Ένα από τα ελάχιστα προγράμματα που μου έλειψαν στα Windows 7 σε σχέση με τα Vista ήταν το QTTabBar, ένα plugin που πρόσθετε tabs στον Windows Explorer. Κι ενώ τα δωρεάν προγράμματα που αντικαθιστούν τον Windows Explorer και θα μπορούσαν να καλύψουν το κενό είναι αρκετά, είτε είναι προχειροφτιαγμένα και ασταθή είτε προσφέρουν μια εμπειρία χρήσης τελείως ξένη με αυτό που μέχρι τώρα είχε συνηθίσει ο τυπικός χρήστης. Το Q-Dir, αντίθετα, είναι ένας file manager κάτι παραπάνω από συμπαθητικός, αφού καταφέρνει να συνδυάσει τα περισσότερα πλεονεκτήματα που θα ήλπιζε κανείς να βρει σε ένα πρόγραμμα της κατηγορίας του.

image

Θεωρώντας ως αυτονόητο ότι το Q-Dir είναι δωρεάν, ας δούμε κάποια από τα βασικά χαρακτηριστικά του:

  • Δίνει τη δυνατότητα οργάνωσης και διαχείρισης των φακέλων με τη χρήση panes – διαφορετικών, δηλαδή, επιφανειών που επιτρέπουν την ταυτόχρονη προβολή δύο ή περισσότερων φακέλων. Αν και προσωπικά προτιμώ την απλή λύση των 2 μόνο panes, έχετε τη δυνατότητα να επιλέξετε από περισσότερους από 10 διαφορετικούς συνδυασμούς. Ο τρόπος μάλιστα με τον οποίο υλοποιείται η συγκεκριμένη λειτουργία στο Q-Dir είναι εξαιρετικά εύχρηστος, επιτρέποντας την άμεση εναλλαγή των όψεων με ένα κλικ.

image

  • Διαθέτει tabs. Αυτονόητο, σε τέτοιου είδους προγράμματα, αλλά καλό είναι να αναφερθεί.
  • imageΕπιτρέπει τη δημιουργία συντομεύσεων (quicklinks) για γρήγορη πρόσβαση σε συγκεκριμένους φακέλους, όπως επίσης και τη δημιουργία «αγαπημένων» μέσω της οποίας μπορείτε να αποθηκεύσετε ολόκληρες προβολές – ομάδες δηλαδή ανοιχτών tabs και panes με τις ρυθμίσεις τους.
  • Στις λίστες προβολής εμφανίζει όχι μόνο το μέγεθος των αρχείων (όπως ο Windows Explorer), αλλά και ολόκληρων των φακέλων. Έτσι μπορείτε να δείτε με μια γρήγορη ματιά ποιοί είναι οι φάκελοι που καταλαμβάνουν τον περισσότερο χώρο στον σκληρό σας δίσκο.

image

  • Χρησιμοποιεί τα μενού και τις προβολές του Windows Explorer και δεν τις αντικαθιστά με δικές του. Είναι κάτι που μου άρεσε, μιας και δεν σε αναγκάζει να συνηθίσεις σε κάτι άλλο από αυτό που ήδη ήξερες, ενώ «δένει» καλύτερα με το λειτουργικό σύστημα.
  • Επιτρέπει τον χρωματισμό των αρχείων ανάλογα με τον τύπο τους, για ευκολότερο εντοπισμό. Αν και είναι κάτι που δεν χρησιμοποιώ, κάποιοι μπορεί να το βρουν πρακτικό.

image

  • Μπορεί να τρέξει ως φορητή (portable) εφαρμογή, που σημαίνει πως έχετε τη δυνατότητα να το δοκιμάσετε χωρίς να επιβαρύνετε το σύστημά σας με την εγκατάσταση ενός επιπλέον προγράμματος.

Γενικά το Q-Dir είναι ένα από τα καλύτερα προγράμματα της κατηγορίας του, εύχρηστο και με πολλές δυνατότητες παραμετροποίησης. Μοναδικά μειονεκτήματα που εντόπισα είναι ότι δεν επιτρέπει την αλλαγή του μεγέθους των εικονιδίων του (θα τα προτιμούσα κάπως μεγαλύτερα) και το ότι σε Windows 7 δεν μπορεί να τρέξει ως προεπιλεγμένος file manager, αντικαθιστώντας πλήρως τον Windows Explorer. Αντί γι’ αυτό, προσθέτει στο δεξί κλικ τη δυνατότητα ανοίγματος ενός φακέλου μέσα από το πρόγραμμα.

Όπως και να έχει το Q-Dir είναι δωρεάν, portable, ελαφρύ, αναπτύσσεται αρκετά συχνά και αξίζει μια θέση στον σκληρό σας δίσκο, αφού συμπληρώνει με τις δυνατότητές του τις ελλείψεις του Windows Explorer.

» Επισκεφθείτε την κεντρική σελίδα του Q-Dir ή πηγαίνετε απευθείας στη σελίδα λήψης του προγράμματος

Παλιό άρθρο Το παραπάνω άρθρο είναι αρκετά παλιό, αφού δημοσιεύτηκε στις 28 Δεκεμβρίου 2010. Εάν κάποια από τις πληροφορίες που αναφέρονται σε αυτό δεν ισχύει πια, ενημερώστε με μέσω της φόρμας επικοινωνίας για να το τροποποιήσω.
Γιώργος Σαρηγιαννίδης

Συντάκτης άρθρου: Γιώργος Σαρηγιαννίδης

Ο Γιώργος Σαρηγιαννίδης είναι απόφοιτος του τμήματος Επικοινωνίας, Μέσων και Πολιτισμού του Παντείου και κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος από το ίδιο τμήμα. Αυτή τη στιγμή εργάζεται ως freelancer σύμβουλος σε έργα διαδικτύου και intranets, με κύρια αντικείμενα την Αρχιτεκτονική της Πληροφορίας, την κατασκευή ιστοσελίδων και την διαχείριση περιεχομένου. Έχει ειδικευτεί στη μελέτη και τον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό portals, intranets και δικτυακών εφαρμογών, ενώ στο παρελθόν έχει ασχοληθεί και με τη δημοσιογραφία.
Website: http://www.gsarigiannidis.gr Twitter Facebook LinkedIn Google Plus Klout
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ

One thought on “Q-Dir: ίσως η καλύτερη δωρεάν εναλλακτική για τον Windows Explorer, και κάτι παραπάνω

  1. Pingback: Tweets that mention Q-Dir: ίσως η καλύτερη δωρεάν εναλλακτική για τον Windows Explorer, και κάτι παραπάνω #filemanagers #portable -- Topsy.com

Comments are closed.