Εδώ και μερικές εβδομάδες το Facebook έχει πραγματοποιήσει ορισμένες αλλαγές στον αλγόριθμο “EdgeRank”, που καθορίζει τα κριτήρια με τα οποία εμφανίζονται οι δημοσιεύσεις στη ροή ειδήσεων των χρηστών. Σύμφωνα με αυτές, έχει δοθεί πλέον προτεραιότητα στις δημοσιεύσεις που καταφέρνουν να πετύχουν την αλληλεπίδραση των χρηστών τους, έναντι αυτών που περνούν ασχολίαστες και με λίγα Like.

Τον τελευταίο περίπου ένα μήνα, οπότε και εφαρμόζονται τα νέα κριτήρια, πολλοί είναι οι διαχειριστές που έχουν έχουν παρατηρήσει κατακόρυφη πτώση στην προσέγγιση των Σελίδων τους από το κοινό. Το Simply Zesty εξηγεί πως οι δημοσιεύσεις που καταλήγουν, τελικά, να γίνουν ορατές φτάνουν μόλις στο 5% – 20% της συνολικής βάσης φίλων μιας Σελίδας, ενώ το We Are Social παρατήρησε στην δική του περίπτωση σημαντική πτώση μετά την εφαρμογή των αλλαγών.

reach_e1[1]

Όλα αυτά, φυσικά, δεν ήρθαν χωρίς τις αναπόφευκτες γκρίνιες, με αρκετούς διαχειριστές να κατηγορούν το Facebook ότι προσπαθεί με αυτό τον τρόπο να προωθήσει την λειτουργία του Promoted Post, που επιτρέπει την επί πληρωμή ειδική προβολή των δημοσιεύσεων στη ροή ειδήσεων των χρηστών.

Το ίδιο το κοινωνικό δίκτυο, από την πλευρά του, εξηγεί ότι οι αλλαγές του EdgeRank έχουν γίνει με γνώμονα το συμφέρον των χρηστών, που προτιμούν, προφανώς, να βλέπουν μόνο τις πιο ενδιαφέρουσες δημοσιεύσεις. Παροτρύνει, μάλιστα, τους διαχειριστές, εάν θέλουν να κερδίσουν ξανά το ενδιαφέρον του κοινού τους, να προσπαθήσουν να γίνουν πιο δημιουργικοί, με δημοσιεύσεις που είναι τόσο ενδιαφέρουσες για τους χρήστες «όσο είναι και αυτές που βλέπουν από τους φίλους και την οικογένειά τους».

Όσο για το κατά πόσο οι επί πληρωμή καταχωρήσεις μπορεί να είναι πανάκεια για την επαναφορά της χαμένης κίνησης, ο Robin Grant του We Are Social φαίνεται εν μέρει να διαφωνεί. Κι αυτό γιατί ενώ θεωρεί πως ως ένα βαθμό οι προβεβλημένες δημοσιεύσεις είναι απαραίτητες για μια μεγάλη εταιρεία, εξηγεί ότι ακόμα και σε αυτή την περίπτωση, είναι οι ενδιαφέρουσες καταχωρήσεις αυτές που αποδίδουν καλύτερα και ότι η προβολή αδιάφορων δημοσιεύσεων είναι χάσιμο χρημάτων.

Πηγές: All Facebook, Simply Zesty, We Are Social

Παλιό άρθρο Το παραπάνω άρθρο είναι αρκετά παλιό, αφού δημοσιεύτηκε στις 19 Οκτωβρίου 2012. Εάν κάποια από τις πληροφορίες που αναφέρονται σε αυτό δεν ισχύει πια, ενημερώστε με μέσω της φόρμας επικοινωνίας για να το τροποποιήσω.
Γιώργος Σαρηγιαννίδης

Συντάκτης άρθρου: Γιώργος Σαρηγιαννίδης

Ο Γιώργος Σαρηγιαννίδης είναι απόφοιτος του τμήματος Επικοινωνίας, Μέσων και Πολιτισμού του Παντείου και κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος από το ίδιο τμήμα. Αυτή τη στιγμή εργάζεται ως freelancer σύμβουλος σε έργα διαδικτύου και intranets, με κύρια αντικείμενα την Αρχιτεκτονική της Πληροφορίας, την κατασκευή ιστοσελίδων και την διαχείριση περιεχομένου. Έχει ειδικευτεί στη μελέτη και τον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό portals, intranets και δικτυακών εφαρμογών, ενώ στο παρελθόν έχει ασχοληθεί και με τη δημοσιογραφία.
Website: http://www.gsarigiannidis.gr Twitter Facebook LinkedIn Google Plus Klout
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ

2 thoughts on “Η αλλαγή στον αλγόριθμο του Facebook και η γκρίνια των διαχειριστών Σελίδων

  1. Εδώ και λίγη ώρα διαβάζω άρθρα του @Freeweird. Πολύ ενδιαφέροντα άρθρα από το χώρο της τεχνολογίας και των social networks! #webscience

  2. Pingback: Νέο μηχανισμό ειδοποιήσεων για τις Σελίδες δοκιμάζει το Facebook

Comments are closed.