Έως και το 46% των λογαριασμών που ακολουθούν εταιρείες στο Twitter μπορεί να μην ανήκουν σε πραγματικούς ανθρώπους αλλά να δημιουργούνται τεχνητά από ρομπότ (bots). Αυτό τουλάχιστον προκύπτει από την έρευνα που πραγματοποίησε ο Ιταλός καθηγητής Marco Camisani Calzolari, ο οποίος ανέλυσε τους λογαριασμούς 39 ιταλικών και διεθνών λογαριασμών με σκοπό να ξεχωρίσει τους ψεύτικους follower από τους αληθινούς, βασιζόμενος στην συμπεριφορά τους.

Ανάμεσα στους λογαριασμούς που εξετάστηκαν ήταν αυτοί των @DellOutlet, @BlackBerry, @CocaCola, @IKEAITALIA και @VodafoneIT. Για κάθε έναν από τους 39 αναλύθηκε δείγμα 10.000 χρηστών, ενώ χρησιμοποιήθηκε ειδικό λογισμικό για να ταξινομήσει τους follower σε αυτούς που ανήκουν σε ανθρώπους και σε εκείνους που πιθανότατα έχουν δημιουργηθεί από bots.

Η Dell ήταν αυτή που είχε το μεγαλύτερο ποσοστό σε ψεύτικους follower, με 46%, ενώ η Vodafone Italia έφτασε το 39%. Σύμφωνα με τον Calzolari, πάντως, δεν είναι απαραίτητο ότι οι εταιρείες ευθύνονται για την παρουσία των ψεύτικων follower, κυρίως γιατί συχνά αναθέτουν την διαχείριση των υπηρεσιών κοινωνικής δικτύωσης σε τρίτους. Επιπλέον, τα αποτελέσματα θα πρέπει να ιδωθούν με επιφύλαξη, καθώς ο αριθμός των λογαριασμών που εξετάστηκαν είναι μικρός και ο τρόπος διάκρισης αληθινών και ψεύτικων λογαριασμών είναι προσεγγιστικός και σε καμία περίπτωση ακριβής.

Παρόλα αυτά, δεν μπορούμε να παραβλέψουμε τον μεγάλο πόλεμο εντυπώσεων που παίζεται γύρω από το ποιος έχει τους περισσότερους follower και η έρευνα, σε κάθε περίπτωση, αναδεικνύει ένα υπαρκτό πρόβλημα όχι μόνο για το Twitter αλλά και για τις υπηρεσίες κοινωνικής δικτύωσης γενικότερα.

Όπως και να έχει πάντως, ο Calzolari εξηγεί ότι «Ο αριθμός των follower δεν είναι πλέον αξιόπιστος δείκτης της δημοτικότητας ενός χρήστη στο Twitter», σε ένα συμπέρασμα που ταιριάζει και με τα δικά μας ευρήματα από παλαιότερη έρευνα που εξέταζε το πόσο δημοφιλείς είναι τελικά οι δημοφιλέστεροι Έλληνες του Twitter.

Πηγές: SimplyZesty, Reuters

Παλιό άρθρο Το παραπάνω άρθρο είναι αρκετά παλιό, αφού δημοσιεύτηκε στις 10 Ιουνίου 2012. Εάν κάποια από τις πληροφορίες που αναφέρονται σε αυτό δεν ισχύει πια, ενημερώστε με μέσω της φόρμας επικοινωνίας για να το τροποποιήσω.
Γιώργος Σαρηγιαννίδης

Συντάκτης άρθρου: Γιώργος Σαρηγιαννίδης

Ο Γιώργος Σαρηγιαννίδης είναι απόφοιτος του τμήματος Επικοινωνίας, Μέσων και Πολιτισμού του Παντείου και κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος από το ίδιο τμήμα. Αυτή τη στιγμή εργάζεται ως freelancer σύμβουλος σε έργα διαδικτύου και intranets, με κύρια αντικείμενα την Αρχιτεκτονική της Πληροφορίας, την κατασκευή ιστοσελίδων και την διαχείριση περιεχομένου. Έχει ειδικευτεί στη μελέτη και τον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό portals, intranets και δικτυακών εφαρμογών, ενώ στο παρελθόν έχει ασχοληθεί και με τη δημοσιογραφία.
Website: http://www.gsarigiannidis.gr Twitter Facebook LinkedIn Google Plus Klout
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ

4 thoughts on “Twitter: Έως και το 46% των follower εταιρειών μπορεί να είναι Bots

  1. @Freeweird ε όχι και οι 46000 followers του @skaigr να είναι bots!Σκέτα αυγά είναι μερικά μάλιστα και χρυσά…

  2. Pingback: Το Fakers υποστηρίζει ότι ξέρει πόσους ψεύτικους follower έχετε

  3. Pingback: οι κακές παρέες του Άδωνι Γεωργιάδη: Evonymos « risinggalaxy

Comments are closed.