Εκτός από τους παραδοσιακούς τρόπους πληρωμής για την αγορά των επί πληρωμή υπηρεσιών του, οι χρήστες του WordPress.com έχουν πλέον τη δυνατότητα να διεκπεραιώνουν τις συναλλαγές τους χρησιμοποιώντας το ψηφιακό νόμισμα του Bitcoin. Η δημοφιλής υπηρεσία φιλοξενίας blog γίνεται, έτσι, η πρώτη μεγάλη εταιρεία που δέχεται το Bitcoin ως έγκυρο τρόπο πληρωμής, δίπλα στα ήδη υπάρχοντα PayPal και πιστωτικές κάρτες.

Για όσους δεν το γνωρίζουν, το Bitcoin είναι ένα online, αποκεντρωμένο εναλλακτικό νόμισμα που θα μπορούσαμε να το παρομοιάσουμε με εικονικά μετρητά. Σε αντίθεση με το ευρώ, το δολάριο και τα άλλα νομίσματα, το Bitcoin δεν εκδίδεται αλλά ούτε και ελέγχεται από την κυβέρνηση συγκεκριμένης χώρας ή από κάποιο θεσμικό όργανο. Αντίθετα, θα μπορούσαμε να το χαρακτηρίσουμε ως ένα peer-to-peer νόμισμα που επιτρέπει την πραγματοποίηση απευθείας πληρωμών από πρόσωπο σε πρόσωπο, χωρίς τη μεσολάβηση κάποιας τράπεζας ή χρηματοπιστωτικού ιδρύματος.

Αυτό που προσέλκυσε τους ανθρώπους του WordPress στο Bitcoin είναι το γεγονός ότι επιτρέπει την ανώνυμη ανταλλαγή χρημάτων (πράγμα για το οποίο το Bitcoin έχει αντιμετωπίσει κατά καιρούς αρκετά προβλήματα με το νόμο). Σε αντίθεση με τις πιστωτικές κάρτες και το PayPal, δεν υπόκειται σε μια κεντρική αρχή και δεν υπάρχει τρόπος να αποκλείσει από το δίκτυό του ολόκληρες χώρες. Επιπλέον, έχει καταφέρει να καθιερωθεί ως αποδεκτός τρόπος πληρωμής, με τους κατόχους του να είναι σε θέση να πραγματοποιήσουν συναλλαγές με οποιονδήποτε.

Η Automattic, η εταιρεία που βρίσκεται πίσω από το WordPress, δέχεται πληρωμές σε Bitcoin μέσω του Bitpay.com, που έχει πλέον ενσωματωθεί στο περιβάλλον πληρωμών του WordPress.com δίπλα στο PayPal και τις πιστωτικές κάρτες. Μάλιστα, προκειμένου να κάνει την διαδικασία της πληρωμής όσο πιο ομαλή γίνεται, η εταιρεία παρακάμπτει την τυπική «αναμονή επιβεβαίωσης» 5-10 λεπτών που απαιτεί το Bitcoin κατά την πρώτη πληρωμή, θεωρώντας πως σε ψηφιακά προϊόντα σαν το δικό της, το ρίσκο είναι ήδη αρκετά χαμηλό ώστε να βρίσκεται σε αποδεκτά επίπεδα.

bitcoin1[1]

Το WordPress, πάντως, κάνει ξεκάθαρο πως δεν θα φιλοξενεί το ίδιο Bitcoins, αλλά ότι όλη η διαχείριση θα γίνεται από τη Bitpay, που αναλαμβάνει και το σχετικό ρίσκο. Όταν, δηλαδή, γίνεται μια πληρωμή σε Bitcoin, η Bitpay την επεξεργάζεται, μετατρέπει το ποσό σε δολάρια  και την επόμενη μέρα στέλνει την πληρωμή στο WordPress, διατηρώντας η ίδια μια προμήθεια 2,69%.

Ας σημειωθεί πως ενώ το WordPress ανακοίνωσε πως δέχεται πληρωμές σε Bitcoin, η επιλογή μπορεί να μην δουλεύει ακόμα για όλους, καθώς φαίνεται πως για την ώρα είναι ενεργοποιημένη σε περιορισμένο αριθμό ανθρώπων. Η είδηση, πάντως, είναι ευχάριστη όχι μόνο για το ίδιο το Bitcoin, που θα μπορούσε έτσι να γίνει πιο γνωστό στο ευρύ κοινό, αλλά και για τους κατοίκους χωρών όπως η Αϊτή, η Αιθιοπία ή η Κένυα, που συχνά αντιμετωπίζουν απαγορεύσεις από τα παραδοσιακά συστήματα πληρωμών.

Πηγές: Webmonkey, Ars Technica

Παλιό άρθρο Το παραπάνω άρθρο είναι αρκετά παλιό, αφού δημοσιεύτηκε στις 16 Νοεμβρίου 2012. Εάν κάποια από τις πληροφορίες που αναφέρονται σε αυτό δεν ισχύει πια, ενημερώστε με μέσω της φόρμας επικοινωνίας για να το τροποποιήσω.
Γιώργος Σαρηγιαννίδης

Συντάκτης άρθρου: Γιώργος Σαρηγιαννίδης

Ο Γιώργος Σαρηγιαννίδης είναι απόφοιτος του τμήματος Επικοινωνίας, Μέσων και Πολιτισμού του Παντείου και κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος από το ίδιο τμήμα. Αυτή τη στιγμή εργάζεται ως freelancer σύμβουλος σε έργα διαδικτύου και intranets, με κύρια αντικείμενα την Αρχιτεκτονική της Πληροφορίας, την κατασκευή ιστοσελίδων και την διαχείριση περιεχομένου. Έχει ειδικευτεί στη μελέτη και τον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό portals, intranets και δικτυακών εφαρμογών, ενώ στο παρελθόν έχει ασχοληθεί και με τη δημοσιογραφία.
Website: http://www.gsarigiannidis.gr Twitter Facebook LinkedIn Google Plus Klout
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ

One thought on “Το WordPress δέχεται το Bitcoin ως τρόπο πληρωμής

  1. Pingback: Μειώσεις μισθών και στο Bitcoin, για να αποφευχθεί ο πληθωρισμός

Comments are closed.