Όταν με την κυκλοφορία του Firefox 17 η Mozilla παρουσίαζε στο ευρύ κοινό το Social ΑPI, πολλοί ήταν αυτοί που το έκριναν κάπως επιπόλαια, μένοντας μόνο στην ενσωμάτωση με το Facebook και παραβλέποντας πως επρόκειτο για κάτι ευρύτερο. Το νέο της παράδειγμα, όμως, είναι αρκετά ξεκάθαρο και μας κάνει να σκεφτούμε ότι ίσως τελικά οι εφαρμογές σε HTML5 να είναι κάτι παραπάνω από μία απλή εναλλακτική έναντι των εγγενών (native).

Πράγματι, στο βίντεο που ακολουθεί η Mozilla παρουσιάζει μια εφαρμογή βιντεοκλήσεων σε πραγματικό χρόνο, που ταυτόχρονα επιτρέπει τον απευθείας διαμοιρασμό δεδομένων. Κι αν τίποτα από αυτά δεν είναι κάτι που δεν έχουμε ξαναδεί, το γεγονός ότι όλα λειτουργούν μέσω διαδικτυακών προτύπων και με επίκεντρο τον browser, προσφέρει ορισμένες ενδιαφέρουσες δυνατότητες.

Για την πραγματοποίηση των απευθείας βιντεοκλήσεων και τον διαμοιρασμό των αρχείων έχει χρησιμοποιηθεί το WebRTC (όπου RTC σημαίνει Real-Time Communications – δηλαδή, επικοινωνία σε πραγματικό χρόνο), ένα πρότυπο που επιτρέπει στον browser να αποκτήσει πρόσβαση σε χαρακτηριστικά της συσκευής όπως η κάμερα και το μικρόφωνο. Εκεί ακριβώς οφείλεται και ένα μεγάλο μέρος του ενθουσιασμού γύρω από το WebRTC: στο γεγονός, δηλαδή, ότι επιτρέπει στις διαδικτυακές εφαρμογές να κάνουν πολλά από τα πράγματα για τα οποία, διαφορετικά, θα χρειαζόταν να καταφύγουν σε εγγενή API της εκάστοτε πλατφόρμας.

Παρόλα αυτά, οι άνθρωποι της Mozilla θεωρούν πως το πρότυπο έχει ακόμη αρκετούς άσους κρυμμένους στο μανίκι: «Ενώ πολλοί είναι ενθουσιασμένοι με το WebRTC επειδή θα επιτρέψει την δημιουργία παιχνιδιών και θα βελτιώσει την απόδοση και την διαθεσιμότητα των εφαρμογών τηλεδιασκέψεων, αποδεικνύεται, επίσης, ότι είναι εξαιρετικό εργαλείο για κοινωνικές εφαρμογές», εξηγεί η Maire Reavy της Mozilla.

Περιγράφοντας τον τρόπο με τον οποίο το WebRTC μπορεί να συνδυαστεί με το Social API, αναφέρει τα εξής:

Κάποιες φορές, όταν συνομιλείτε με έναν φίλο, θέλετε απλώς να κάνετε κλικ στο όνομά του και να τον δείτε και να μιλήσετε μαζί του σε πραγματικό χρόνο. Φανταστείτε να μπορείτε να το κάνετε αυτό χωρίς κολλήματα ή κάποια σχετικά πολύπλοκη διαδικασία, και μετά, όταν μιλάτε μαζί του, να μπορείτε να μοιραστείτε σχεδόν ο,τιδήποτε βρίσκεται στον υπολογιστή ή την συσκευή σας: φωτογραφίες διακοπών, αξιομνημόνευτα βίντεο – ή ακόμη και link προς μια είδηση που θεωρήσατε ότι μπορεί να τον ενδιαφέρει – απλώς «τραβώντας» τα στο παράθυρο της συνομιλίας.

Αξίζει μάλιστα να σημειωθεί πως στο παράδειγμα της Mozilla χρησιμοποιείται ένα χαρακτηριστικό του WebRTC που ονομάζεται DataChannels. Το DataChannels, που προς το παρόν υποστηρίζεται μόνο από τον Firefox, επιτρέπει την αποστολή δεδομένων από τον έναν browser στον άλλο, με την προϋπόθεση ότι και οι δύο υποστηρίζουν το πρότυπο του WebRTC. Το ενδιαφέρον είναι ότι μπορούν να σταλούν κάθε είδους δεδομένα, φτάνει να μπορεί να έχει πρόσβαση σε αυτά ο browser: από εικόνες και βίντεο έως ιστοσελίδες και τοπικά αρχεία.

Αν είστε προγραμματιστής και θέλετε να «σκαλίσετε» τον κώδικα με τον οποίο δημιουργήθηκε η εφαρμογή του demo της Mozilla, μπορείτε να το κάνετε ελεύθερα, καθώς είναι διαθέσιμος στο GitHub.

Πηγή: Webmonkey

Παλιό άρθρο Το παραπάνω άρθρο είναι αρκετά παλιό, αφού δημοσιεύτηκε στις 5 Δεκεμβρίου 2012. Εάν κάποια από τις πληροφορίες που αναφέρονται σε αυτό δεν ισχύει πια, ενημερώστε με μέσω της φόρμας επικοινωνίας για να το τροποποιήσω.
Γιώργος Σαρηγιαννίδης

Συντάκτης άρθρου: Γιώργος Σαρηγιαννίδης

Ο Γιώργος Σαρηγιαννίδης είναι απόφοιτος του τμήματος Επικοινωνίας, Μέσων και Πολιτισμού του Παντείου και κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος από το ίδιο τμήμα. Αυτή τη στιγμή εργάζεται ως freelancer σύμβουλος σε έργα διαδικτύου και intranets, με κύρια αντικείμενα την Αρχιτεκτονική της Πληροφορίας, την κατασκευή ιστοσελίδων και την διαχείριση περιεχομένου. Έχει ειδικευτεί στη μελέτη και τον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό portals, intranets και δικτυακών εφαρμογών, ενώ στο παρελθόν έχει ασχοληθεί και με τη δημοσιογραφία.
Website: http://www.gsarigiannidis.gr Twitter Facebook LinkedIn Google Plus Klout
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ