Η τελευταία είσοδος στον χώρο των υπηρεσιών αποθήκευσης και συγχρονισμού δεδομένων λέγεται Bitcasa και σου κάνει μια προσφορά που δεν μπορείς να αρνηθείς: δεν είναι τόσο τα 10GB δωρεάν αποθηκευτικού χώρου, που έτσι κι αλλιώς είναι περισσότερα τόσο από του Dropbox όσο και από του SkyDrive, αλλά κυρίως το γεγονός ότι στο επί πληρωμή πακέτο του σου δίνει απεριόριστο χώρο με μόλις 10 δολάρια το μήνα.

Το Bitcasa αυτοχαρακτηρίζεται ως «ένας μαγικός εξωτερικός δίσκος που ποτέ δεν ξεμένει από χώρο. Όλα όσα τοποθετείτε στο Bitcasa παύουν να καταλαμβάνουν χώρο στον υπολογιστή σας». Πράγματι, η λογική του ξεφεύγει από την «υβριδική» λύση του Dropbox, του SkyDrive και των υπολοίπων εφαρμογών του χώρου και μοιάζει να αγκαλιάζει το cloud περισσότερο από κάθε άλλη.

send_window[1]

Αυτό, με λίγα λόγια, σημαίνει πως ο χώρος του Bitcasa δεν βρίσκεται στον υπολογιστή σας αλλά στο «σύννεφο», το οποίο πλέον γίνεται το ίδιο ο σκληρός σας δίσκος. Ο σκληρός δίσκος του υπολογιστή σας, τώρα, αναλαμβάνει να παίξει τον ρόλο της cache, της κρυφής μνήμης, δηλαδή, που εξασφαλίζει την ομαλή και γρήγορη ανάκτηση των δεδομένων ακόμη και όταν δεν υπάρχει σύνδεση στο διαδίκτυο.

Για όσους, πάντως, προτιμούν την ασφάλεια του «παραδοσιακού» συγχρονισμού, η εφαρμογή διαθέτει τη λειτουργία “mirroring”, που δημιουργεί, ουσιαστικά, αντίγραφα των φακέλων που θα επιλέξετε.

Το μεγάλο και εύλογο ερώτημα, όμως, είναι το πώς είναι δυνατό να υπόσχεται απεριόριστο αποθηκευτικό χώρο με μια τιμή που μόνο υπερβολική δεν τη λες. Παραδόξως, αυτό φαίνεται πως είναι το εύκολο κομμάτι της υπόθεσης, τουλάχιστον σύμφωνα με τον CEO της εταιρείας, Tony Gauda. Πιο συγκεκριμένα, ο Gauda εξηγεί πως το 60% των δεδομένων μας είναι διπλό περιεχόμενο: εάν, για παράδειγμα, έχετε ένα αρχείο MP3, το πιθανότερο είναι πως κάποιος άλλος χρήστης θα έχει κι αυτός το ίδιο ακριβώς αρχείο στον υπολογιστή του. Πρακτικά, δηλαδή, κάθε χρήστης τείνει να διαθέτει συνολικά γύρω στα μόλις 25GB απόλυτα προσωπικών δεδομένων.

Η τεχνική αυτή θυμίζει ως ένα βαθμό μια αντίστοιχη μέθοδο συγχρονισμού που χρησιμοποιούσε παλιότερα το Dropbox για να ανεβάζει ταχύτατα μεγάλα αρχεία που βρισκόταν ήδη στο cloud όντας ανεβασμένα από κάποιον άλλο χρήστη.

Στην περίπτωση του Bitcasa, που έχει κατοχυρωμένες γύρω στις 20 πατέντες, χρησιμοποιούνται μια σειρά από ειδικοί αλγόριθμοι, τεχνικές συμπίεσης και κρυπτογράφησης που επιτρέπουν στην εφαρμογή να διαχειριστεί με έξυπνο τρόπο τον όγκο των δεδομένων των χρηστών.

Φυσικά, το ακόμη πιο εύλογο ερώτημα που προκύπτει από τα παραπάνω δεν είναι άλλο από το θέμα της ασφάλειας αλλά και της προστασίας των προσωπικών σας δεδομένων. Σύμφωνα με το άρθρο του TechCrunch, το Bitcasa δεν «διαβάζει» αρχεία αλλά bits και bytes. Αυτό σημαίνει πως όταν στέλνετε ένα έγγραφο, η εφαρμογή δεν γνωρίζει το περιεχόμενό του – ούτε καν τον τίτλο του αρχείου ή τον ιδιοκτήτη του.

Το Bitcasa, που βρισκόταν εδώ και μερικούς μήνες σε φάση δοκιμαστικής λειτουργίας, πλέον είναι διαθέσιμο σε όλους και μπορείτε απλά να επισκεφθείτε το bitcasa.com και να το κατεβάσετε. Προς το παρόν η εφαρμογή είναι διαθέσιμη για όλες σχεδόν τις δημοφιλείς πλατφόρμες και συγκεκριμένα για Windows, OS X, iOS και Android (δυστυχώς, για την ώρα, απουσιάζει το Linux). Επίσης, διαθέτει επέκταση για τον Chrome ενώ μπορεί να χρησιμοποιηθεί και απευθείας μέσω web.

android_app_home

Φυσικά, ως νέα υπηρεσία, το Bitcasa μένει να κριθεί στην πράξη – ειδικά όταν όλα αυτά τα χρόνια έχουμε διαβάσει πολλές φορές για επίδοξους «φονιάδες του Dropbox» που, τελικά, αδυνατούν να ανταποκριθούν στις προσδοκίες που δημιούργησαν.

Το Bitcasa, όμως, είναι τόσο φιλόδοξο εγχείρημα που ακόμη κι αν εκπληρώσει έστω και ένα μέρος από όσα υπόσχεται, δεν αποκλείεται να αποτελέσει παίκτη που θα αλλάξει τους κανόνες του παιχνιδιού στην κατηγορία των cloud εφαρμογών.

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, αξίζει να του ρίξετε μια ματιά.

Πηγή: TechCrunch

Παλιό άρθρο Το παραπάνω άρθρο είναι αρκετά παλιό, αφού δημοσιεύτηκε στις 6 Φεβρουαρίου 2013. Εάν κάποια από τις πληροφορίες που αναφέρονται σε αυτό δεν ισχύει πια, ενημερώστε με μέσω της φόρμας επικοινωνίας για να το τροποποιήσω.
Γιώργος Σαρηγιαννίδης

Συντάκτης άρθρου: Γιώργος Σαρηγιαννίδης

Ο Γιώργος Σαρηγιαννίδης είναι απόφοιτος του τμήματος Επικοινωνίας, Μέσων και Πολιτισμού του Παντείου και κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος από το ίδιο τμήμα. Αυτή τη στιγμή εργάζεται ως freelancer σύμβουλος σε έργα διαδικτύου και intranets, με κύρια αντικείμενα την Αρχιτεκτονική της Πληροφορίας, την κατασκευή ιστοσελίδων και την διαχείριση περιεχομένου. Έχει ειδικευτεί στη μελέτη και τον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό portals, intranets και δικτυακών εφαρμογών, ενώ στο παρελθόν έχει ασχοληθεί και με τη δημοσιογραφία.
Website: http://www.gsarigiannidis.gr Twitter Facebook LinkedIn Google Plus Klout
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ

5 thoughts on “Με 10GB δωρεάν και απεριόριστα επί πληρωμή, το Bitcasa απειλεί Dropbox, SkyDrive

  1. Είναι πολύ φιλόδοξο – τόσο που οι δημιουργοί του λένε ότι “θα σκοτώσει τον σκληρό δίσκο”. Έτσι όπως το βλέπω, η πραγματική του αξία βρίσκεται στο επι πληρωμή πακέτο, αφου η λογική του θέλει να βάζεις όλα σου τα δεδομένα στο bitcasa – οπότε δεν έχεις τόσο ανάγκη τον πολύ μεγάλο δίσκο. Για την ώρα του έχω “αναθέσει” τον συγχρονισμο της μουσικής μου και βλέπουμε πώς θα τα πάει (αντίστοιχα, στο SkyDrive έχω στείλει τις φωτογραφίες και στο Dropbox όλα όσα χρησιμοποιώ σε καθημερινή βάση – οπότε από άποψη χώρου είμαι σχεδόν καλυμμένος και με τις δωρεάν εκδόσεις).

  2. Το χρησιμοποιώ εδώ και καιρό, ως beta έκδοση, και τολμώ να πω πως είναι πολύ καλή υπηρεσία.
    Αν καταλάβεις ακριβώς τι χρειάζεσαι μπορεί να σου λύσει τα χέρια από άποψη αποθηκευτικού χώρου.
    Χώρια που η ταχύτητα upload είναι… απίστευτη!

  3. Είχα ξεχάσει τις προάλλες να σου πω και για το adrive.com που δίνει δωρεάν 50GB(!) αποθηκευτικό χώρο. Το είχα βρει εδώ και αρκετό καιρό και λειτουργεί μια χαρά, χωρίς φυσικά να έχει τις επιδόσεις του Dropbox, Skydrive ή Google Drive.

    • doctor_teddyΕνδιαφέρον φαίνεται και είναι δελεαστικά τα 50GB, αλλά βλέπω κάποιους ενοχλητικούς περιορισμούς στη δωρεάν έκδοση (διαφημίσεις και μόνο web interface). 
      Πάντως, προσωπικά εξακολουθώ να είμαι κολλημένος στο Dropbox, όχι τόσο για τον χώρο (αν και έχω φτάσει πια τα 26,5GB), όσο για την ευκολία χρήσης του και το ότι μπορώ να το αξιοποιήσω με πολλούς διαφορετικούς τρόπους – από συνεργασία με άλλους μέσω κοινών φακέλων έως την φιλοξενία στατικών HMTL σελιδων ή την γρήγορη αποστολή συνημμένων.

Comments are closed.