startup-screen Το YoWindow Free είναι η δωρεάν έκδοση ενός προγράμματος που εμφανίζει τη μετεωρολογική πρόγνωση με τρόπο αρκετά διαφορετικό από τις υπόλοιπες αντίστοιχες εφαρμογές που κυκλοφορούν σε Windows. Κι αυτό γιατί σας επιτρέπει να προβάλλετε την κατάσταση του καιρού στο screensaver σας, αναπαριστώντας τη σαν να κοιτάζατε μέσα από ένα παράθυρο: αυτό που βλέπετε είναι ένα όμορφο τοπίο το οποίο αλλάζει ανάλογα με την ώρα της ημέρας και τον καιρό. Έτσι, τη νύχτα σκοτεινιάζει και την ημέρα φωτίζει, όταν έχει αέρα τα φύλλα κουνιούνται, ενώ βρέχει και χιονίζει όταν αυτό συμβαίνει και στην πραγματικότητα στην τοποθεσία που του έχετε ορίσει. 

trayΕπιπλέον, το πρόγραμμα «κάθεται» στα δεξιά της μπάρας των Windows σας (system tray), εμφανίζοντας διακριτικά την τρέχουσα θερμοκρασία. Όταν ο κέρσορας μεταφερθεί επάνω του εμφανίζει περισσότερες πληροφορίες για την κατάσταση του καιρού. Με αυτό τον τρόπο, εκτός από όμορφο είναι και αρκετά πρακτικό.

Το YoWindow Free περιλαμβάνει στον κατάλογό του πολλές Ελληνικές πόλεις και κατά πάσα πιθανότητα θα καλύπτει έστω και κατά προσέγγιση την περιοχή σας. Επίσης, το πρόγραμμα είναι μεταφρασμένο και στα Ελληνικά. Άλλα χαρακτηριστικά του περιλαμβάνουν τα εξής:

  • Διαδραστικό χρονοδιάγραμμα (timeline). Στην κορυφή του παραθύρου του προγράμματος εμφανίζεται μια οριζόντια μπάρα που απεικονίζει τις ώρες της ημέρας. Μεταφέροντας τον δείκτη της μπάρας, σας δείχνει τον καιρό αλλά και τη θέση του ήλιου ή της σελήνης τη συγκεκριμένη ώρα.
  • night Δυνατότητα χρήσης δικής σας φωτογραφίας ως τοπίο μιας πόλης. Αντί για το προεπιλεγμένο τοπίο της εφαρμογής, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μια δική σας φωτογραφία. Το YoWindow όχι μόνο θα τη σκοτεινιάζει και θα τη φωτίζει ανάλογα με το αν είναι μέρα ή νύχτα, αλλά και θα την καλύπτει με βροχή, χιόνι ή ομίχλη (καιρού… επιτρέποντος, ασφαλώς). Με αυτό τον τρόπο χάνετε το animation αλλά κερδίζετε ένα πιο οικείο τοπίο.
  • Πρόγνωση σε βάθος τεσσάρων ημερών. Η δωρεάν έκδοση του προγράμματος εμφανίζει τον καιρό της τρέχουσας ημέρας και των επόμενων τριών ημερών. Η επί πληρωμή έκδοση εμφανίζει ολόκληρη την εβδομάδα.
  • Παρακολούθηση έως και δύο διαφορετικών πόλεων. Στην εμπορική έκδοση του προγράμματος μπορείτε να παρακολουθήσετε όσες πόλεις θέλετε, η δωρεάν έκδοση όμως θα σας περιορίσει στις δύο. Εμένα με βόλεψε γιατί δεν χρειαζόμουν άλλες, αλλά όπως και να το κάνουμε είναι λίγο ενοχλητικός περιορισμός.
  • Δυνατότητα ενσωμάτωσης της πρόγνωσης στο website ή το blog σας. Μέσα από έναν εύχρηστο wizard, μπορείτε να επιλέξετε την πόλη, τη γλώσσα, το μέγεθος και τις τιμές που θα εμφανίζονται και να ενσωματώσετε στον ιστοχώρο σας την πρόγνωση του καιρού, με τον τρόπο που βλέπετε παρακάτω (όταν φορτώσει η εφαρμογή, κάντε κλικ επάνω της για να τη δείτε fullscreen):

Weather widget requires the free Adoble Flash Player which you can download here.

Όμως, τα βασικά μειονεκτήματα της δωρεάν έκδοσης του YoWindow είναι δύο: Το βασικό μειονέκτημα της δωρεάν έκδοσης του YoWindow είναι ένα:

  • Στο website του προγράμματος αναφέρεται πως οι μελλοντικές εκδόσεις ενδέχεται να εμφανίζουν διαφημίσεις. Στην τρέχουσα έκδοση (2.0) κάτι τέτοιο δεν ισχύει, ωστόσο το μήνυμα δεν είναι και τόσο ενθαρρυντικό. Υποθέτω πως αν η δωρεάν έκδοση γίνει αρκετά δημοφιλής, οι διαφημίσεις θα προστεθούν.
  • Η ενημέρωση του καιρού δεν είναι αυτόματη, αλλά θα πρέπει να γίνεται από εσάς χειροκίνητα, από το μενού του προγράμματος ή πατώντας το F5. Εδώ βέβαια να σημειώσω πως το πρόγραμμα ενημερώνει τον καιρό από μόνο του, απλώς δεν το κάνει σε τόσο τακτικά διαστήματα (υποθέτω πως η εμπορική του έκδοση θα ενημερώνεται σε πραγματικό χρόνο).

Update: Μετά τη δημοτικότητα που πήρε το πρόγραμμα χάρη σε μια παρουσίαση που του έγινε στο freewaregenius, οι δημιουργοί του αποφάσισαν να «ανοίξουν» τη δωρεάν ενημέρωση του καιρού και στη δωρεάν έκδοση. Έτσι, πλέον οι μοναδικοί περιορισμοί αφορούν τον περιορισμό του βάθους πρόγνωσης στις 3 ημέρες και την παρακολούθηση έως και 2 διαφορετικών πόλεων.

Μετά από αυτή την οπωσδήποτε καλοδεχούμενη αλλαγή, το YoWindow Free γίνεται χωρίς αμφιβολία ένα πολύ συμπαθητικό πρόγραμμα, που είναι αρκετά ελαφρύ ώστε να μην επιβαρύνει ιδιαίτερα τον υπολογιστή σας και αξίζει σίγουρα να του δώσετε μια ευκαιρία.

Αν το YoWindow Free δεν είχε τόσο εκνευριστικούς περιορισμούς θα ήταν ένα πολύ ενδιαφέρον πρόγραμμα. Ακόμα κι έτσι όμως, είναι σίγουρα συμπαθητικό και δείχνει αρκετά ελαφρύ ώστε να αξίζει να του δώσετε μια ευκαιρία.

Ηλεκτρονική διεύθυνση: http://yowindow.com/

Παλιό άρθρο Το παραπάνω άρθρο είναι αρκετά παλιό, αφού δημοσιεύτηκε στις 19 Μαρτίου 2010. Εάν κάποια από τις πληροφορίες που αναφέρονται σε αυτό δεν ισχύει πια, ενημερώστε με μέσω της φόρμας επικοινωνίας για να το τροποποιήσω.
Γιώργος Σαρηγιαννίδης

Συντάκτης άρθρου: Γιώργος Σαρηγιαννίδης

Ο Γιώργος Σαρηγιαννίδης είναι απόφοιτος του τμήματος Επικοινωνίας, Μέσων και Πολιτισμού του Παντείου και κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος από το ίδιο τμήμα. Αυτή τη στιγμή εργάζεται ως freelancer σύμβουλος σε έργα διαδικτύου και intranets, με κύρια αντικείμενα την Αρχιτεκτονική της Πληροφορίας, την κατασκευή ιστοσελίδων και την διαχείριση περιεχομένου. Έχει ειδικευτεί στη μελέτη και τον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό portals, intranets και δικτυακών εφαρμογών, ενώ στο παρελθόν έχει ασχοληθεί και με τη δημοσιογραφία.
Website: http://www.gsarigiannidis.gr Twitter Facebook LinkedIn Google Plus Klout
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ

One thought on “YoWindow Free: πρόγνωση καιρού στο screensaver σας, σαν να κοιτάζατε από το παράθυρο

  1. Pingback: Το Security Essentials Screensaver ελέγχει τον υπολογιστή σας για ιούς όταν δεν τον χρησιμοποιείτε | Freeweird

Comments are closed.