Ο αριθμός των followers που έχετε μετρά λιγότερο για την επιτυχία ενός Tweet από όσο ίσως θα περιμένατε. Αντίθετα, αυτό που κάνει τη διαφορά φαίνεται πως είναι το να καταφέρετε να μεταδώσετε το κατάλληλο μήνυμα στους κατάλληλους ανθρώπους. Αυτό τουλάχιστον προκύπτει από νέα έρευνα που ισχυρίζεται ότι η επιρροή στο Twitter είναι περιστασιακή: καθώς όλο και περισσότεροι άνθρωποι ανταγωνίζονται για να κερδίσουν την προσοχή σε ένα ευρύτερο online οικοσύστημα, το πόσο σχετικό είναι το μήνυμά σας με την ήδη υπάρχουσα συζήτηση αυτών που σας ακολουθούν, είναι καθοριστικότερο από κάθε προϋπάρχουσα «δύναμη» που μπορεί να έχει ένας χρήστης με πολλούς followers.

Συγκεκριμένα, η μελέτη που πραγματοποίησαν ερευνητές του Πανεπιστημίου της Ιντιάνα αναλύει 120 εκατομμύρια retweets συνδεδεμένα με 12,5 εκ. χρήστες και 1,3 εκ. hashtags, προσπαθώντας να κατανοήσει τον τρόπο με τον οποίο διαδίδεται η πληροφορία στο κοινωνικό δίκτυο.

Το βασικό τους συμπέρασμα ήταν ότι το να έχει κανείς εκατομμύρια followers δεν σημαίνει απαραίτητα ότι το μήνυμα που στέλνει είναι αυτομάτως σημαντικό. Αντίθετα, τα μηνύματα που έχουν την πιο άμεση σχέση με το θέμα που συζητείται εκείνη τη στιγμή μέσα σε ένα συγκεκριμένο δίκτυο ανθρώπων, έχουν την τάση να συντονίζονται μεταξύ τους και να διαρκούν περισσότερο. Φανταστείτε, δηλαδή, κάτι σαν τη Δαρβινική επικράτηση του πιο ευπροσάρμοστου, μεταφερμένη στον κόσμο της πληροφορίας.

Για παράδειγμα, στην περίπτωση του σεισμού του 2011 στην Ιαπωνία ή των συγκρούσεων στην Συρία, τα χιλιάδες tweets που έγιναν δεν ακύρωναν το ένα το άλλο, αλλά αντίθετα βοηθούσαν στο να εστιαστεί ακόμη περισσότερο η προσοχή του ευρύτερου κοινού του Twitter στα δύο αυτά θέματα. Το γεγονός αυτό, με τη σειρά του, έδινε επιπλέον ώθηση και σε κάθε μεμονωμένο μήνυμα, προκρίνοντάς το απέναντι σε όσα είχαν άσχετο θέμα (ανεξάρτητα από το ποιός τα έκανε).

Από τί εξαρτάται περισσότερο η επιτυχία ενός Tweet; Πάντως όχι από τον αριθμό των followers

Στην παραπάνω εικόνα βλέπουμε τα εξής: a) Ο τρόπος με τον οποίο εξαπλώθηκαν τα νέα για τον σεισμό της Ιαπωνίας. b) Το #GOP αναφέρεται στο αμερικανικό κόμμα των ρεπουμπλικάνων και δείχνει την ισχυρή πόλωση που υπήρξε μεταξύ ανθρώπων με διαφορετικές απόψεις. c) το #Egypt φανερώνει πάρα πολλούς χρήστες που παραπέμπουν ο ένας στον άλλο, ενώ το d) #Syria πολλές ισχυρές συνδέσεις μεταξύ των χρηστών.

 

Φυσικά, οι ερευνητές διευκρινίζουν ότι το περιεχόμενο αυτό καθαυτό και η διατύπωση των tweets εξακολουθεί να έχει σημασία. Ωστόσο, τα μηνύματα που στα παραδείγματά τους κατάφεραν να έχουν μεγαλύτερη διάρκεια δεν ήταν όσα είχαν μόνο καλή διατύπωση, αλλά αυτά που ήταν πιο σχετικά με τη συζήτηση που διεξαγόταν εκείνη τη στιγμή στον περίγυρό τους. Επίσης, οι δημοφιλείς σχολιαστές είχαν ασφαλώς μεγαλύτερη επίδραση στη συζήτηση σε σχέση με όσους είχαν λιγότερους followers, αλλά αυτό συνέβη γιατί καταπιάστηκαν κι εκείνοι με το ίδιο θέμα.

Η μελέτη επιβεβαιώνει αυτό που πολλοί δημοσιογράφοι και άνθρωποι του μάρκετινγκ γνώριζαν διαισθητικά εδώ και καιρό: ότι το να ακολουθείς το ρεύμα μιας ευρύτερης συζήτησης μεγιστοποιεί την πιθανότητα να έχουν επιτυχία τα tweets σου. Το μέγεθος του δικτύου των followers που έχεις δημιουργήσει είναι, φυσικά, πάντα σημαντικό, αυτό όμως που φαίνεται πως μετράει περισσότερο για την επιτυχία του tweet είναι το τί λες σε σχέση με μια υπάρχουσα συζήτηση.

Πηγή: The Atlantic

Παλιό άρθρο Το παραπάνω άρθρο είναι αρκετά παλιό, αφού δημοσιεύτηκε στις 7 Απριλίου 2012. Εάν κάποια από τις πληροφορίες που αναφέρονται σε αυτό δεν ισχύει πια, ενημερώστε με μέσω της φόρμας επικοινωνίας για να το τροποποιήσω.
Γιώργος Σαρηγιαννίδης

Συντάκτης άρθρου: Γιώργος Σαρηγιαννίδης

Ο Γιώργος Σαρηγιαννίδης είναι απόφοιτος του τμήματος Επικοινωνίας, Μέσων και Πολιτισμού του Παντείου και κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος από το ίδιο τμήμα. Αυτή τη στιγμή εργάζεται ως freelancer σύμβουλος σε έργα διαδικτύου και intranets, με κύρια αντικείμενα την Αρχιτεκτονική της Πληροφορίας, την κατασκευή ιστοσελίδων και την διαχείριση περιεχομένου. Έχει ειδικευτεί στη μελέτη και τον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό portals, intranets και δικτυακών εφαρμογών, ενώ στο παρελθόν έχει ασχοληθεί και με τη δημοσιογραφία.
Website: http://www.gsarigiannidis.gr Twitter Facebook LinkedIn Google Plus Klout
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ

One thought on “Από τί εξαρτάται κυρίως η επιτυχία ενός Tweet; Πάντως όχι απαραίτητα από τον αριθμό των followers

Comments are closed.