραπάνω εικόνας έχει εισαχθεί το link της αγγλικής έκδοση του λήμματος που αναφέρεται στον Κάφκα. Ανοίγοντάς το με τον QR Reader της επιλογής σας και εφόσον η γλώσσα της συσκευής σας είναι τα ελληνικά, ενώ αρχικά θα φορτώσει το αυθεντικό link, θα πραγματοποιηθεί αυτόματη μετατροπή και θα μεταφερθείτε στην αντίστοιχη ελληνική σελίδα του λήμματος. Εάν δεν υπάρχει διαθέσιμη έκδοση στη γλώσσα σας, θα μεταφερθείτε στο πιο σχετικό άρθρο (δοκιμάστε το και μόνοι σας).
Ο συγκεκριμένος μηχανισμός λειτουργεί μόνο σε λήμματα της Wikipedia, καθώς είναι η μοναδική υπηρεσία στην οποία έχουν πραγματοποιηθεί χειροκίνητα οι συνδέσεις μεταξύ των διαθέσιμων γλωσσών κάθε καταχώρησης.
Το QRpedia δημιουργήθηκε τον περασμένο Απρίλιο σε συνεργασία με το Μουσείο του Ντέρμπυ της Αγγλίας και προορίζεται για χρήση σε μουσεία προκειμένου να προσφέρει στους επισκέπτες πληροφορίες για τα εκθέματα στη μητρική τους γλώσσα, με μηδενικό, πρακτικά, κόστος μετάφρασης.
Αυτή τη στιγμή το σύστημα χρησιμοποιείται σε αρκετά μουσεία ανά τον κόσμο, ενώ με την online έκδοσή του μπορεί να το χρησιμοποιήσει πλέον οποιοσδήποτε.
Φωτό: ο ιδρυτής της Wikipedia, Jimmy Wales, σκανάρει κωδικό που δημιουργήθηκε με το QRpedia
Πηγή: Wikimedia
RT @Freeweird: QR codes που αναγνωρίζουν τη γλώσσα του χρήστη φέρνει η Wikipedia http://t.co/Xp9rkyTO