Έχοντας ως πρότυπό του την αρχαία βιβλιοθήκη της Αλεξάνδρειας, το υπερφιλόδοξο Internet Archive δεν κρύβει ότι θα ήθελε κάποτε να συγκεντρώσει στη βάση του όλα τα βιβλία, τη μουσική και τα βίντεο της ανθρωπότητας. Τελευταία προσθήκη στην πλουσιότατη συλλογή του αποτελούν όλες οι ειδήσεις που παρήχθησαν τα τελευταία 15 χρόνια από 20 διαφορετικούς τηλεοπτικούς σταθμούς, και μεταφράζονται σε πάνω από 350.000 ξεχωριστά ειδησεογραφικά προγράμματα που μπορείτε να παρακολουθήσετε ελεύθερα.

Το νέο εγχείρημα του Internet Archive, που προβάλλεται με τον τίτλο TVNEWS, δεν απευθύνεται μόνο σε ερευνητές αλλά και στο ευρύ κοινό, με δεδομένο ότι έτσι κι αλλιώς ο κεντρικός ιστοχώρος της υπηρεσίας δέχεται καθημερινά γύρω στα 2 εκατομμύρια επισκέψεις.

Τουλάχιστον σε αυτή την πρώτη φάση του, το περιεχόμενο του αρχείου είναι αποκλειστικά αγγλόφωνο και αντλείται από πηγές όπως το CNN, το Fox News, το NBC News, το PBS και άλλα. Το υλικό είναι διαθέσιμο δωρεάν, ενώ όσοι έχουν πιο συγκεκριμένες απαιτήσεις μπορούν να αγοράσουν DVD με ολόκληρο το πρόγραμμα που τους ενδιαφέρει.

Internet Archive TVNEWS

Προκειμένου να είναι εύκολα αναζητήσιμο, το υλικό οργανώνεται βάσει των «κλειστών λεζαντών» που συνοδεύουν το κάθε πρόγραμμα, ενώ επιτρέπει την πλοήγηση στις καταχωρήσεις μέσω σύντομων βίντεο των 30 δευτερολέπτων. Ας σημειώσουμε εδώ ότι οι κλειστές λεζάντες είναι η κειμενική παρουσίαση του ομιλούντος τμήματός ενός προγράμματος και ως τεχνική αναπτύχθηκε κυρίως για να βοηθήσει την παρακολούθηση του προγράμματος από άτομα με ειδικές ανάγκες (αν και, όπως αποδεικνύεται στην πράξη, μπορεί να φανεί χρήσιμη σε πολλές άλλες περιπτώσεις).

Όπως όλες οι υπόλοιπες ενότητες του Internet Archive έτσι και το TVNEWS χρηματοδοτείται κυρίως από τρίτες πηγές, αν και στα πρώτα του βήματα, ο ιδρυτής του Brewster Kahle είχε συμβάλλει κι αυτός με δικά του χρήματα. Το έργο απασχολεί 150 ανθρώπους και ο ετήσιος προϋπολογισμός του ανέρχεται στα 12 εκατομμύρια δολάρια.

Για να αποφευχθεί η σύγκρουση συμφερόντων με τα τηλεοπτικά δίκτυα, το υλικό προστίθεται στο αρχείο 24 ώρες μετά την πρώτη του προβολή ενώ σύμφωνα με τον Kahle, στόχος είναι να ξεκινήσουν να προστίθενται σταδιακά και χρονιές πριν το 2009, μέχρι να φτάσουμε κάποια στιγμή στην αρχή της τηλεόρασης. Βέβαια, για να γίνει πραγματικότητα κάτι τέτοιο απαιτείται μια νέα μεθοδολογία, αφού η τεχνική των κλειστών λεζαντών καθιερώθηκε μόλις το 2002.

Πηγή: The New York Times

Παλιό άρθρο Το παραπάνω άρθρο είναι αρκετά παλιό, αφού δημοσιεύτηκε στις 19 Σεπτεμβρίου 2012. Εάν κάποια από τις πληροφορίες που αναφέρονται σε αυτό δεν ισχύει πια, ενημερώστε με μέσω της φόρμας επικοινωνίας για να το τροποποιήσω.
Γιώργος Σαρηγιαννίδης

Συντάκτης άρθρου: Γιώργος Σαρηγιαννίδης

Ο Γιώργος Σαρηγιαννίδης είναι απόφοιτος του τμήματος Επικοινωνίας, Μέσων και Πολιτισμού του Παντείου και κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος από το ίδιο τμήμα. Αυτή τη στιγμή εργάζεται ως freelancer σύμβουλος σε έργα διαδικτύου και intranets, με κύρια αντικείμενα την Αρχιτεκτονική της Πληροφορίας, την κατασκευή ιστοσελίδων και την διαχείριση περιεχομένου. Έχει ειδικευτεί στη μελέτη και τον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό portals, intranets και δικτυακών εφαρμογών, ενώ στο παρελθόν έχει ασχοληθεί και με τη δημοσιογραφία.
Website: http://www.gsarigiannidis.gr Twitter Facebook LinkedIn Google Plus Klout
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ