Όλο και κάπου μπορεί να έχετε συναντήσει κάποιο virtual tour – τις εικονικές, δηλαδή, περιηγήσεις που σας επιτρέπουν να πλοηγηθείτε περιμετρικά μέσα σε ένα χώρο ή ένα δωμάτιο και να δείτε όλες του τις πλευρές. Ουσιαστικά πρόκειται για συρραφή πολλών φωτογραφιών που τελικά συνθέτουν μία ενιαία (πανοραμική) και προβάλλεται σε περιβάλλον που προσφέρει στο χρήστη τη δυνατότητα αλληλεπίδρασης. 

Η υπηρεσία δεν είναι πλέον διαθέσιμη

Προγράμματα που επιτρέπουν τη δημιουργία τέτοιων περιηγήσεων (3D panorama, virtual tour ή όπως αλλιώς θέλετε να τα ονομάσετε) υπάρχουν πολλά και μερικά από τα πολύ αξιόλογα είναι δωρεάν. Όλα τους όμως απαιτούν ένα βαθμό εξοικείωσης και αρκετούς πειραματισμούς. Κι επειδή το …manual πολλοί εμίσησαν, το άρθρο αυτό αναφέρεται στο MagToo, ως έναν από τους πιο απλούς και γρήγορους τρόπους για να δημιουργήστε εικονικές περιηγήσεις.

Το MagToo είναι online εφαρμογή, που σημαίνει πως δεν χρειάζεται εγκατάσταση αλλά τρέχει απευθείας από τον browser. Προσοχή όμως: Για τη λειτουργία της απαιτείται το ActiveX, πράγμα που πρακτικά σημαίνει πως για να φτιάξετε το δικό σας 3D πανόραμα θα πρέπει αναγκαστικά να χρησιμοποιήσετε Internet Explorer. Το βίντεο που θα φτιάξετε, βέβαια, θα είναι σε flash, που σημαίνει πως θα παίξει κανονίκά σε όλους τους browsers, όπως μπορείτε να δείτε και από το πανόραμα που ακολουθεί και που έφτιαξα μέσα σε λιγότερο από ένα τέταρτο.

Για να δημιουργήστε το δικό σας πανόραμα απαιτούνται δύο διαφορετικά πράγματα: το πρώτο είναι να τραβήξετε σωστά τις φωτογραφίες και το δεύτερο να τις επεξεργαστείτε με το MagToo. Τίποτα από τα δύο δεν είναι δύσκολο, αρκεί να ακολουθήσετε κατά γράμμα τις παρακάτω οδηγίες.

Λήψη φωτογραφιών

Για να τραβήξετε τις φωτογραφίες που θα συνθέσουν τελικά το πανόραμά σας αρκεί μια απλή φωτογραφική μηχανή και, κατά προτίμηση, ένας τρίποδας για καλύτερη σταθερότητα. Η διαδικασία είναι η εξής:

  • Στήνετε τη μηχανή στον τρίποδα ή σε κάποιο σταθερό σημείο στο κέντρο του χώρου τον οποίο θέλετε να παρουσιάσετε. Για να καταλάβετε, εγώ που δεν είχα τρίποδα χρησιμοποίησα ένα σκαμπό που το έβαλα πάνω σε μια περιστρεφόμενη καρέκλα. Προσοχή: Μην αλλάζετε τη γωνία της μηχανής. Όλες οι φωτογραφίες θα πρέπει να είναι είτε portrait είτε landscape – ποτέ ανακατεμένες. Επίσης, δεν θα πρέπει να μετακινήσετε την κάμερα από τη θέση της (εξ’ ου και ο τρίποδας).
  • sample-photos Θα αρχίσετε να τραβάτε φωτογραφίες του χώρου, με τρόπο που σε μεγάλο μέρος τους θα επικαλύπτουν η μία την άλλη (στο 20% με 50% της επιφάνειάς τους) και θα καλύπτουν τελικά όλες μαζί το σύνολο του δωματίου. Για να πάρετε μια ιδέα, στη διπλανή εικόνα μπορείτε να δείτε τις φωτογραφίες που τράβηξα για να φτιάξω το πανόραμά μου. Γενικά, υποθέτω πως όσο περισσότερες είναι οι φωτογραφίες, τόσο το καλύτερο.
  • Σε περίπτωση που θέλετε το πανόραμά σας να εκτείνεται σε μεγάλο ύψος (π.χ. να δείχνει και το ταβάνι), οι φωτογραφίες που θα τραβήξετε θα πρέπει να ξεκινούν από το χαμηλότερο σημείο και να το καλύπτουν περιμετρικά. Στη συνέχεια θα ανεβάσετε το ύψος και θα συνεχίσετε να καλύπτετε την επιφάνεια προς την αντίθετη φορά. Επαναλάβετε για όσες φορές χρειαστεί ώσπου να καλυφθεί όλη η επιθυμητή επιφάνεια. Οι φωτογραφίες σας, δηλαδή, θα πρέπει να τραβηχτούν με μια μορφή ζιγκ-ζαγκ. Πάντοτε όμως, τόσο οριζόντια όσο και κάθετα, θα πρέπει να επικαλύπτονται.

Για περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με το σωστό τρόπο λήψης των φωτογραφιών, αξίζει να δείτε το παρακάτω χιουμοριστικό όσο και παραστατικότατο βιντεάκι (στα αγγλικά):

Επεξεργασία στο MagToo

create-panorama-showΑφού περάσετε στον υπολογιστή σας τις φωτογραφίες που τραβήξατε, κάντε δωρεάν εγγραφή στο MagToo (θα σας χρειαστεί για να αποθηκεύσετε τη δουλειά σας) και χρησιμοποιώντας τον Internet Explorer πηγαίνετε στην ενότητα Panorama Show και επιλέξτε το “Create Panorama Show”. Την πρώτη φορά που θα τρέξετε τη συγκεκριμένη σελίδα θα σας ζητηθεί να επιτρέψετε τη χρήση του ActiveX και να εγκαταστήσετε ένα σχετικό plugin. Αποδεχτείτε ότι σας λέει και εγκαταστήστε το. Στη συνέχεια κάντε ένα refresh και θα δείτε το περιβάλλον χρήσης της εφαρμογής. Από εκεί και πέρα, η διαδικασία είναι απλή:

  • Επιλέξτε “Add Your Photos” για να ανεβάσετε τις φωτογραφίες που τραβήξατε. Εκεί θα ερωτηθείτε εάν οι φωτογραφίες σας επικαλύπτονται (overlapped) ή όχι. Στην περίπτωση που τις τραβήξατε με τον τρόπο που περιγράφηκε πιο πάνω, θα πρέπει να επιλέξετε Yes. Διαφορετικά, εάν οι φωτογραφίες δεν επικαλύπτονται ή ανεβάζετε ήδη δημιουργημένο πανόραμα, επιλέξτε No.
  • Αφού το πρόγραμμα ολοκληρώσει την επεξεργασία και το ανέβασμα των φωτογραφιών (ενδέχεται να χρειαστεί κάποιος χρόνος εάν οι εικόνες είναι πολλές), πατάτε “Stich Photos” και απλά περιμένετε να γίνει το «ράψιμο». Εάν οι εικόνες είναι σωστά τραβηγμένες, σύμφωνα με τις οδηγίες που αναφέρθηκαν πιο πάνω, τα αποτελέσματα είναι εντυπωσιακά. Εάν το MagToo αναγνωρίσει πως κάποιες φωτογραφίες δεν αλληλοεπικαλύπτονται σωστά, δεν πάει να τις ράψει με το ζόρι, αλλά εάν μοιάζουν με τις υπόλοιπες τις ξεχωρίζει σε διαφορετικές σκηνές και εάν είναι τελείως άσχετες τις παρακάμπτει.
  • Αφού το πανόραμα δημιουργηθεί, επιλέγετε “Upload Panorama”. Αυτό ήταν! η δημιουργία σας έχει δημοσιευθεί και είσαστε έτοιμοι να τη μοιραστείτε.  

overlappedstitchdone   

Μοναδικό μειονέκτημα του MagToo είναι ότι δεν σας επιτρέπει να αποθηκεύσετε τοπικά τη δημιουργία σας. Το καλό όμως είναι ότι μπορείτε να τη μοιραστείτε με όλους τους δημοφιλείς τρόπους, όπως και να την ενσωματώσετε στο website ή το blog σας. Επιπλέον, μπορείτε να επεξεργαστείτε το βίντεό σας επιλέγοντας το «ντύσιμο» (skin) του βίντεο, βάζοντας μουσική, ρυθμίζοντας το μέγεθος κ.α.

Τέλος, θα ήταν παράλειψη εάν δεν ανέφερα πως το MagToo προσφέρει και δύο επιπλέον ωραίες εφαρμογές:

  • SlideShow (Το link δεν λειτουργεί πια): Εδώ μπορείτε να δημιουργήσετε slideshows – εικόνες, δηλαδή, που εναλλάσσονται με συνοδεία μουσικής και διάφορων εφέ.
  • Trip Show (Το link δεν λειτουργεί πια): Εδώ μπορείτε να συνδέσετε τις δημιουργίες σας (Panorama ή Slideshow) με συγκεκριμένες γεωγραφικές περιοχές στο χάρτη.

Και οι δύο εφαρμογές είναι ενδιαφέρουσες και αξίζει να τους ρίξετε μια ματιά.

Ηλεκτρονική διεύθυνση: http://www.magtoo.com/

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: Η υπηρεσία δεν είναι πλέον διαθέσιμη.

Παλιό άρθρο Το παραπάνω άρθρο είναι αρκετά παλιό, αφού δημοσιεύτηκε στις 28 Απριλίου 2010. Εάν κάποια από τις πληροφορίες που αναφέρονται σε αυτό δεν ισχύει πια, ενημερώστε με μέσω της φόρμας επικοινωνίας για να το τροποποιήσω.
Γιώργος Σαρηγιαννίδης

Συντάκτης άρθρου: Γιώργος Σαρηγιαννίδης

Ο Γιώργος Σαρηγιαννίδης είναι απόφοιτος του τμήματος Επικοινωνίας, Μέσων και Πολιτισμού του Παντείου και κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος από το ίδιο τμήμα. Αυτή τη στιγμή εργάζεται ως freelancer σύμβουλος σε έργα διαδικτύου και intranets, με κύρια αντικείμενα την Αρχιτεκτονική της Πληροφορίας, την κατασκευή ιστοσελίδων και την διαχείριση περιεχομένου. Έχει ειδικευτεί στη μελέτη και τον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό portals, intranets και δικτυακών εφαρμογών, ενώ στο παρελθόν έχει ασχοληθεί και με τη δημοσιογραφία.
Website: http://www.gsarigiannidis.gr Twitter Facebook LinkedIn Google Plus Klout
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ

One thought on “Μετατρέψτε απλές φωτογραφίες σε 3D εικονικές περιηγήσεις, με το MagToo

Comments are closed.