Η Mozilla έχει ξεκινήσει να μας δείχνει σιγά-σιγά πού το πάει με το οικοσύστημα ανοιχτών διαδικτυακών εφαρμογών που ετοιμάζει. Έτσι, μετά την αρχική δοκιμαστική του εκκίνηση, πλέον το Firefox Marketplace είναι πλέον διαθέσιμο και στο Android για όσους χρήστες αποφασίσουν να εγκαταστήσουν στη συσκευή τους τον Firefox 18 για Android, που αυτή τη στιγμή βρίσκεται στο δοκιμαστικό κανάλι Aurora.

Η εγκατάσταση απαιτεί την ύπαρξη Android 2.2 ή νεότερου, καθώς και ενεργοποιημένη την ρύθμιση που επιτρέπει την προσθήκη εφαρμογών από άγνωστες πηγές (Unknown sources). Από τη στιγμή που θα το κάνετε, μπορείτε να επισκεφθείτε τη σελίδα του Firefox Aurora για κινητά και να κατεβάσετε την πιο πρόσφατη έκδοση.

Φυσικά, καθώς αυτή τη στιγμή μιλάμε για μια δοκιμαστική έκδοση του Firefox, είναι λογικό ότι η συγκεκριμένη έκδοση του Firefox Marketplace δεν απευθύνεται σε όλους, αλλά μόνο σε όσους ενδιαφέρονται να ρίξουν μια πρόωρη ματιά σε αυτό που ετοιμάζει η Mozilla και, κυρίως στους προγραμματιστές.

Έτσι, αυτή τη στιγμή το Marketplace δεν διαθέτει ακόμη βασικές λειτουργίες που θα περιμέναμε από ένα κατάστημα εφαρμογών, όπως μηχανισμό πληρωμών, σχόλια χρηστών και αξιολογήσεις, με τη Mozilla πάντως να εξηγεί πως κάτι τέτοιο αναμένεται σύντομα. Παρόλα αυτά, υπάρχουν αρκετές εφαρμογές ήδη διαθέσιμες, μεταξύ των οποίων το Twitter και το SoundCloud αλλά και παιχνίδια όπως η πασιέντζα και το σκάκι.

firefox-marketplace

Η εγκατάσταση των εφαρμογών του Firefox Marketplace δεν διαφέρει σε κάτι από την αντίστοιχη διαδικασία των εγγενών (native) εφαρμογών και από αυτή την άποψη δεν μπορείς να ξεχωρίσεις ποιά εφαρμογή είναι online και ποια όχι. Η διαφορά, βέβαια, βρίσκεται στην ταχύτητα, αφού οι online εφαρμογές υστερούν έναντι των εγγενών τόσο στον χρόνο εκτέλεσης των διαφόρων εργασιών όσο και στην ομαλότητα του scroll.

Φυσικά, η ύπαρξη του Firefox Marketplace δεν φαίνεται να έχει πρακτικό λόγο ύπαρξης στο Android, που διαθέτει ήδη το δικό του κατάστημα εφαρμογών. Χρησιμεύει, παρόλα αυτά, για τη Mozilla ως ένα πεδίο δοκιμών όπου θα μπορέσει να δει και να αντιμετωπίσει τα διάφορα προβλήματα που πάντα υπάρχουν κατά την αρχική φάση ανάπτυξης μιας υπηρεσίας, ώστε όταν κυκλοφορήσει επίσημα το Firefox OS  το κατάστημα εφαρμογών του να είναι πανέτοιμο για χρήση.

Όπως άλλωστε εξηγεί και η ίδια η Mozilla, στόχος αυτής της κυκλοφορίας είναι η συγκέντρωση όσο γίνεται περισσότερων σχολίων από ανθρώπους που χρησιμοποιούν το Marketplace σε πραγματικές συνθήκες, αναφορικά με τον σχεδιασμό, την ευχρηστία, την απόδοση, την αξιοπιστία και το περιεχόμενό του.

Πηγή: Webmonkey

Παλιό άρθρο Το παραπάνω άρθρο είναι αρκετά παλιό, αφού δημοσιεύτηκε στις 20 Οκτωβρίου 2012. Εάν κάποια από τις πληροφορίες που αναφέρονται σε αυτό δεν ισχύει πια, ενημερώστε με μέσω της φόρμας επικοινωνίας για να το τροποποιήσω.
Γιώργος Σαρηγιαννίδης

Συντάκτης άρθρου: Γιώργος Σαρηγιαννίδης

Ο Γιώργος Σαρηγιαννίδης είναι απόφοιτος του τμήματος Επικοινωνίας, Μέσων και Πολιτισμού του Παντείου και κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος από το ίδιο τμήμα. Αυτή τη στιγμή εργάζεται ως freelancer σύμβουλος σε έργα διαδικτύου και intranets, με κύρια αντικείμενα την Αρχιτεκτονική της Πληροφορίας, την κατασκευή ιστοσελίδων και την διαχείριση περιεχομένου. Έχει ειδικευτεί στη μελέτη και τον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό portals, intranets και δικτυακών εφαρμογών, ενώ στο παρελθόν έχει ασχοληθεί και με τη δημοσιογραφία.
Website: http://www.gsarigiannidis.gr Twitter Facebook LinkedIn Google Plus Klout
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ