Δεν ξέρω αν ο βασικός λόγος που παρουσιάζω το WordWeb είναι η αξιόλογη υπηρεσία που προσφέρει ή ο ασυνήθιστος όρος που θέτει στους χρήστες του για να τους επιτραπεί να το χρησιμοποιήσουν δωρεάν. Το σίγουρο είναι πάντως πως όταν ονόμαζα το blog “Freeweird”, κάτι τέτοια προγράμματα είχα στο μυαλό μου (τουλάχιστον για το κομμάτι του “weird”).

Το WordWeb, λοιπόν, είναι ένα δωρεάν λεξικό – θησαυρός της Αγγλικής γλώσσας, που μπορείτε να κατεβάσετε στον υπολογιστή σας και να το χρησιμοποιήσετε offline – χωρίς, δηλαδή, να είναι απαραίτητη η σύνδεση στο internet. Το βασικό χαρακτηριστικό του, που το κάνει να ξεχωρίζει (εκτός από τους όρους χρήσης του, στους οποίους θα αναφερθώ στη συνέχεια), είναι ότι δίνει στο χρήστη τη δυνατότητα να ελέγξει με ένα κλικ οποιαδήποτε λέξη συναντήσει, σε οποιοδήποτε σημείο του υπολογιστή του, ακόμη κι αν δεν μπορεί ούτε καν να την επιλέξει με το ποντίκι του.

Για παράδειγμα, ας υποθέσουμε ότι τα Windows βγάζουν αυτό το ενοχλητικό παραθυράκι που εμφανίζει τα μηνύματα λάθους και ότι το μήνυμα περιέχει λέξεις που δεν γνωρίζετε. Ίσως να έχετε προσέξει πως τα Windows δεν σας επιτρέπουν να αντιγράψετε λέξεις από τη συγκεκριμένη περιοχή, αλλά, πολλές φορές, ούτε και να τις επιλέξετε. Έχοντας εγκατεστημένο το WordWeb, το μόνο που χρειάζεται να κάνετε είναι να μεταφέρετε τον κέρσορα πάνω από την επίμαχη λέξη και να πατήσετε ctrl + δεξί κλικ. Αμέσως θα ανοίξει το παράθυρο του προγράμματος, που θα  εμφανίσει τον ορισμο της λέξης, συνώνυμα, σχετικές λέξεις αλλά και παραδείγματα χρήσης.

wordwebΓενικά, οπουδήποτε υπάρχει λέξη, σε οποιοδήποτε σημείο της οθόνης, κάνοντας επάνω της ctrl + δεξί κλικ, το WordWeb θα προσπαθήσει να τη διαβάσει – ακόμη κι αν είναι κομμάτι μιας φωτογραφίας (η προσπάθειά του σε αυτή την περίπτωση δεν είναι πάντα επιτυχημένη, είναι πάντως αξιοπρεπέστατη).

Δίπλα στην καρτέλα με το βασικό ορισμό του WordWeb, εμφανίζονται καρτέλες με το λήμμα στη Wikipedia, στο Wiktionary και στην online έκδοση του WordWeb. Για αυτά τα τρία τελευταία, προφανώς, χρειάζεται σύνδεση στο internet.

Επίσης, το πρόγραμμα σας δίνει τη δυνατότητα να ακούσετε την προφορά της λέξης – μια λειτουργικότητα που από ότι διάβασα σε κάποιες κριτικές δεν λειτουργεί πάντα απόλυτα σωστά, είναι, ωστόσο, σίγουρα χρήσιμη.

Στα θετικά της εφαρμογής θα πρέπει, τέλος, να αναφερθεί και η δυνατότητα εγκατάστασης τρίτων λεξικών (Oxford και Chambers), καθώς και η διάθεση τόσο του ίδιου του προγράμματος όσο και των λεξικών του ως εφαρμογές για το iPhone.

howmany…και πάμε τώρα στο αξιοπερίεργο της υπόθεσης: Σύμφωνα με τους όρους χρήσης του προγράμματος, το WordWeb είναι trial (δοκιμαστική έκδοση) 30 ημερών. Από εκείνο το σημείο και πέρα μπορείτε να συνεχίσετε να το χρησιμοποιείτε δωρεάν, με την προϋπόθεση, όμως, ότι …δεν κάνετε πάνω από 2 αεροπορικά ταξίδια το μήνα (!!!). Τώρα, το πώς ακριβώς το ελέγχει αυτό δεν μου δόθηκε η ευκαιρία να το διαπιστώσω με τα μάτια μου, μιας και έχω ακόμα ένα μήνα για τη λήξη της δοκιμαστικής έκδοσης.

Ο έλεγχος γίνεται ως εξής: μετά από κάποιο χρονικό διάστημα, εμφανίζεται παράθυρο που σε ρωτάει πόσα ταξίδια έχεις κάνει τους τελευταίους 12 μήνες (βλ. εικόνα). Αν απαντήσεις πάνω από 2, το πρόγραμμα κλειδώνει. Καλό είναι λοιπόν να το έχετε υπόψη σας, ώστε να μη δώσετε λάθος απάντηση σε περίπτωση που ερωτηθείτε (ή έστω να μην είσαστε ειλικρινείς, αν η συνείδησή σας το αντέχει).

Όπως ανέφερα και στην αρχή της καταχώρησης, το WordWeb είναι Αγγλικό λεξικό, που σημαίνει πως δεν είναι μεταφραστής. Για να το χρησιμοποιήσετε, δηλαδή, είναι απαραίτητη η καλή γνώση της Αγγλικής, διαφορετικά θα σας είναι μάλλον αχρείαστο.

Ηλεκτρονική διεύθυνση: http://wordweb.info/

Παλιό άρθρο Το παραπάνω άρθρο είναι αρκετά παλιό, αφού δημοσιεύτηκε στις 17 Φεβρουαρίου 2010. Εάν κάποια από τις πληροφορίες που αναφέρονται σε αυτό δεν ισχύει πια, ενημερώστε με μέσω της φόρμας επικοινωνίας για να το τροποποιήσω.
Γιώργος Σαρηγιαννίδης

Συντάκτης άρθρου: Γιώργος Σαρηγιαννίδης

Ο Γιώργος Σαρηγιαννίδης είναι απόφοιτος του τμήματος Επικοινωνίας, Μέσων και Πολιτισμού του Παντείου και κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος από το ίδιο τμήμα. Αυτή τη στιγμή εργάζεται ως freelancer σύμβουλος σε έργα διαδικτύου και intranets, με κύρια αντικείμενα την Αρχιτεκτονική της Πληροφορίας, την κατασκευή ιστοσελίδων και την διαχείριση περιεχομένου. Έχει ειδικευτεί στη μελέτη και τον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό portals, intranets και δικτυακών εφαρμογών, ενώ στο παρελθόν έχει ασχοληθεί και με τη δημοσιογραφία.
Website: http://www.gsarigiannidis.gr Twitter Facebook LinkedIn Google Plus Klout
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ