Adobe

Όταν πριν από λίγες μέρες η Adobe ανακοίνωvε ότι βάζει τέλος στην ανάπτυξη του Flash Player σε mobile browsers, πολλές ήταν οι συζητήσεις ως προς το ποιες ήταν τελικά οι αιτίες που οδήγησαν σε αυτή την απόφαση. Πολλοί μίλησαν για νίκη της Apple και μεταθανάτια δικαίωση του Jobs, άλλοι απέδωσαν αποκλειστικά τα εύσημα στην HTML5 και κάποιοι θεώρησαν την εξέλιξη ως κάτι αναπόφευκτο που αργά ή γρήγορα θα ερχόταν, μιας και το Flash ποτέ δεν είχε ιδιαίτερες συμπάθειες σε καμία πλατφόρμα. Σε απάντηση όλων αυτών, στέλεχος της Adobe δημοσίευσε επιστολή στην οποία εξηγεί τους λόγους για τους οποίους πάρθηκε τελικά η απόφαση, δίνοντας μας μια πιο ολοκληρωμένη εικόνα για την επίσημη θέση της εταιρείας.

Η επιστολή ξεκινά λέγοντας πως η απόφαση του τερματισμού της ανάπτυξης του Flash Player plugin για browsers φορητών συσκευών ήταν μέρος μιας ευρύτερης στρατηγικής στροφής για την Adobe, που στρέφει περισσότερο την προσοχή τόσο προς την HTML5 όσο και προς τις υπηρεσίες που παρέχονται από το Adobe Creative Clοud. Στη συνέχεια, παραθέτει τους 5 λόγους για τους οποίους η αλλαγή στρατηγικής κρίθηκε αναγκαία:

  • Το Flash ήταν καταδικασμένο να μην αποκτήσει ποτέ ευρεία παρουσία στις mobile πλατφόρμες, εξαιτίας της άρνησης της Apple να υιοθετήσει την τεχνολογία στο iPhone ή το iPad. «Ό,τι κι αν κάναμε, ο Flash Player δεν επρόκειτο να γίνει διαθέσιμος στο iOS στο προσεχές μέλλον», ανέφερε χαρακτηριστικά η επιστολή.
  • Την ίδια στιγμή, η HTML5 είχε παρουσία σε όλες τις πλατφόρμες: «Στην περίπτωση των mobile συσκευών η HTML5 προσφέρει το ίδιο επίπεδο συμβατότητας με αυτόν που προσφέρει ο Flash Player στους επιτραπέζιους υπολογιστές».
  • Όμως, οι χρήστες των mobile συσκευών δεν καταναλώνουν περιεχόμενο με τον ίδιο τρόπο όπως στους επιτραπέζιους υπολογιστές. Οι διαφορές στα μεγέθη των οθονών, η καθυστέρηση που προκαλούν τα ασύρματα δίκτυα και η ύπαρξη app stores σε όλες τις πλατφόρμες καθιστούν το Flash λιγότερο ενδεδειγμένη λύση στις φορητές συσκευές.
  • Η ανάπτυξη plugins για φορητές συσκευές έχει πολύ περισσότερες ιδιαιτερότητες από ότι η αντίστοιχη για τα desktops. Απαιτεί συνεργασίες με τους προγραμματιστές της κάθε πλατφόρμας, αλλά και με τους κατασκευαστές του hardware και των επιμέρους εξαρτημάτων. «Η ανάπτυξη του Flash Player για mobile browsers αποδείχτηκε ότι απαιτεί πολύ περισσότερους πόρους από αυτούς που περιμέναμε», εξηγεί η επιστολή.
  • Ένας τελευταίος λόγος έχει να κάνει με το ότι η Adobe θέλησε να αφιερώσει περισσότερους πόρους στην ανάπτυξη της HTML5, και η εγκατάλειψη του mobile Flash ανοίγει τον δρόμο προς αυτή την κατεύθυνση.

Στη συνέχεια της επιστολής, ο εκπρόσωπος της Adobe διαβεβαιώνει τους προγραμματιστές ότι αυτό καθαυτό το Flash είναι υγιές και με πολύ μέλλον μπροστά του στους επιτραπέζιους υπολογιστές. Παραδέχεται, ωστόσο, πως η HTML5 θα κατακτά σιγά-σιγά ολοένα και μεγαλύτερο μέρος από τις λειτουργικότητες του Flash: «Εάν ένα χαρακτηριστικό του Flash αποδειχτεί επιτυχημένο, θα ενσωματωθεί αναπόφευκτα στον browser και οι προγραμματιστές και οι χρήστες θα αποκτούν πρόσβαση σε αυτό μάλλον μέσω του browser και όχι μέσω του Flash».

Και παρόλο που η HTML5 και το CSS3 έχουν ακόμη πολύ δρόμο να διανύσουν ώστε να φτάσουν το Flash σε επίπεδο χαρακτηριστικών, «η τάση είναι ξεκάθαρη» και «πολλά πράγματα που στο παρελθόν γινόταν μέσω Flash, θα γίνονται πλέον ολοένα και περισσότερο με HTML5 και CSS3 απευθείας μέσα από τον browser».

Πηγή: Mashable

Παλιό άρθρο Το παραπάνω άρθρο είναι αρκετά παλιό, αφού δημοσιεύτηκε στις 12 Νοεμβρίου 2011. Εάν κάποια από τις πληροφορίες που αναφέρονται σε αυτό δεν ισχύει πια, ενημερώστε με μέσω της φόρμας επικοινωνίας για να το τροποποιήσω.
Γιώργος Σαρηγιαννίδης

Συντάκτης άρθρου: Γιώργος Σαρηγιαννίδης

Ο Γιώργος Σαρηγιαννίδης είναι απόφοιτος του τμήματος Επικοινωνίας, Μέσων και Πολιτισμού του Παντείου και κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος από το ίδιο τμήμα. Αυτή τη στιγμή εργάζεται ως freelancer σύμβουλος σε έργα διαδικτύου και intranets, με κύρια αντικείμενα την Αρχιτεκτονική της Πληροφορίας, την κατασκευή ιστοσελίδων και την διαχείριση περιεχομένου. Έχει ειδικευτεί στη μελέτη και τον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό portals, intranets και δικτυακών εφαρμογών, ενώ στο παρελθόν έχει ασχοληθεί και με τη δημοσιογραφία.
Website: http://www.gsarigiannidis.gr Twitter Facebook LinkedIn Google Plus Klout
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ