Το αγαπημένο μας Wayback Machine, η υπηρεσία που μας επιτρέπει να πλοηγηθούμε στο παρελθόν του παγκόσμιου ιστού και να δούμε παλιότερες εκδόσεις ενός ιστοχώρου, πραγματοποίησε σημαντική αναβάθμιση στην βάση του. Έτσι, από τα 150 δισεκατομμύρια διευθύνσεις που αρχειοθετούσε, πλέον φτάνει στον εντυπωσιακό αριθμό των 240 δις, που συνολικά αντιστοιχούν σε περίπου 5 petabyte δεδομένων (δηλαδή 5000 terrabyte ή 5 εκ. gigabyte).

Έτσι, πλέον το αρχείο καλύπτει μια χρονική έκταση που ξεκινά από το 1996 και φτάνει έως τις 9 Δεκεμβρίου 2012, κάτι που σημαίνει πως μπορείτε να βρείτε ακόμη και πολύ πρόσφατο περιεχόμενο.

Όπως εξηγεί στην ανακοίνωσή του το Internet Archive, η βάση καλείται πάνω από 1.000 φορές το δευτερόλεπτο από περισσότερους από 500.000 ανθρώπους τη μέρα, γεγονός που καθιστά το archive.org τον υπ’ αριθμόν 250 δημοφιλέστερο ιστοχώρο του πλανήτη (σύμφωνα τουλάχιστον με το alexa.com).

Αν δεν γνωρίζατε ήδη το Wayback Machine (εμείς πάντως σας τα λέγαμε εδώ και χρόνια), ήρθε ο καιρός να το ανακαλύψετε.

Παλιό άρθρο Το παραπάνω άρθρο είναι αρκετά παλιό, αφού δημοσιεύτηκε στις 12 Ιανουαρίου 2013. Εάν κάποια από τις πληροφορίες που αναφέρονται σε αυτό δεν ισχύει πια, ενημερώστε με μέσω της φόρμας επικοινωνίας για να το τροποποιήσω.
Γιώργος Σαρηγιαννίδης

Συντάκτης άρθρου: Γιώργος Σαρηγιαννίδης

Ο Γιώργος Σαρηγιαννίδης είναι απόφοιτος του τμήματος Επικοινωνίας, Μέσων και Πολιτισμού του Παντείου και κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος από το ίδιο τμήμα. Αυτή τη στιγμή εργάζεται ως freelancer σύμβουλος σε έργα διαδικτύου και intranets, με κύρια αντικείμενα την Αρχιτεκτονική της Πληροφορίας, την κατασκευή ιστοσελίδων και την διαχείριση περιεχομένου. Έχει ειδικευτεί στη μελέτη και τον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό portals, intranets και δικτυακών εφαρμογών, ενώ στο παρελθόν έχει ασχοληθεί και με τη δημοσιογραφία.
Website: http://www.gsarigiannidis.gr Twitter Facebook LinkedIn Google Plus Klout
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ

2 thoughts on “Το Wayback Machine εμπλουτίζει τη βάση του – φτάνει τα 240 δις URL

  1. Αν δεν γνωρίζετε ήδη το wayback machine είναι ώρα να το μάθετε και να … χάσετε χρόνο για να δείτε τι αλλαγές έχουν κάνει σχεδιαστικά και σε περιεχόμενο τα διάφορα sites μέχρι σήμερα !!!

Comments are closed.