Ψάχνοντας χθες για τον “Ανδαλουσιανό Σκύλο” (δεν ξέρω τι με έπιασε, είναι η αλήθεια), βρέθηκα τυχαία σε μια πολύ ενδιαφέρουσα σελίδα, η οποία παραθέτει λίστα ταινιών που, όπως οι δημιουργοί της σελίδας ισχυρίζονται, δεν προστατεύονται πλέον από πνευματικά δικαιώματα, αποτελούν “κοινό κτήμα” (public domain) και ως εκ τούτου, μπορείτε ελεύθερα να δείτε ή ακόμη και να κατεβάσετε.

Κι αν νομίζετε πως πρόκειται μόνο για άγνωστες ταινίες Β’ διαλογής, τα πράγματα δεν είναι ακριβώς έτσι… Η λίστα περιέχει ορισμένους κλασικούς “ογκόλιθους” του παγκόσμιου κινηματογράφου, βωβού αλλά και ομιλούντος (“Το Εργαστήριο του Δρ. Καλλιγκάρι”, “Η Γέννηση ενός Έθνους”, “Μ”, “Νοσφεράτου”, “Ο Τρίτος Άνθρωπος” κ.α.), μερικές “κλασικές”, cult ταινίες τρόμου, όπως το “Carnival of Souls” (που μάλλον επηρέασε την “6η Αίσθηση”) ή τη “Νύχτα των Ζωντανών Νεκρών” (που επηρέασε ολόκληρο είδος ταινιών), ενώ εντύπωση μου έκανε το ότι είδα εκεί ακόμη και το “Ρασομόν”, του Κουροσάβα (εντάξει, είναι αρκετά παλιό, αλλά δεν περίμενα να μην προστατεύεται).

Επιπλέον, μπορείτε να βρείτε και σύγχρονες παραγωγές, κυρίως ντοκιμαντέρ, τα οποία διανέμονται ούτως ή άλλως ελεύθερα, όπως τα πολύ γνωστά Fahrenheit 9/11 (2004) και Zeitgeist (2007), αλλά και γνωστά animation, όπως το “Akira” ή τον εξαιρετικό “Φανταστικό Πλανήτη” (όσοι είναι γεννημένοι πριν από το 1980 και νομίζουν πως δεν το ξέρουν, ας του ρίξουν μια ματιά και θα το θυμηθούν :-P).

Βέβαια, ο “Ανδαλουσιανός Σκύλος” δεν ήταν διαθέσιμος λόγω θέματος που αφορούσε – τί άλλο – τα πνευματικά δικαιώματα, αλλά τουλάχιστον το ψάξιμο έβγαλε κάπου (γι’ αυτό και η εικόνα της καταχώρησης, τιμής ένεκεν :-P).

Ηλεκτρονική διεύθυνση: http://www.moviesfoundonline.com/public_domain.php

Παλιό άρθρο Το παραπάνω άρθρο είναι αρκετά παλιό, αφού δημοσιεύτηκε στις 8 Ιουλίου 2008. Εάν κάποια από τις πληροφορίες που αναφέρονται σε αυτό δεν ισχύει πια, ενημερώστε με μέσω της φόρμας επικοινωνίας για να το τροποποιήσω.
Γιώργος Σαρηγιαννίδης

Συντάκτης άρθρου: Γιώργος Σαρηγιαννίδης

Ο Γιώργος Σαρηγιαννίδης είναι απόφοιτος του τμήματος Επικοινωνίας, Μέσων και Πολιτισμού του Παντείου και κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος από το ίδιο τμήμα. Αυτή τη στιγμή εργάζεται ως freelancer σύμβουλος σε έργα διαδικτύου και intranets, με κύρια αντικείμενα την Αρχιτεκτονική της Πληροφορίας, την κατασκευή ιστοσελίδων και την διαχείριση περιεχομένου. Έχει ειδικευτεί στη μελέτη και τον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό portals, intranets και δικτυακών εφαρμογών, ενώ στο παρελθόν έχει ασχοληθεί και με τη δημοσιογραφία.
Website: http://www.gsarigiannidis.gr Twitter Facebook LinkedIn Google Plus Klout
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ