Το Reddit, η Mozilla, τα websites της Gawker, το Foursquare, το LinkedIn και πιθανότατα πολλοί άλλοι ιστοχώροι αντιμετώπισαν σύντομα τεχνικά προβλήματα το πρωί της περασμένης Κυριακής – και αυτή τη φορά δεν έφταιγαν οι καταιγίδες της Βόρειας Βιρτζίνια. Αντίθετα, αιτία του προβλήματος υπήρξε η προσθήκη ενός επιπλέον δευτερολέπτου στα ατομικά ρολόγια που ορίζουν τον Παγκόσμιο Χρόνο (UTC), κάτι το οποίο αρκετές πλατφόρμες όπως το Linux και η Java δεν ήταν, όπως φάνηκε, έτοιμες να αντιμετωπίσουν.  Ας τα πάρουμε όμως από την αρχή…

Όπως εξηγεί το κατατοπιστικότατο άρθρο της ΕΡΤ, θεωρητικά, η γη χρειάζεται 86.400 δευτερόλεπτα για να πραγματοποιήσει μια πλήρη περιστροφή 360 μοιρών μέσα σε ένα 24ωρο. Ταυτόχρονα, όμως, δέχεται συνεχείς βαρυτικές επιδράσεις από τον Ήλιο, τη Σελήνη και τους άλλους πλανήτες του ηλιακού συστήματος, με αποτέλεσμα η ταχύτητα περιστροφής να μην μένει σταθερή, αλλά να επιβραδύνεται ανεπαίσθητα.

Αποτέλεσμα αυτού είναι η απόκλιση ανάμεσα στον φυσικό (ηλιακό) χρόνο και στον Διεθνή Ατομικό Χρόνο (ΤΑΙ), που μετρούν τα ατομικά ρολόγια με ακρίβεια δισεκατομμυριοστού του δευτερολέπτου. Έτσι, περιοδικά γίνεται μια διόρθωση στον Συγχρονισμένο Παγκόσμιο Χρόνο (UTC), που λέγεται επίσης «Zulu Time» και μετράται από τα ατομικά ρολόγια.

Μια τέτοια διόρθωση πραγματοποιήθηκε και το βράδυ του Σαββάτου 30 Ιουνίου 2012, το τελευταίο λεπτό του οποίου δεν διήρκεσε 60, αλλά 61 δευτερόλεπτα. Το πρόσθετο, ή διορθωτικό, δευτερόλεπτο, προστίθεται στον επίσημο χρόνο για να αποκαταστήσει τη χρονική τάξη, που διασαλεύεται εξαιτίας της ακανόνιστης κίνησης της Γης γύρω από τον άξονά της.

Πολλά υπολογιστικά συστήματα χρησιμοποιούν το επονομαζόμενο Network Time Protocol (NTP) για να παραμένουν συγχρονισμένα με τα ατομικά ρολόγια του κόσμου και όταν αυτό το επιπλέον δευτερόλεπτο προστέθηκε, απλά δεν ήξεραν πώς να το διαχειριστούν.

Έτσι, το Reddit ανέφερε προβλήματα λειτουργίας στην βάση δεδομένων Cassandra, που έχει δημιουργηθεί σε Java, ενώ η Mozila είχε αντίστοιχο θέμα με την πλατφόρμα Haddoop, που επίσης έχει γραφτεί σε Java. Άλλοι παραπονέθηκαν για προβλήματα σε servers που τρέχουν σε Linux και σύμφωνα με το Buzzfeed, το Foursquare, το LinkedIn, το Gawker και το StumbleUpon έπεσαν επίσης θύματα του έξτρα δευτερολέπτου.

Το πρόβλημα, πάντως, δεν είναι κάτι νέο, αφού από τις αρχές του 1970, οπότε πρωτοεμφανίστηκαν τα ατομικά ρολόγια, μέχρι σήμερα, έχουν υπάρξει πάνω από 25 τέτοια έξτρα δευτερόλεπτα.

Η Google, μάλιστα, έχει δημοσιεύσει από τον περασμένο Σεπτέμβριο άρθρο με το οποίο εξηγεί πώς αντιμετωπίζει το πρόβλημα, καταφεύγοντας στην τεχνική “leap smear”. Σύμφωνα με αυτή, το επιπλέον δευτερόλεπτο σπάει σε χιλιοστά του δευτερολέπτου και «απλώνεται» σε όλη τη διάρκεια της προηγούμενης ημέρας. Έτσι, όταν φτάσει η ώρα του έξτρα δευτερολέπτου, τα ρολόγια της το έχουν ήδη προσθέσει και οι servers της εξακολουθούν να λειτουργούν κανονικά σαν να μη συνέβη τίποτα.

Πηγές: Wired, ΕΡΤ

Παλιό άρθρο Το παραπάνω άρθρο είναι αρκετά παλιό, αφού δημοσιεύτηκε στις 3 Ιουλίου 2012. Εάν κάποια από τις πληροφορίες που αναφέρονται σε αυτό δεν ισχύει πια, ενημερώστε με μέσω της φόρμας επικοινωνίας για να το τροποποιήσω.
Γιώργος Σαρηγιαννίδης

Συντάκτης άρθρου: Γιώργος Σαρηγιαννίδης

Ο Γιώργος Σαρηγιαννίδης είναι απόφοιτος του τμήματος Επικοινωνίας, Μέσων και Πολιτισμού του Παντείου και κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος από το ίδιο τμήμα. Αυτή τη στιγμή εργάζεται ως freelancer σύμβουλος σε έργα διαδικτύου και intranets, με κύρια αντικείμενα την Αρχιτεκτονική της Πληροφορίας, την κατασκευή ιστοσελίδων και την διαχείριση περιεχομένου. Έχει ειδικευτεί στη μελέτη και τον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό portals, intranets και δικτυακών εφαρμογών, ενώ στο παρελθόν έχει ασχοληθεί και με τη δημοσιογραφία.
Website: http://www.gsarigiannidis.gr Twitter Facebook LinkedIn Google Plus Klout
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ