Μετά από μήνες αναμονής, το Google Maps επιστρέφει στο iPhone με τη μορφή αυτόνομης εφαρμογής, δίνοντας επιτέλους μια σοβαρή λύση σε όσους αναζητούσαν εναλλακτική στο προβληματικό Apple Maps. Οι αλλαγές σε σχέση με την προηγούμενη έκδοση του Google Maps, που ερχόταν προεγκατεστημένη στη συσκευή, είναι πολλές, καθώς πλέον μιλάμε για μια πλήρως αναβαθμισμένη εφαρμογή που η ίδια η Google δεν διστάζει να χαρακτηρίσει ως καλύτερη ακόμα κι από αυτή του Android.

Google Maps για iPhone Google Maps για iPhone

Πιο συγκεκριμένα, το Google Maps για iPhone έρχεται με ανανεωμένο περιβάλλον χρήσης και υποστηρίζει όλες σχεδόν τις σημαντικές λειτουργίες της online έκδοσης. Έτσι, περιλαμβάνει δυνατότητες όπως οδηγίες μετάβασης μέσω αυτοκινήτου ή συγκοινωνίας, φωτογραφίες εσωτερικών χώρων, Street View, πληροφορίες για την κίνηση στους δρόμους αλλά και δυνατότητα σύνδεσης μέσω του Google λογαριασμού σας, για αποθήκευση των αγαπημένων σας σημείων.

Google Maps για iPhone

Επίσης, προσθέτει μια σημαντική νέα λειτουργία που δεν είναι άλλη από την δυνατότητα φωνητικής πλοήγησης, ακολουθώντας, σε αυτό τον τομέα, τα βήματα του Apple Maps. Η φωνητική πλοήγηση λειτουργεί ακόμη και αν ο χρήστης κλείσει την εφαρμογή ή ακόμη και αν έχει κλειδωμένη τη συσκευή. Για να το πετύχει αυτό, η Google επισημαίνει ότι βασίστηκε αποκλειστικά στα API της Apple και δεν χρειάστηκε να ζητήσει κάποιου είδους ειδική πρόσβαση. Ας σημειωθεί, πάντως, πως ενώ η δυνατότητα της πλοήγησης είναι διαθέσιμη σε 45 χώρες, δεν έχει ακόμη υποστήριξη για την Ελλάδα.

Google Maps για iPhone Google Maps για iPhone

Η μεγάλη έλλειψη, βέβαια, του Google Maps για iPhone είναι ότι δεν περιλαμβάνει την πολύ σημαντική δυνατότητα φόρτωσης χαρτών χωρίς σύνδεση στο διαδίκτυο. Αντί γι’ αυτό η εφαρμογή απλώς αποθηκεύει στη μνήμη μερικά τοπικά δεδομένα τα οποία χρησιμοποιεί για τη γρήγορη επαναφόρτωση του χάρτη ή σε περιπτώσεις πλοήγησης μέσα από τούνελ.

Επίσης, αξίζει να σημειωθεί πως προσφέρει στους προγραμματιστές δύο ενδιαφέρουσες επιλογές. Η πρώτη αφορά το URL Schema, που επιτρέπει σε τρίτες εφαρμογές την απευθείας παραπομπή σε συγκεκριμένη πληροφορία του Google Maps για iPhone. Πρόκειται, ουσιαστικά, για την δυνατότητα των «βαθέων συνδέσμων» (deep links) που είδαμε για πρώτη φορά να χρησιμοποιείται στο Google+ για iOS και επιτρέπει την παραπομπή σε συγκεκριμένο περιεχόμενο μιας εφαρμογής. Η δεύτερη επιλογή αφορά την υποστήριξη πλήρους API για τρίτους προγραμματιστές, ώστε να μπορούν να ενσωματώνουν πλήρως το Google Maps στις εφαρμογές τους, αντί για το Apple Maps.

Κατά τα άλλα, το νέο Google Maps για iPhone είναι ταχύτατο στην απόκριση και αν του δώσετε λίγο χρόνο ώστε να συνηθίσετε το νέο περιβάλλον χρήσης του, θα διαπιστώσετε ότι είναι καλύτερο από ποτέ – έστω κι αν του λείπει ακόμα η δυνατότητα αποθήκευσης των δεδομένων για χρήση χωρίς σύνδεση.

Η εφαρμογή είναι διαθέσιμη σε 40 χώρες και 29 γλώσσες, ενώ για να τρέξει απαιτεί την έκδοση 5.1 του iOS ή μεγαλύτερη. Δυστυχώς, σε αυτή τη φάση δεν υπάρχει ακόμα υποστήριξη για iPad, με τη Google να υπόσχεται ότι αυτό θα γίνει σύντομα.

Πηγή: The Verge

Παλιό άρθρο Το παραπάνω άρθρο είναι αρκετά παλιό, αφού δημοσιεύτηκε στις 13 Δεκεμβρίου 2012. Εάν κάποια από τις πληροφορίες που αναφέρονται σε αυτό δεν ισχύει πια, ενημερώστε με μέσω της φόρμας επικοινωνίας για να το τροποποιήσω.
Γιώργος Σαρηγιαννίδης

Συντάκτης άρθρου: Γιώργος Σαρηγιαννίδης

Ο Γιώργος Σαρηγιαννίδης είναι απόφοιτος του τμήματος Επικοινωνίας, Μέσων και Πολιτισμού του Παντείου και κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος από το ίδιο τμήμα. Αυτή τη στιγμή εργάζεται ως freelancer σύμβουλος σε έργα διαδικτύου και intranets, με κύρια αντικείμενα την Αρχιτεκτονική της Πληροφορίας, την κατασκευή ιστοσελίδων και την διαχείριση περιεχομένου. Έχει ειδικευτεί στη μελέτη και τον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό portals, intranets και δικτυακών εφαρμογών, ενώ στο παρελθόν έχει ασχοληθεί και με τη δημοσιογραφία.
Website: http://www.gsarigiannidis.gr Twitter Facebook LinkedIn Google Plus Klout
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ

One thought on “Καλύτερο από ποτέ, το Google Maps επιστρέφει στο iPhone ως αυτόνομη εφαρμογή

  1. Pingback: 29% αύξηση στην υιοθέτηση του iOS 6 προκαλεί το Google Maps

Comments are closed.