Ο browser έχει εξελιχθεί στο σημαντικότερο πρόγραμμα ενός υπολογιστή και δεν είναι περίεργο που η Microsoft προσπαθεί να προβάλλει όσο μπορεί την επόμενη έκδοση του δικού της προϊόντος. Έτσι, σε μια σειρά από άρθρα περιγράφει το νέο περιβάλλον χρήσης του Internet Explorer 10, που είναι βελτιστοποιημένο για συσκευές αφής, αλλά και τις βελτιωμένες ρυθμίσεις ασφαλείας που περιλαμβάνει.

Τα τελευταία χρόνια η άνοδος του Chrome καθιέρωσε μια νέα τάση που θέλει τα περιφερειακά στοιχεία του browser να είναι όσο το δυνατόν πιο λίγα, κρατώντας μόνο τα απολύτως απαραίτητα και αφήνοντας όσο το δυνατόν περισσότερο ωφέλιμο χώρο στην οθόνη για την προβολή του περιεχομένου των ιστοσελίδων.

Internet Explorer 10 Metro

Πράγματι, ο ΙΕ10, τουλάχιστον στην “Metro” έκδοσή του, που είναι και η βασική, ρίχνει όλο το βάρος στις ιστοσελίδες και κρύβει κάθε άλλο στοιχείο, ώστε να αξιοποιείται ακόμη και το παραμικρό pixel της οθόνης. Τα tabs, η μπάρα διευθύνσεων και τα κουμπιά πλοήγησης παραμένουν κρυμμένα μέχρι ο χρήστης να τα ανακαλέσει σέρνοντας το δάκτυλο από το επάνω ή το κάτω μέρος της οθόνης (εάν βρίσκεται σε οθόνη αφής) ή κάνοντας δεξί κλικ με το ποντίκι του (εάν βρίσκεται σε επιτραπέζιο υπολογιστή). 

Internet Explorer 10 Metro

Ένα από τα πιο ενδιαφέροντα χαρακτηριστικά που έφερε ο Internet Explorer 9 ήταν η υποστήριξη των pinned sites, το «καρφίτσωμα», δηλαδή, μιας ιστοσελίδας στη γραμμή εργασιών των Windows 7 με τρόπο που το κάνει να συμπεριφέρεται ως ένα βαθμό σαν εγγενή εφαρμογή του λειτουργικού. Στα Windows 8 και ειδικά στο περιβάλλον του Metro η λειτουργία αυτή πηγαίνει ένα βήμα παραπέρα, επιτρέποντας στις ιστοσελίδες που ο χρήστης έχει κάνει pin εμφανίζονται στην αρχική οθόνη και να μπορούν να προβάλλουν ειδοποιήσεις, περίπου όπως το κάνουν και οι «πραγματικές» εφαρμογές.

Internet Explorer 10 Metro

Μια από τις σημαντικότερες αλλαγές του Internet Explorer 10, ωστόσο, αφορά το θέμα της ασφάλειας, εγκαινιάζοντας την τεχνική του “Enhanced Protected Mode”. Πρόκειται για μια βελτιωμένη έκδοση του “Protected Mode”, της τεχνικής sandboxing που εισήγαγε με τον Internet Explorer 7 στα Windows Vista και η οποία δημιουργεί μια χωριστή διεργασία με περιορισμένα δικαιώματα για την εκτέλεση της JavaScript και του rendering της HTML. Αυτή η διεργασία δεν έχει δικαιώματα εγγραφής στο μεγαλύτερο μέρος του συστήματος αρχείων του χρήστη, κάτι που σημαίνει πως ακόμη κι αν υπάρχει κενό ασφαλείας στον browser, οι πιθανότητες να περάσει στον σκληρό δίσκο είναι περιορισμένες.

Βέβαια, το sandbox δεν είναι πάντοτε απρόσβλητο από επιθέσεις, αφού υπάρχουν πάντα τρόποι για να παρακαμφθεί. Κάπου εδώ έρχεται το “Enhanced Protected Mode”, που ενισχύει την ασφάλεια μειώνοντας ακόμη περισσότερο τα δικαιώματα της ξεχωριστής διεργασίας που προαναφέραμε. Έτσι, πλέον, αυτή όχι μόνο δεν έχει δικαιώματα εγγραφής, αλλά ούτε και ανάγνωσης στο σύστημα αρχείων. Με αυτό τον τρόπο το sandbox γίνεται ακόμη πιο ασφαλές, αλλά το τίμημα είναι ότι «σπάει» όλα τα plugins.

Η Microsoft έχει εδώ και καιρό ανακοινώσει πως η έκδοση “Metro” του Internet Explorer δεν θα υποστηρίζει plugins – δεν ισχύει όμως το ίδιο και για την αντίστοιχη desktop έκδοση του browser. Εκεί, για εξασφαλιστεί ότι όλα τα plugins θα παραμείνουν συμβατά, το “Enhanced Protected Mode” δεν θα είναι προεπιλεγμένο – αν και ο χρήστης θα μπορεί, εάν το επιθυμεί, να το ορίσει.

Πηγή: Webmonkey

Παλιό άρθρο Το παραπάνω άρθρο είναι αρκετά παλιό, αφού δημοσιεύτηκε στις 17 Μαρτίου 2012. Εάν κάποια από τις πληροφορίες που αναφέρονται σε αυτό δεν ισχύει πια, ενημερώστε με μέσω της φόρμας επικοινωνίας για να το τροποποιήσω.
Γιώργος Σαρηγιαννίδης

Συντάκτης άρθρου: Γιώργος Σαρηγιαννίδης

Ο Γιώργος Σαρηγιαννίδης είναι απόφοιτος του τμήματος Επικοινωνίας, Μέσων και Πολιτισμού του Παντείου και κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος από το ίδιο τμήμα. Αυτή τη στιγμή εργάζεται ως freelancer σύμβουλος σε έργα διαδικτύου και intranets, με κύρια αντικείμενα την Αρχιτεκτονική της Πληροφορίας, την κατασκευή ιστοσελίδων και την διαχείριση περιεχομένου. Έχει ειδικευτεί στη μελέτη και τον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό portals, intranets και δικτυακών εφαρμογών, ενώ στο παρελθόν έχει ασχοληθεί και με τη δημοσιογραφία.
Website: http://www.gsarigiannidis.gr Twitter Facebook LinkedIn Google Plus Klout
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ

2 thoughts on “Internet Explorer 10 με έμφαση στην απλότητα και την ασφάλεια

  1. Pingback: Internet Explorer 10 με έμφαση στην απλότητα και την ασφάλεια – Freeweird | plus4u2012

Comments are closed.